Marta Vieira da Silva och Ali Riley, SM-guld 2015.

Grattis Marta! Alva Nilsson har talat med stjärnan som fyller 30

2016-02-19 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Världens bästa Marta fyller 30! Det firar vi genom att blicka bakåt och framåt och låta profiler försöka sätta ord på fotbollsdrottningens betydelse för damfotbollen. Alva Nilsson har också pratat med fotbollslegendaren själv som är särskilt glad över att ha kunnat hjälpa till att flytta fram positionerna för fotbollsspelande flickor och kvinnor.

FAKTA/Världens bästa Marta

Född: 19 februari 1986

2000–2002 CR Vasco da Gama

2002–2004 Santa Cruz-MG

2004–2008 Umeå IK

2009 Los Angeles Sol

2009-2010 Santos

2010 FC Gold Pride

2011 Western New York Flash

2012–2014 Tyresö FF

2014-FC Rosengård

Titlar, i urval:

SM-guld: 2005, 2006, 2007, 2008, 2012, 2014

Skytteligavinnare, damallsvenskan: 2004, 2005 och 2008

Svenska cupen: 2007

Champions League: 2003/2004

Amerikansk mästare: 2010, 2011

Världens bästa kvinnliga fotbollsspelare: 2006, 2007, 2008, 2009 och 2010

VM:s bästa målskytt och bästa spelare 2007.

OS-silver 2004 och 2008

VM-silver 2007

För 30 år sedan föddes Marta Vieira da Silva i Brasilien. 30 år senare har Marta tagit över Sverige, världen, damallsvenskan och Europa.

– Jag har jobbat hårt varje dag och är glad över att jag fått uppleva så mycket. Jag blir glad över att se att folk uppskattar det. Det har inte alltid varit enkelt, det har varit jobbigt – och därför blir jag extra stolt över vad jag lyckats prestera, säger Marta till Feministiskt perspektiv.

Marta har vunnit damallsvenskan fler gånger än någon annan, blivit utsedd till bäst i världen flest gånger, vunnit Champions League, och öst in mål i både klubb- och landslag.

Hon är stolt men inte nöjd, glad men inte mätt. Men mest glad är hon över att hon hjälpt till att flytta fram positionerna för fotbollsspelande kvinnor.

– Tjejer har det svårt att kunna hålla på med fotboll på samma nivå som killar. Jag hoppas kunna hjälpa till i arbetet med klyftorna, jag blir glad att se att det jag gör betyder något för andra.

Marta skrattar ofta och berättar att hon inte gillar födelsedagar, att hon inte känner sig som 30 år och att hon fortfarande jagar nya mål och gamla drömmar. En av drömmarna är ett mästerskapsguld med landslaget, en annan att utvecklas än mer, en tredje dröm finns inom privatlivet.


Marta i kvartsfinalen mot Wolfsburg i Champions League 2015.”Betyder oerhört mycket”

Marta blir glad när hon hör att svenska fotbollsprofiler hyllar henne på hennes 30-årsdag. Lotta Schelin, Erling Nilsson, Hanna Marklund och Malin Swedberg menar alla att Marta är ett unikum.

Den svenska stjärnan Lotta Schelin konstaterar med ett skratt att hon är äldre än Marta, men att det räcker med att titta på brasilianskans meritlista för att fatta hur mycket hon betytt för damfotbollen, dessutom har hon påverkat den svenska fotbollen:

– Jag tror att precis lika mycket som Sverige betytt för Marta så har Marta betytt mycket för Sverige och damfotbollen i Sverige. Marta har också hållit en otroligt hög lägstanivå i många, många år. Det inspirerar, säger Schelin.

– Alla vet vem Marta är och hon har betytt och betyder oerhört mycket för damfotbollen. Det skulle behövas fler som Marta för att väcka intresset och för att alla tjejer ska kunna ha en stor kvinnlig idol inom fotbollen, säger Rosengårds förra sportchef Erling Nilsson.

Hanna Marklund, som spelade med Marta i Umeå IK under en kort period, menar på att det är svårt att sätta Martas påverkan på damfotbollen i perspektiv i dagsläget men lyfter fram vad hon betytt för den svenska damfotbollen.

– Jag minns när hon kom till UIK, vi slog publikrekord vid nästan varje match – och det var ju inte för oss andra som publiken kom, säger Marklund och lägger till:

– Jag älskar att Marta visar så mycket passion, hon visar att hon älskar fotboll.


Marta gör mål mot Ryazan i Champions League.


”Vill utvecklas i Rosengård”

Marklunds TV4-kollega Malin Swedberg hade slutat spela på elitnivå när Marta slog igenom, utvecklades och blev bäst i världen. Men Swedberg som följt Martas karriär från sidan av planen hyllar 30-åringen.

– Hon har betytt allt! Hon var den första riktiga fixstjärnan i Europa. USA hade Mia Hamm men Europa saknade en riktigt stor stjärna. Marta axlade den manteln och har varit outstanding. Hon är proffsig rakt igenom. Hela hennes inställning till sporten. Hon har brunnit, vågat och visat att hon vill vara bäst. Hon har utvecklat damfotbollen hur mycket som helst.

Marta själv fokuserar inte på födelsedagen en dag som denna. Hon har andra saker att tänka på, nya drömmar att jaga. Hon vill inte fastna i dåtiden, men inte heller blicka för ivrigt mot framtiden.

– Jag vill fortsätta jobba och utvecklas och har mål både i jobbet och privat, säger Marta och fortsätter:

– Jag vill inte fokusera på OS nu. Jag vill utvecklas i Rosengård, göra det bra här så kanske jag kan ta med det till OS, säger Marta och skrattar ”det räcker inte med silver den här gången” och syftar till de två OS-silvren hon redan har med det brasilianska landslaget.

Marta är glad över gratulationerna som trillat in, och det stöd hon fått av kollegor, motståndare och inte minst supportrar via sociala medier.

– Tack så mycket! Jag har fått ett otroligt stöd sedan första gången jag kom till Sverige och är jätteglad över det. Jag vill ge en stor kram till alla fans, och alla som stödjer damfotboll och kvinnor, avslutar den 30-åriga världsstjärnan.


Marta tillsammans med Kirsten van de Ven.Marta i Tyresö.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: