Libyska kvinnor tar sig an kampen mot vapenkulturen

2016-02-12 | Christine Petré padlock

UTRIKES

Den 17 februari är var det fem år sedan upproret i Libyen, som så småningom till ledde Muammar Gaddafis fall, inleddes. Men Libyen härjas av inbördeskrig sedan dess. I dag finns många vapen i omlopp i milisgruppers händer men även i varje hem. Christine Petré har talat med delegater i en FN-sponsrad workshop om säker vapenhantering som nyligen ägde rum i Tunis. De uppmuntrar landets kvinnor att engagera sig för att minska vapenomloppet och vädjar till omvärlden att stoppa inflödet.

Det finns uppskattningsvis tre vapen per invånare inom Libyens gränser. Vapenströmmen inom, till, och från Afrikas oljerikaste land skapar inte enbart en lukrativ affärsverksamhet utan är också orsaken till ett stort antal olyckor, ofta inom hemmets väggar.

– Sedan 2011 bär alla vapen, till och med 10-åriga barn, förklarar en av de tolv deltagarna och tillika parlamentariker i en av Libyens två stridande parlament och vars identitet vi skyddar för hennes säkerhets skull.

– En gång var det en tioårig flicka som av en olyckshändelse sköt ihjäl sin mamma, kommer 40-åriga Asma från Benghazi ihåg.

Tragedin drabbade grannfamiljen för att pistolen, som familjen ägde för självförsvar, gömdes laddad under huvudkudden. Asma var närvarande under begravningen och minns hur folk obesvärat pekade på den lilla flickan som av misstag avlossat skottet. Det här är bara ett exempel av många olyckor i Libyen i dag, förklarar Asma.


Tragiska missöden

Det är av just denna anledning som hon befinner sig i Tunisiens huvudstad Tunis för att delta i en andra omgång av FN:s workshop-serie om säker vapenhantering. Den första hölls under tre dagar i december och den tredje, och sista, är planerad till mars. Syftet är att upplysa allmänheten om riskerna som är förenade med vapenlagring i hushållen. Alla kvinnorna har erfarenhet av tragiska missöden där vapenhanteringen, istället för att skydda, fått dödlig utgång.

– De flesta olyckor sker när pistolerna rengörs, berättar 34-åriga Nana från södra Libyen. En man, kommer hon ihåg, satt och putsade sin pistol när en kula avlossades och träffade hans syster. Hennes liv gick inte att rädda. Men det är inte endast inom hushållen som vapen utgör en stor risk, förklarar Nana. Hon minns hur två polismän stod och skämtade vid sidan av en väg när en av deras pistoler avlossade ett skott som träffade den andra polismannen i benet, som han tvingades amputera.


Vapen i hemmen

Mellan seminarierna har kvinnorna, som kommer från Libyens alla hörn, i uppgift att bland annat sprida material och kunskap till sin omgivning, och att insamla information vartefter om de hinder som identifieras längst vägen. Ett sådant hinder är att många libyer, trots det stora antalet olyckor, säger att de känner sig säkrare med ett vapen i hemmet, förklarar Asma. Enligt henne är det få som förvarar sina vapen på ett säkert sätt. Det råder nästintill ingen diskussion kring hur man kan förhindra alla de vardagsolyckor som vapen orsakar i Libyen. Detta trots att det höga antalet vapen har en betydande effekt på de libyska samhällena där kvinnor och barn är mest utsatta.

Den libyska konflikten som startade i och med störtandet av före detta diktatorn Muammar Gaddafi, har utvecklats till ett fullskaligt krig där olika rebellgrupper kämpar om territoriell makt och landets oljerikedomar. Den primära anledningen till det stora antalet vapen är att Gaddafis vapenreserver plundrades, vilket även bidrog till att landet blev ett centrum för illegal smuggelhandel.

I dag bär många libyer med sig vapen överallt, till och med på vägen till skolan eller affären. De flesta beväpnar sig i självförsvar medan det för andra även är en fråga om status och makt, förklarar Asma. Men priserna för en pistol har stigit.


Öppen vapenhandel

– Efterfrågan har förändrats, förklarar säkerhetsanalytikern Nic Jenzen-Jones från Armament Research Services. I början av konflikten efterfrågades främst gevär medan det i dag är mer fokus på självförsvar och för det syftet är mindre vapen såsom pistoler populärare. Men i och med att efterfrågan ökat har även priserna stigit, nu kostar en pistol omkring 6 000-7 000 libyska dinarer (37 000-43 000 svenska kronor). Vapen säljs nästan helt öppet i delar av landet, alternativt på den delvis öppna svarta marknaden. Det har till och med rapporterats om att vapen sålts via sociala medier, exempelvis i Facebookgrupper, antingen av individer eller icke-statliga beväpnade grupper.

– Vi behöver en strategi för att samla ihop vapnen och reducera förekomsten av pistoler och gevär i de libyska hemmen, menar Nana. Samtidigt är det osannolikt att människor ger upp sina vapen innan konflikten är löst. Så länge det inte finns någon lag och ordning kommer de flesta att fortsätta bära vapen för att försvara sig.

Förhoppningen är att kvinnorna, väl hemma i Libyen, i sin tur kommer att påverka familjemedlemmar, vänner och andra i sin omgivning. För Tobrukparlamentarikern som kommer från Benghazi har responsen hemma i Libyen varit positiv. När de får höra anledningen; att bidra till ett säkrare Libyen, välkomnar de flesta initiativet, förklarar hon. För henne kommer arbetet framförallt att ske på individnivå, i den del av Benghazi där hon bor skulle det vara för farligt att arrangera workshops. Istället hoppas hon kunna sprida material och kunskap från person till person. Målet är att skapa ett stort nätverk av kvinnor som tillsammans kan skapa ett motståndskraftigt samhälle där det stora antalet vapen hanteras med velighet.

– Innan konflikten hade vi inte den här vapenkulturen. Nu är libyerna så trötta på krig och vill ha fred, säger 45-åriga Selma från Zaoula.

hon hoppas att genom att ta del av träningen kunna bidra till att göra hennes samhälle säkrare. På det globala planet har hon endast ett meddelande: Kontrollera inströmningen av vapen till Libyen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: