På inbjudan av Istanbul Feminist Kolektif gick flera tusen kvinnor ut på kvällstid i centrala Istanbul.

#8mars: Kvinnodagen runt om i världen

2016-03-08 | FemPers padlock 2

8 MARS/UTRIKES

Den internationella Kvinnodagen uppmärksammades i hela världen. I många länder är det förbjudet att fira denna dag eller att ordna möten och demonstrationer. Här är #8mars i bild med nedslag i bland annat Turkiet, Polen, Afghanistan och Kina.


Istanbul/Turkiet

På inbjudan av Istanbul Feminist Kolektif gick flera tusen kvinnor ut på kvällstid i centrala Istanbul. En återkommande 8 mars-demonstration de senaste åren som påminner om den svenska ”Ta natten tillbaka”. Demonstrationståget gick med ljus och facklor under parollen ”Vi låter oss inte att tystas ner”.

Demonstrationen genomfördes trots att polisen förbjudit folksamlingar under 8 mars. Arrangörerna avslutade demonstrationen med ett uttalande som kritiserade regeringens moralkonservativa kvinnopolitik. ”Vi kvinnor, hemma, i skolan, på jobbet, på gatan, vi fortsätter att försvara våra rättigheter och våra liv”. (Se videoklipp)



Ankara/Turkiet

Trots årets totalt förbud mot 8 mars-demonstrationer i Turkiet gick lesbiska, bisexuella, trans- och intersex-kvinnor ut på Ankaras gator på inbjudan av Ankara Women’s Platform med parollen: Våra kroppar känner inga gränser. Det var Kaos GL, Pink Life Associations tillsammans med högskoleguppen Liseli LGBTI som stod bakom parollen som bars på demonstrationen.

Polisen försökte skingra samlingen vid Kolej torget där kvinnor och hbtq-aktivister samlade men efter förhandling och löften om att inte störa trafiken, fick demonstranterna genomföra sin demonstration.

Ordförande för den självorganiserande gruppen Pink Life Association, Buse Kilickaya, höll tal och sade: Vi går genom en period av förföljelse, då exil, våld, förtryck, krig och mord har blivit vardag, vi marscherar i dag och ropar tillsammans för att befria oss och riva de murar som vi byggt mellan oss och runt om oss i våra liv.

En ta natten tillbaka-demonstration är planerad trots förbud i Ankara klockan 20 den 8 mars.



Istanbul/Turkiet

På söndagen 6 mars samlades hundratals kvinnor i centrala Istanbul för en manifestation inför internationella kvinnodagen. Polisen attackerade demonstranterna med gummikulor, misshandlade kvinnorna och förhindrade deras marsch. Många kvinnor bar feministernas lilafärgade banderoller och ropade slagord om kvinnors rättigheter. (Se video.)

Myndigheterna har förbjudit 8 mars-demonstrationer med hänvisning till säkerhetsrisker.


Kvinnor samlas i centrala Istanbul, bilden tagen innan polisen slår till.


Warszawa/Polen

Polska kvinnogrupper genomförde en stor demonstration med krav på tillgång till laglig abort (abort är tillåten vid våldtäkt eller när kvinnans liv är i fara), fler dagis och förskolor, högre löner och anställningstrygghet för kvinnor.


Västbanken/Israel

Hundratals palestinier och israeler demonstrerade på fredagen, inför 8 mars, och krävde ett slut på våld och ockupation. En av talarna var Basma al-Afendi från Dheisha flyktingläger som sade: ”Kvinnor tvingas stå vid kontrollposterna i tre timmar varje dag på väg till sina arbeten i Jerusalem.”



Kabul/ Afghanistan

Ett utomhusmöte i Kabul med musik och teaterföreställning samlade på måndagen omkring 700 personer, de flesta kvinnor. Oppositionspartiet Solidarity Party stod bakom inbjudan med anledning av kvinnodagen. På en stor banderoll syntes parollen: ”Att besegra fundamentalism och ockupation är det första steget i afghanska kvinnors befrielse.”



Teheran/Iran

I Iran har inte någon offentlig demonstration hållits på grund av förbud. Ett annonserat evenemang på en av Teherans universitet ställdes in av myndigheterna. Vanligtvis uppmärksammar iranska kvinnorättsaktivister den 8 mars med oannonserade manifestationer inomhus. Rapporterna kommer ofta efter att mötena har ägt rum. Men iranska Black Hand – graffitikonstnären som kallas Irans Banksy och vars identitet är okänd – har uppmärksammat 8 mars i Teheran med flera grafittin.



Kina

Internationella kvinnodagen kallas funv jie (kvinnors festival). Det är en modern term som hör ihop med kvinnors politisk identifikation och den kommunistiska diskursen. I dag förknippar en del termen, och firandet som följer med den, med gifta medelålders kvinnor och har istället börjat fira nvsheng (dam-tjejfestivalen) den 7 mars. Den 7 mars har kommit att bli en dag då män ska vara snälla mot kvinnor, hylla dem och köpa presenter åt dem. Många universitet organiserar olika evenemang för kvinnor och en del unga män tillverkar banderollen med nedlåtande och sexistiska uttryck. Universitetledningar tenderar att inte ta notis om detta sexuella ofredande och menar att de unga männen skojar och försöker att vara trevliga mot de unga kvinnorna. Feminister menar att detta 7 mars-firande har ett kommersiellt ursprung som försöker att avpolitisera dagen för kvinnors rättigheter och kamp. I år har feministiska aktivister fotograferat de banderoller som uttrycker sexuella trakasserier och lagt upp på olika sociala medier för att varna för det ofredande av kvinnor som pågår under 7 mars-firandet. Några feministiska aktivister har även gjort egna banderoller på vilka det bland annat står ”Tjejfestival eller killarnas mentala masturbationsfestival?”. (Gordana Malešević)



Taiwan

Inför 8 mars höll kvinnorätts- och hbtq-aktivister från 14 olika organisationer gemensam presskonferens i Taiwans huvudstad Taipei, för att uppmana den nyvalda presidenten Ing-wen Tsai att hålla det hon lovade i sin valkampanj 2012. Under den valkampanjen, till skillnad från den senaste, lovade Tsai att minst en tredjedel av posterna i regeringen och utskotten skulle gå till kvinnor. Under president Ying-jeou Ma, som förlorade presidentpost i årets val, fanns endast 11,4 procent kvinnor i regeringen, mot de 25 procent som han hade gått till val på. ”Vi har stor tilltro till Tsai, eftersom Taiwans presidenter har gjort ett uselt arbete och för att valet av henne är kulmen på Taiwans hela feministiska rörelsers ansträngningar”, sade Uppvaknandestiftelsens ordförande, Hsiu-hua Shen, vid presskonferensen. (Gordana Malešević)



Filippinerna

Den 8 mars deltog Gabriela kvinnopartiets medlemmar i demonstrationer i Manila, Baguio, Legazpi, Bacolod, Iloilo, Cebu och andra städer i Filippinerna där tusentals kvinnor samlades i protest mot president Benigno Aquinos politik, som kvinnorna menar har lett till ökad fattigdom och våld. (Gordana Malešević) 



Karachi/Pakistan

I Karachi demonstrerade kvinnor sysselsatta i hemmabaserat arbete. Demonstrationen organiserades av Home-Based Women Workers Federation (HBWWF) och National Trade Union Federation (NTUF) samt nätverket för kvinnor från familjer som förlorade sina anhöriga i branden i Baldiafabriken.

”Den informella sektorn bidrar med 80 procent av landets ekonomi och kvinnor utgör 70 procent av denna sektor och deras andel i sektorn ökar snabbt. Men fortfarande saknar de rättsligt erkännande som arbetare. Det finns inga regler om lön för ordinarie arbetstid,” sade Zahra Khan, ordförande för HBWWF och en av huvudtalarna.

Demonstranterna krävde bland annat att alla diskriminerande lagar mot kvinnor ska avskaffas och kvinnor anses jämställda medborgare. De krävde ett slut på utomrättsliga system, könsdiskriminering i fabriker och arbetsplatser samt rättvisa för familjerna till offren för katastrofen vid Baldiafabriken. (Källa: Dawn)


Messina/Italien

Den internationella samarbetet Freedom Flotilla Coalition (FFC) där svenska Ship to Gaza ingår, har på internationella kvinnodagen den 8 mars, officiellt lanserat planerna för Womens Boat to Gaza.

Enligt Ship to Gaza stöds Womens Boat to Gaza av kvinnoorganisationer från många olika håll i världen, bland annat: The Women's Affairs Center (Gaza), The Coalition of Women for Peace (Israel), Forum de Politica Feminista (Spanien), Women's Front (Norge), Coordinadora de Solidaridad Palestina (Mexico), CODEPINK Women for Peace (USA) and Quebec's Women's Federation (Kanada).


Haag/Holland

En manifestation i Haag visade solidaritet med flickorna som Boko Haram har kidnappat i Nigeria. Marschen var organiserad av International Alert, Unicef och det holländska utrikesdepartementet.


Tegucigalpa/Honduras

Matria Feminist Collective i Tegucigalpa/Honduras höll en manifestation till minnet av den mördade Berta Caceres, ”flodernas mor”, som hon kallas i Honduras.


Lima/Peru

Vid San Martín Square i Lima/Peru samlades hundratals kvinnor för att uppmärksamma sina krav på jämställdhet i samband med kvinnodagen. (Se video)

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160309 - Nina Lekander

Tack för intressant sammanställning! Nina L


20160309 - Anna-Klara Bratt

Verkligen! Vilka bilder!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: