Gudrun Schyman, Rossana Dinamarca, Janine Alm Ericson och Carina Ohlson blir torsdagskrönikörer i Feministisk perspektiv.

Fyra nya politiska krönikörer i Feministiskt perspektiv

2016-03-08 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Den här veckan startar Feministiskt perspektivs nya politiska torsdagskrönikor. Först ut är Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman. Vänsterpartiets feministiska talesperson Rossana Dinamarca, Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Janine Alm Ericson och S-kvinnors ordförande Carina Ohlson är de andra tre krönikörerna.

Feministiskt perspektiv har sedan förra året EU-krönikor på tisdagar. EU-parlamentarikerna Malin Björk,(V) Linnéa Engström,(Mp) Soraya Post, (Fi) och Jytte Guteland (S) varvar krönikor om aktuella frågor som avhandlas i Bryssel.

Från och med torsdag startar Feministiskt perspektiv politiska krönikor också från den inhemska horisonten. Feministiskt perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt menar att det politiska samtalet utarmas av den nuvarande blockpolitiska uppställningen.

– Det har blivit ett slags treblocksuppställning som gör att det offentliga samtalen inom respektive block tystnat. För att inte tala om samtalen inom de politiska partierna. Mycket av det demokratiska grundarbetet händer ju inom partierna. Det är synnerligen olyckligt med tanke på de nuvarande politiska polariseringen i samhället. Regeringens svaga parlamentariska ställning i kombination med dess sammansättning, som ju är ny och utsatt, bidrar också till tystnaden. Vi vill på det här sättet öppna upp samtalet, menar Bratt.

Tre av krönikörerna är kända för Feministiskt perspektivs läsare sedan valrörelsen 2014. Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman. Vänsterpartiets feministiska talesperson Rossana Dinamarca och S-kvinnors ordförande Carina Ohlson.

Gudrun Schyman är först ut med krönika nu i veckan:

– För mig är den viktigaste frågan den om våldet. Vi måste befria oss från föreställningen om våldet som verktyg i konfliktlösning. Det går inte att kriga fram fred, lika lite som det går att slå fram kärlek. Det behöver sägas högt, av många, till många. Våld föder rädsla och rädslan skapar tystnad och tystnaden ger utrymme för övergrepp mot mänskliga rättigheter, säger hon till Feministiskt perspektiv.

Rossana Dinamarca kommer också att lyfta mänskliga rättigheter i sina krönikor:

– För mig handlar politik om hjärta så jag kommer skriva om sånt som berör mitt hjärta. De viktigaste just nu är kampen för människovärdet - för de människor som flyr, men också för de som fattar beslut och som verkar ha tappat det.

Ny krönikör är Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Janine Alm Ericson. Janine Alm Ericson sitter, precis som Dinamarca och Ohlson i riksdagen och är bland annat ledamot i finansutskottet. Just nu vikarierar hon också som jämställdhetspolitisk talespersonen då ordinarie Annika Hirvonen är föräldraledig. Janine Alm Ericson lyfter bland annat jämställt föräldraskap som ett av ämnena hon kommer att skriva om:

– De viktigaste jämställdhetsfrågorna just nu är att minska den psykiska ohälsan hos kvinnor och unga tjejer, att få genomslag för vår feministiska utrikespolitik som med sin handlingsplan kommer kunna förbättra livet för många kvinnor även i andra länder samt jämställt föräldraskap som vi måste arbeta med både hemma och i skolan. Jag kommer fokusera och fördjupa detta i mina krönikor. Det finns mycket skrivet och forskning om detta som är värt att lyfta upp, säger Janine Alm Ericson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: