Shadi Abu Shomar: ”Vi har lovat varandra att inte ge upp”

2016-01-22 | Elina Pahnke padlock

INRIKES

I fyra månader har asylsökande palestinier från Gaza protesterat utanför Migrationsverket i Malmö. I åtta år har de väntat på besked från Migrationsverket. De flesta av palestinierna har redan fått avslag på sin asylansökan. De skulle utvisas – men hade ingenstans att ta vägen. Elina Pahnke har träffat dem utanför Migrationsverket i Malmö.

Varje dag samlas palestinierna utanför Migrationsverket för att protestera.

De har ingen plats på jorden som de kan kalla sin egen.

Vissa har väntat fem år på besked. Andra har väntat åtta.

De vet inte om de får stanna. Men en utvisning är omöjlig.

Mittemot Migrationsverket i Malmö står en liten julgran. Från grenarna hänger fyra kulor kvar. Shadi Abu Shomar var här på julafton. Han var här på nyår också, och alla andra dagar. Tältet som täcker hans huvud är uppbyggt av presenningar och bredvid hänger en sliten banderoll med texten ”Hellre dö med värdighet, än att leva förödmjukad i Gaza”. Han är en av 20 palestinier som protesterar utanför Migrationsverket, varje dag.

– Vi har lovat varandra att inte ge upp, säger Shadi Abu Shomar.

Fram tills nyligen sov palestinierna i tält utanför Migrationsverket, men när polisen körde bort dem fick de flytta in tillfälligt på kulturhuset kontrapunkt. På dagarna åker de hit. Under presenningen värmer några sina händer över en eld. Askan blandas med snön som blåser upp i vinden. Idag är en av de kallaste dagarna hittills och palestinierna har skrivit ihop ett brev som de ska försöka ge till en representant från Migrationsverket.

Situationen är speciell. De flesta av palestinierna har redan fått avslag på sin asylansökan en eller två gånger. De skulle utvisas – men hade ingenstans att ta vägen. Gränsen mellan Egypten och Gaza är stängd och Egypten vill inte ta emot dem. Förutom hot i form av IS i Egypten så väntar fängelse om de återvänder till Gaza efter att ha flytt därifrån. De är statslösa i ordets alla meningar.


Shadi Abu Shomar och Mohammed al Sabir.


”Ingen vill ha oss”

– Som palestinier vill ingen ha oss, säger Shadi Abu Shomar.

Nu har de sökt asyl på nytt. Köerna som ringlade utanför Migrationsverkets lokaler i höstas, när fler flyktingar kom in i Sverige, har avtagit. Men palestinierna har inte fått några svar.

– Vi förstår alla från Syrien som behöver hjälp. Men de har haft krig i fyra år - vi har haft krig i 60 år! Och ändå är det mycket svårare för oss att få uppehållstillstånd, säger Shadi Abu Shomar.

Det har gått 18 månader sedan han senast intervjuades.

– Vi är inte tillåtna att jobba…inte tillåtna att drömma.

Bredvid honom står en av de få palestinierna i gruppen som inte är från Gaza. Han heter Mohammed al Sabir och kom till Sverige från Saudiarabien för fyra år sedan med sina fem barn, sin fru och sin mamma.

De flydde från Saudiarabien när hans son blev hotad till livet. Familjen tältade här med de andra palestinierna fram tills polisen körde bort tälten. De sparkade hans 70-åriga mamma på benet så att hon blev skadad. Nu spenderar de dagarna i en lägenhet, väntandes.

– Vi kan inte återvända. När jag hade varit borta från Saudiarabien i sex månader så hade jag inte längre kvar mitt medborgarskap. Jag har inte något palestinskt pass heller, så vi har ingen plats att återvända till, säger Mohammed al Sabir.



Gruppen skickar runt brevet som de skrivit till Migrationsverket. Många har väntat så länge att de har lärt sig svenska, men vet fortfarande inte om de kommer få användning för det i ett framtida arbete.

De reser sig upp. Några skjuter två rullstolsbundna män framför sig. Flera håller plakat i händerna. We suffered in Gaza, still suffering in Sweden. Barnen i Palestina dödas och bränns bara för att de är palestinier. Migrationsverket, vi har en fråga: har ni glömt oss?


”Hellre fängelse”

De korsar vägen och ställer sig på rad med sina skyltar och en Palestina-flagga. De väntar på att någon ska komma ut och ta emot deras protestbrev.

Men ingen kommer.

Till slut går Shadi Abu Sabir och Mohammed al Sabir in och frågar om de kan få prata med en representant från Migrationsverket.

Efter en stund får de komma in till Jörgen Broman, processförare på Migrationsverket. Han har sett männen förut.

På kontoret finns en stol för lite och han erbjuder sittplats till Shadi Abu Shomar och Mohammed al Sabir.

– Jag sitter så ofta, säger Jörgen Broman.

– Vi också, vi har suttit i fem månader, säger Shadi Abu Shomar. Han skrattar och förblir stående.

Shadi Abu Shomar redogör för det som står i brevet, där de förklarar palestiniernas situation.

– Jag kan förstå dina känslor, men jag kan inte ta några beslut. Den vinnande vägen är att ligga på din handläggare, säger Jörgen Broman.

Shadi Abu Shomar förklarar att han ringer varje dag. Men att hon inte svarar. Han blev lovad besked under 2015, men än har han inte hört något.

– Hellre hade jag suttit i fängelse i tio år och vetat att jag skulle komma ut sedan. Nu vet jag ingenting, säger han.



Brukar asylsökande från Gaza få asyl?

– Nej, i regel nej. Vi betraktar det inte som en inre väpnad konflikt, säger Jörgen Broman.

Shadi Abu Shomar fortsätter.

– Finns det något svar du kan ge mig?

Processföraren berättar igen att det bara är handläggaren som har makt över fallet.

Till slut lämnar Shadi Abu Shomar och Mohammed al Sabir kontoret.

De går ut till sina protesterande vänner och sätter sig på andra sidan gatan igen.

– Jag tänker aldrig sluta kämpa. Även om det kommer att kosta mig livet, säger Mohammed al Sabir.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: