Sheena Shirani.

Trakasserades sexuellt på iranska regimens Press TV

2016-02-09 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Det populära ankaret på den iranska regimens engelskspråkiga Press TV, Sheena Shirani, har avslöjat att hon under flera år ofredats och sexuellt trakasserats av två höga chefer. Till slut blev trakasserierna så grova och svåra att hantera för Shirani att hon lämnade jobbet, flydde landet och avslöjade det hela.

Sheena Shirani har på sin Facebook-sida publicerat kopior av meddelanden där hon ofredas och även spelat in ett samtal där nyhetschefen Hamidreza Emmadi envist ber henne om telefonsex, något som hon upprepade gånger avvisar och säger nej till under samtalet. Som ensamstående kvinna med ett barn utsattes hon för ständig kritik från ledningen angående sin klädsel och sitt uppförande, berättar Shirani. I en lång och detaljerad intervju med iranska, utlandsbaserade Roozonline berättar Shirani hur hon av rädsla för repressalier och risken att förlora sitt jobb, stått ut med trakasserierna. Hon berättar om sina strategier, hur hon alltid satt nära dörren för att kunna fly när hon kallades in till chefen, samma man som krävde sexuella tjänster av henne, och som har nära anknytning till regimens kärna.

Till slut blev närmaste chefen Emmadi aggressiv och grep om henne när hon stod i hans rum under en nattskift. Då insåg hon att det inte längre gick att stanna kvar. När hon dessutom spelade in samtalet med chefen som bevis och hotade med avslöjande, kom en person med anknytning till landets högsta ledare och krävde att hon skulle överlämna inspelningen för intern utredning. Sheena Shirani började ana att det hela kunde kosta henne livet och bestämde sig för att fly till Storbritannien och ta med det enda beviset hon hade, det vill säga det inspelade telefonsamtalet.

– Ingen skulle annars tro på mig. Jag är inte den första och enda kvinna som utsätts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats i Iran och jag kommer inte att vara den sista. Vem skulle tro på mig och stå på min sida framför dessa chefer...

Hon menar att de sexuella trakasserierna och ofredandena kom från samma män i ledningen som hela tiden kritiserade hennes bristfälliga slöja, makeup och smycken. Shirani menar att deras strategi var att bryta ner henne så att hon skulle ge efter för deras sexuella närmanden. De skickade telefonmeddelandem mitt i natten med ofredande innehåll, säger Sheena Shirani bland annat.

Efter skandalen och avslöjandet anklagas Shirani, som väntat, för samarbete med regimfientliga och utländska fiender. Men Press TV:s ledning meddelade kort på måndagen att det inspelade telefonsamtalet inte godtas som juridiskt bevis och att Shirani inte har anmält sexuella trakasserier enligt landets lagar, men de två högsta cheferna ändå är under utredning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: