Ann-Sofie Hermansson, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.

Göteborgs nya kommunalråd startar i uppförsbacke

2016-02-05 | Eva Lindholm padlock

INRIKES

Sedan valet 1994 har Socialdemokraterna i Göteborg närapå halverat sitt stöd. Det parlamentariska läget i staden påminner om hur det ser ut i riksdagen och valet 2018 närmar sig. I det läget tar Ann-Sofie Hermansson över som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg, med entusiasm och fokus på kvalitén i välfärden. Hon tycker att partiet har varit onödigt defensivt och behöver räta på ryggen.

FAKTA:

Ann-Sofie Hermansson, ofta kallad Soffan, arbetade för Socialdemokraterna i Europaparlamentet, med placering i Göteborg innan hon blev vald till gruppledare. Hon har drygt 30 års erfarenhet från fackligt och politiskt arbete. Det var när Ann-Sofie Hermansson arbetade som truckförare på Volvo som hon gick med i facket och började sin politiska bana. Senaste hon var aktiv i kommunalpolitiken i Göteborg var som Göran Johanssons högra hand under hans sista sex år vid makten, 2002-2008.

Socialdemokraternas valresultat i kommunalvalet i Göteborg:

 • 2006 36,0%
 • 2010 29,4%
 • 2014 22,4%

 • Västlänken: Västlänken är en planerad järnväg i tunnel under centrala Göteborg som ska ge genomgående pendel- och regiontågtrafik. Beräknas vara klar för trafik 2026. Den är kritiserad bl.a. för kostnaderna, att de nya tågstationerna skulle vara felplacerade sett ifrån dagens rese-mönster, att Göteborg är inte är geotekniskt lämpligt p.g.a. lera, att äldre byggnader riskerar att rivas m.m.

  Regeringen och riksdagen har beslutat att Västlänken ska byggas.

  Trängselskatt: Infördes i Göteborg 1 januari 2013. I samband med valet 2014 hölls en rådgivande folkomröstning om trängselskatten efter att drygt 57 000 namnunderskrifter samlats in av kvällstidningen GT. Drygt 56 % röstade för att trängselskatten skulle tas bort men kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslöt under 2015 att den skulle vara kvar. Sveriges riksdag beslutade redan 2010 att trängselskatt skulle införas i Göteborg.

  Både Västlänken och trängselskatten i Göteborg är en del av det Västsvenska paketet som är satsningar som görs på vägar och järnvägar för tåg, bussar, spårvagnar, cyklar och bilar, ungefär fram till 2028. Läs mer.

  ”Vad är problemet?” Den frågan ska inte bara ställas, utan grundligt utredas, innan åtgärder sätts in. Det kommer, och ska få ta, tid enligt Ann-Sofie Hermansson, nyvald gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg. Andra kvinnan i rad på posten, efter Anneli Hulthén, något som inte gått omärkt förbi.

  – En partivän skojade och sa, är det inte dags för en karl nu, säger Ann-Sofie Hermansson som medger att det kan vara bra i sig att det blev en kvinna igen, men samtidigt påpekar att hon står för de klassiska socialdemokratiska värdena.

  Att säga att Hermansson har en tuff utmaning framför sig är ingen underdrift, sedan valet 1994 har Socialdemokraterna snudd på halverat sitt väljarstöd i Göteborg, från 41,2 procent till 22,4 procent år 2014. Både införandet av trängselskatt och byggandet av Västlänken har bidragit till sjunkande siffror och även till bildandet av ett nytt parti med huvudsakligt fokus på lokal infrastruktur, Vägvalet. Även Sverigedemokraterna är emot trängselskatt och byggandet av Västlänken, något som kan ha bidragit till deras ökade väljarstöd lokalt. Men än så länge styrs Göteborg av en rödgrönrosa minoritet.

  – Jag startar i motvind visst är det så, med tanke på det parlamentariska läget och dåliga opinionssiffror och visst är det kort tid till valet 2018. Men jag skulle ångra mig om jag tackade nej, jag har mycket synpunkter på partiet och rörelsen, det är ju mitt största intresse, och att få påverka politiken genom ett sådant här uppdrag är oemotståndligt, säger Ann-Sofie Hermansson och fortsätter:

  – Anneli har dragit ett extremt lass, i motvind, och det har funnits inslag som handlar om att hon är kvinna, men hon har stått pall och inte vikt ner sig. Och när det här är klart (Västsvenska paketet reds anm.), kommer vi se fantastiska fördelar av att vi vågade.


  Rivstart med dialog och dådkraft

  Själv har Hermansson lanserat en 100 dagars rivstart, som kortfattat går ut på tät dialog med göteborgarna, transparens och att bli en rörelse som syns i göteborgarnas vardag. Rent konkret ska hon själv vika en dag i veckan och åt möten utanför den politiska sfären, och Hermansson uppmanar sina partikamrater att engagera sig i redan befintliga lokala aktiviteter.

  – Vi ska inte uppfinna hjulet på nytt, men jag tror folk längtar efter aktivism, genom läxläsning, att vara flyktingguide eller som i höstas när godheten manifesterades genom flyktingmottagandet på centralstationen. Vi ska försöka kanalisera den dådkraft som finns.

  Ann-Sofie Hermansson nämner Feministiskt initiativ som ”själva sinnebilden” för entusiasm.

  – Jag såg deras första maj tåg, de såg fan i mig glada ut.

  Hermansson menar också att Socialdemokraterna varit onödigt defensiva och behöver räta upp ryggen och fokusera på det positiva.

  – Jag är inte heller van vid ett parti som förlorar två val i rad eller byter partiledare som andra byter skjortor, det blir som en politisk depression, men med en långsiktig vision och genom att hålla ihop laget så vinner man matchen.


  Problemet ska definieras

  Den långsiktiga visionen som Ann-Sofie Hermansson vill se, och satsa mer på, handlar till stor del om kvalitén i välfärden och det som hon kallar klassiska socialdemokratiska värdena, jämlikhet, arbete, utbildning, bostäder tillsammans med det nyare tillägget klimatfrågan. Hon reflekterar tillbaka till 40-talet och menar att det var byggandet av folkhemmet som slog undan benen för fascismen i Sverige. Hon pratar varmt om Socialdemokraternas långa tradition av att sätta forskarvärlden i arbete, och på så sätt få ett kvalificerat svar på frågan vad är problemet? Hermansson menar att i dag avsätts för kort tid åt många utredningar, på ett år ska samhällsproblem analyseras och förslag på lösningar formuleras, och redan efter 3 månader ska en första rapport tas fram.

  – Det är inte seriöst, det är beställningspolitik på något annat. Klyftorna i samhället har växt sedan 90-talets kriser, vi gör det som vi tror är rätt, men som inte fungerar.

  Hon exemplifierar med tankarna kring magsår, som man tidigare trodde berodde på stark mat och stress. Inte förrän man hittade bakterien som var det riktiga problemet kunde man ta fram lösningen, magsårsmedicinen Losec. Hermansson är medveten om att medier och kanske även väljarna kan ha vant sig vid snabba svar, men hon tror även att de finns en längtan efter långsiktiga visioner. Hon är själv aktiv i den lokala socialdemokratiska tankesmedjan, Tankeverksamheten, där en jämlikhetsutredning nu är under arbete.


  Jämlikhet som inkluderar jämställdhet

  På frågan om var jämställdheten kommer in säger Hermansson att hon kanske inte pratar om det längre för hon tänker att jämställdheten är inkluderad i begreppet jämlikhet.

  – Det är ju som Gertrud Åström säger, jämställdheten ska alltid vara med, det är jämtegrering. Och det har hänt mycket sedan 80-talet inom facket, och i rörelsen, jag märker det på yngre män och kvinnor, det är mer självklart. Även om det återstår väldigt mycket just när det gäller jämställdhet.

  Ann-Sofie Hermansson menar även att jämställdheten kommer in på andra sätt utan att den kanske nämns vid namn, till exempel när kvalitén i välfärden ska diskuteras.

  – När jag pratar om socialsekreterares arbetsmiljö eller kroppsarbetet i äldreomsorgen, då är det företrädesvis kvinnor det handlar om.

  Verktyg


  Skriv ut

  Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

  annons: