Turkiska journalister frisläppta efter domstolsbeslut

2016-02-27 | FemPers padlock

KULTUR

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-11-30 EU:s miljardstöd till Turkiet möter skarp kritik

2014-02-14 Protester mot ny internetlag

2013-05-17 Historiska dagar i Turkiet

2012-11-30 Turkisk aktivist utsatt för juridiska trakasserier

2011-04-29 Förbjuden i Turkiet – succé på nätet

2011-04-01 Turkiet – pressfrihet i malpåse

Journalisterna Can Dündar och Erdem Gül har försatts på fri fot i väntan på rättegång, som är planerad till mars. Det rapporterar Dagens nyheter i dag.

Dündar är chefredaktör och Gül chef för Ankarakontoret på Cumhuriyet. De greps i slutet av november, misstänkta för spioneri och terrorism. Detta för att i maj ha rapporterat att president Recep Tayyip Erdogans regering ska ha legat bakom en vapenleverans på väg till jihadister i Syrien, som beslagtogs vid den turkiska gränsen i januari 2014. I samband med frisläppandet på fredagen har domstolen strukit spioneri från åtalet.

Konstitutionsdomstolen har tagit ställning till individuella framställningar från båda och slagit fast att deras ”rätt till personlig frihet och säkerhet har kränkts”, liksom deras yttrandefrihet och pressfriheten, rapporterar The Guardian.

Enligt turkiska medier togs beslutet med stor majoritet, 12 röster för och 3 emot. Nu hamnar fallet återigen i lägre instans. Både Erdogan och Hakan Fidan, högsta chef för den nationella säkerhetsorganisationen, är målsägare i åtalet. Åklagarna har yrkat på livstidsdomar, med straffskärpning som kan ges vid försvårande omständigheter.

Reportrar utan gränser (RSF) gläds åt beslutet men påminde om att anklagelserna kvarstår och att journalisterna fortfarande ska ställas inför rätta.

– Vi måsta alla fortsätta kampanja å deras vägnar. Vi kommer inte att vila förrän de absurda anklagelserna mot dem har lagts ner, sade Christophe Deloire, generalsekreterare för RSF.

Europarådets generalsekreterare general Thorbjorn Jagland välkomnade också konstitutionsdomstolens beslut och Kemal Kilicdaroglu, ledare för det största oppositionspartiet CHP (Republican People’s party) tolkar det som en bekräftelse av att ”det inte är ett brott att säga sanningar”. Enligt The Guardian hade president Erdogan personligen varnat Can Dündar för att han skulle få betala ett pris för förstasides-reportaget om vapenleveransen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: