Ulrika Dilton.

Malmös Crime City Rollers tar emot rollerderbyelit i helgen

2016-03-04 | Bella Frank padlock

SPORT

Lite småstressigt men bra. Så sammanfattar Ulrika Dilton från Crime City Rollers läget innan den stora internationella rollerderbyturneringen Smackdown Tournament – som arrangeras av Malmölaget i helgen – ska gå av stapeln. Till Baltiska hallen kommer lag från USA, England, Skottland och Finland.
– Det är stort, det är den enda WFTDA-erkända turneringen i Europa i år och det är bara division 1-lag som spelar, säger hon.

Fem år efter starten kom det stora genombrottet. Förra året spelade rollerderbylaget Crime City Rollers i en turnering i Miami, USA, och gjorde så bra ifrån sig att laget inte bara klättrade på rankingen från plats 78 till plats 30, utan lyckades också ta sig hela vägen upp till division 1. Prestationen i Miami ledde till slutspel i Dallas i höstas där Crime City Rollers bland annat slog sin svenska rival Stockholm Allstars, och är nu rankade på plats 25 av Women’s Flat Track Derby Association (WFTDA).

– Förra året var en jättestor resa rankingmässigt, men också att vi blev erkända på den nivån.


Dubbelt erkännande

Laget har inte bara fått erkännande för sitt spel, utan också för sin kapacitet att arrangera rollerderbyturneringar av rang. Sedan i höstas har laget jobbat hårt på att stå värd sin andra WFTDA-erkända turnering. På lördag och söndag går Smackdown Tournament av stapeln med enbart division 1-lag. Förutom Crime City Rollers kommer också världens tredje bästa lag, London Rollergirls, liksom Detroit Derby Girls, Glasgow Roller Derby, Helsinki Roller Derby, och Stockholm Allstars att delta.

– Det är WFTDA-erkännande man kämpar om, då blir det mer attraktivt för lag och domare att komma, det är den enda erkända turneringen i Europa i år. Det är stort att det bara är division 1-lag som spelar, säger Ulrika Dilton, aka Sexual Her Ass-Meant som jobbar hårt med de sista förberedelserna tillsammans med resten av laget och många volontärer. I olika grupper har streamingtjänst fixats – matcherna kommer att kunna ses på nätet sannolikt även av folk i runt om i Europa och USA, rollderbyfansen- och spelarna är hängivna. Många domare har anlitats, sju domare dömer varje match och på fredag läggs mattan och tracksen, det vill säga banan som spelarna åker runt i jakten på att ta sig igenom klungan av försvarare för att så småningom ta poäng.

– Det är en fin balans mellan att låta sig själv ta det lugnt för att förbereda sig inför match och också hjälpa till med annat än spel, svarar Ulrika Dilton på frågan om hon hinner fokusera på själva matcherna de kommer satsa allt på att fortsätta visa att de är ett lag som hör till världseliten.


Satsning gav resultat

Nu gäller det att vila och inte träna för mycket för det kan leda till att kroppen känns för tung när det verkligen gäller – inte de fem-sex pass som hon och laget vanligtvis tränar per vecka. Tre rena derby-träningar som också innehåller intervallträning, och två gånger i veckan gemensam gym-träning. Ulrika Dilton förklarar att många blir förvånade när de hör hur mycket laget tränar. Kvar dröjer sig nämligen bilden av att rollerderby är något mitt emellan sport och underhållning vilket syns bland annat på att artiklar om laget eller annan rollerderby ofta hamnar på tidningars kultursidor snarare än deras sportavdelningar- eller bilagor.

– Rollerderby har setts som mer nöje än sport. Ofta fattar inte folk hur mycket man tränar, men det vi gjorde förra året, vår resa på rankingen, beskriver det väldigt bra.

Vissa sportredaktioner har också haft svårt att ta till sig denna i Sverige relativt nya sport och har inte för vana att bevaka den kontinuerligt. Sannolikt håller dock bilden av rollerderby på att förändras även bland de som inte är så hemma i rollerderbyvärlden. De senaste åren har man spelat SM-slutspel i samband med SM-veckan tillsammans med andra sporter.


Stort publikintresse

Omkring 400 försköpsbiljetter har köpts till helgens matcher. Ulrika Dilton tror att bland annat London Rollergirls lockar många engelska fans att ta sig till Malmö, och att många svenska fans nog tar chansen att få se ett sådant topplag spela på hemmaplan.


Är det något bout som kommer att bli särskilt roligt att spela?

– Första matchen vi spelar är mot Glasgow och det känns skönt för de är lägst rankade av de inbjudna lagen, vi kan testa golven lite, även om det inte är någon självklar utgång på matchen. Vi möter Detroit på lördag kväll och de är högst rankade av lagen vi möter. På söndagen möter vi Helsingfors som är rankade 33 men jag tror inte att deras ranking stämmer så där kan vad som helst hända. Sedan möter vi London på kvällen. Det blir kul på ett annat sätt, säger hon och syftar på hur svårt det är att ta poäng mot ett lag som London Rollergirls som ligger i den absoluta toppen. Ulrika Dilton och Crime City Rollers mötte ett annat topplag i höstas i WFTDA-slutspelet, Rose City Rollers, som sedan vann hela världsmästerskapet.

– Vi mötte dem i åttondelsfinal, då blev poängen typ 400-25. Det är inte hårdare att spela mot ett sådant lag än mot ett annat, men man kommer inte fram. Det blir en mindfuck när man gör allt rätt men det händer ingenting. Man måste tänka strategiskt, vi kan vinna mycket på rankingen för varje poäng vi tar, medan ett sådant lag måste vinna stort för att inte förlora på rankingen.


”En speciell känsla”

Crime City Rollers har sett fram emot att spela mot lagen som kommer i helgen. I Sverige dominerar Crime City Rollers och Stockholm Allstars stort och det kan vara svårt att möta lag som ligger ungefär på samma nivå. De två lagen har också avstått från spel i rollerderbyns elitserie som bildades hösten 2014 och lagen där håller nu en jämnare nivå. Samtidigt innebär det större satsning på enskilda turneringar som den i Malmö nu, och en senare i Helsingfors i maj i år som Crime City Rollers kommer att delta i:

– Som spelare satsar man hårt på den här turneringen, och vi spelar tre-fyra matcher med väldigt intensivt och hårt motstånd på kort tid, det är det vi har. Det kräver både mer förberedelser och mer krut när det väl händer än när man har en hel säsong på sig.

– Stämningen i laget är jättebra, vi har en ny transfer är från Stockholm som kommit in jättebra i laget. Det är en speciell känsla, vi har spelat ihop länge och det känns familjärt och folk gör vad som krävs, gör sitt bästa, säger Ulrika Dilton.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: