Förbundskapten Leif Boork.

Stor laginsats gav Damkronorna seger i Oskarshamn

2016-02-16 | Bella Frank padlock

SPORT

Damkronorna vann fyrnationsturneringen i Oskarshamn i helgen efter tre raka segrar. Förbundskapten Leif Boork är särskilt glad över insatsen med tanke på de många skador som landslaget drabbats av inför turneringen som var den sista innan VM i Kanada i mars:
– Det är lite extra varmt om hjärtat att vi kunde vinna, säger han till Feministiskt perspektiv.

När Leif Boork presenterade sin trupp för två veckor sedan var det en trupp utan nyckelspelare som lagkapten Jenni Asserholt, Erika Grahm och Lisa Hedengren som är borta på grund av skador. Därför var det många omstuvningar i uttagningen till fyrnationsturneringen, liksom till viss del också den stortrupp utifrån vilka VM-truppen sedan ska tas ut i mars. Tre raka segrar mot Tyskland, liksom Finland och Ryssland i Oskarshamn var därför ett särskilt glädjande besked:

– Vi fick tänka om lite grann, det blev inte ett generalrep eftersom det var så många borta. Men vi har ett bredare urval att välja ifrån, många fler som varit med oss i landskamper och träningsläger. Det stärker gruppen mentalt sett, vi står inte och faller med enstaka spelare. När det är sagt så får man komma ihåg att VM är större, där deltar alla bästa spelare – nu var det några andra lag som hade några av sina bästa spelare borta. Det är mycket mentalt tryck och förväntningar när det kommer till ett VM och bortaplan. Vi ska vara glada att vi vann, men vara ödmjuka och hålla fötterna på jorden. Och inse att nästa gång krävs det att vi är ännu mer skärpta.


Borgqvist tillbaka

Under matchen mot Finland, som Sverige vann med 4-1, ådrog sig Emma Nordin en skada i knät. Hon utgjorde en del av den så framgångsrika andrakedjan i VM i Malmö förra året och redan tidigare hade Erika Grahm från samma kedja också skadat sig. Nu är alltså två ur den kedjan borta. Under måndagen genomgick Emma Nordin en magnetkameraundersökning och skadan är så pass svår att hon är borta för resten av säsongen. Detta är ett stort avbräck inte bara för landslaget utan också hennes klubblag Luleå hockey, vars supporterklubb på söndagen drog igång en insamling för att laget skulle kunna hitta en ersättare för Nordin inför det kommande slutspelet i Riksserien.

– Vi hade hoppats på den andrakedjan men det sprack ju, men Anna Borgqvist gjorde comeback och det gick jättebra, säger Leif Boork om Brynäsforwarden som spelade strålande under VM i Malmö, men som sedan dess har varit helt borta från spel och genomgått flera knäoperationer.

Fortfarande finns hoppet om att Jenni Asserholt ska kunna bli klar för spel i VM:

– Asserholt var med oss i turneringen, i laget runt om. Hon är väldigt ambitiös med sin rehab, och hon skadade sig den 16 januari så det finns chans att hon hinner bli bra. Hon är ju vår lagkapten så det är klart att det är jätteviktigt att ha henne med sig.

Framgångarna i Oskarshamn, trots skadeläget i laget, har lett till ökade förhoppningar på Damkronorna inför VM i Kanada. Senast tog sig Sverige till kvartsfinal mot Ryssland, men slogs då ut. Leif Boork vill dock inte spekulera i möjliga medaljhopp:

– Vi ska vara lite försiktiga i att sväva iväg. Vi ligger mellan en fjärde- och en sjätteplats i världen, men många pilar pekar uppåt. Vi har spelare som är på gång, och vi fick en psykologisk boost nu, säger Leif Boork.


När blir nästa landslagssamling?

– Nu är det slutet på seriespelet och SM-slutspel, och sedan samlas vi igen den 21 mars för VM-läger och någon träning på hemmaplan.

– Vi har en träningsmatch i Kamloops där VM spelas och sedan spelar vi första matchen mot Tjeckien. Vi ser optimistiskt på det här och hoppas att vi ska göra bra ifrån oss.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: