Norra Skogsägarna och Malmö Stad vinnare av Svenska Jämställdhetspriset.

#jamdagarna: De fick första Jämställdhetspriset

2016-01-28 | Eva Sternäng padlock

EKONOMI

Norra skogsägarna och Malmö stad fick dela på det första Svenska jämställdhetspriset som delades ut på Jämställdhetsdagarna i Malmö som avslutades i dag. Med på scen fanns före detta jämställdhetskommunalrådet Martina Skrak:
– Jag är stolt och glad för att jag också blev uppkallad av vinnarna. Men man måste komma ihåg att det aldrig bara är ens förtjänst att driva en så här viktig fråga, betonar hon.

I dag delades Svenska Jämställdhetspriset ut för första gången vid en ceremoni under årets Jämställdhetsdagar i Malmö. Priset tilldelades denna gång två vinnare – Norra skogsägarna och Malmö stad – som båda visat på innovativa och betydelsefulla lösningar för ett hållbart jämställdhetsarbete.

Med bland dem som hyllades på scenen fanns före detta kommunalrådet Martina Skrak (V) vars jämställdhetsengagemang kan sägas ligga till grund för det arbete som Malmö kommun satsat på de senaste åren.

– Jag är stolt och glad för att jag också blev uppkallad av vinnarna. Men man måste komma ihåg att det aldrig bara är ens förtjänst att driva en så här viktig fråga, betonar hon.


Lämnade samarbetet

Ända fram till förra sommaren hade vänsterpartisten Martina Skrak jämställdhetsfrågan på sitt bord i sin egenskap av socialt kommunalråd. Men när Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans enades om nedskärningar inom budgeten för vård och omsorg valde Vänsterpartiet att lämna samarbetet.

– Det handlar om nedskärningar i välfärden över hela linjen och då är det helt klart så att väldigt många kvinnor inom vård och omsorg får det tuffare, det kunde jag inte gå med på, allra minst ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Skrak.

Hon betonar att jämställdhet för henne – och hennes parti – handlar om rättvisa och makt.

– Andra brukar ha argument om att det gagnar och ger vinst. Det är ju bra om det är så. Men ska vi sluta med könskampen om den inte ger vinst, frågar hon retoriskt.


Mycket att bevisa

Nu är det upp till miljöpartisten Nils Karlsson att driva jämställdhetsarbetet i Malmö. Martina Skrak är tveksam till hur det ska gå.

– Med bantad budget för välfärden! De har mycket att bevisa, särskilt efter den utmärkelse Malmö stad nu fått, säger hon.

Utdelningen av Svenska Jämställdhetspriset var ett av inslagen när de årliga Jämställdhetsdagarna, arrangerade av Sveriges Kvinnolobby och MCI Nordics, avslutades i Malmö på torsdagen. I runda tal tusen besökare och deltagare har under två dagar lyssnat till föredrag och debatter om frågor som rör jämställdhet och dess koppling till arbetsmarknad, hälsa, hållbar utveckling, integration och välfärd.


15:56 på plats

Bland talarna märktes professor Agneta Stark, vänsterpartisten Rossana Dinamarca och jämställdhetsexpert Gertrud Åström. Alla medverkande fick som tack boken Alla borde vara feminister av den nigerianska författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie.

Vid en av montrarna bjöd Frida Swanberg på information om 15:56-rörelsen som driver krav på lika lön och håller koll på hur mycket kvinnor jobbar gratis.

– Den senaste uträkningen visar att löneskillnaden mellan kvinnor och män är 13,4 procent vilket betyder att allt arbete vi utför efter klockan 15:56 är obetalt, förklarar Frida.

Hon berättar att utvecklingen trots allt gått framåt. 2012 började kvinnor jobba gratis redan klockan 15:51!

– Snart ska vi byta namn till ett ännu senare klockslag, och vår målsättning är förstås att en dag inte längre finnas kvar. Fast då finns det förstås andra orättvisor att kämpa emot, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: