Gita Nabavi och Gudrun Schyman.

”Bryt tystnadskulturen kring övergrepp mot kvinnor”

2016-01-13 | Gudrun Schyman , Gita Nabavi padlock

OPINION

”Det är fruktansvärt att vi fortfarande har ett samhälle som tillåter att kvinnor får sina liv kringskurna. Men det som är upprörande är inte vilken bakgrund förövarna har, utan att brott kan begås utan påföljd.” Det skriver Gita Nabavi och Gudrun Schyman, företrädare för Feministiskt initiativ (Fi). De vägrar acceptera att debatten om kvinnors mänskliga rättigheter kidnappas av reaktionära och rasistiska krafter.

Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ

Gita Nabavi, gruppledare Feministiskt initiativ Stockholm

Vi accepterar inte att debatten om kvinnors mänskliga rättigheter kidnappas av reaktionära och rasistiska krafter och förvandlas till en diskussion om att vi ska stänga gränsen eller inte.

Sexuella trakasserier, hot och hat på nätet och via sms drabbar alltfler kvinnor och har uppmärksammats mycket de senaste åren. Mer tyst har det varit om sexuella trakasserier i det offentliga rummet. Fram till nu. Flera hundra kvinnor omringades och attackerades i Köln under nyårsnatten. Liknande fast i mindre skala skedde i Kalmar. Nu senast framgår det att polisen i två år har mörkat övergrepp mot tjejer vid Europas största ungdomsfestival ”We are Sthlm” i Kungsträdgården. I två år har killgäng ofredat unga tjejer på festivalen. 

I polisens officiella version utåt förlöpte festivalen lugnt, men en granskning visar att interna larmrapporter har tystats ned. Polisen får nu omfattande kritik. Men kritiken har handlat om att polisen ska ha mörkat förövarnas bakgrund. Man vill inte spela SD i händerna, ska en polis ha yttrat. Detta måste antingen vara en otroligt missriktad omsorg eller en ursäkt för att dölja det faktum att sexuella övergrepp mot unga tjejer faktiskt nonchaleras i så hög utsträckning att polisen bedömer att det saknar allmänintresse.

Ofredande och våld mot kvinnor är ett globalt fenomen som speglar den patriarkala struktur som fortfarande dominerar i världen. Det tar sig naturligtvis olika uttryck i olika länder men det är samma mönster och samma norm. Därför är det viktigt att se till sambanden, att inte tala om det som händer som enskilda isolerade händelser, att uppmärksamma hur maskulinitetsnormer faktiskt påverkar samhället. Det vi ser är exempel på en destruktiv mansnorm där män vill bevisa sin manlighet inför varandra genom att trakassera kvinnor. Något som grundar sig i en acceptans för att mansnormer ofta är kopplade till makt och dominans.

Därför är det viktigt att vi nu höjer rösten mot den tystnadskultur som fortfarande omger övergrepp mot kvinnor. Det stora intresset nu för män med viss bakgrund tar bort fokus från de kvinnor som blivit utsatta. För en del debattörer verkar avsikten inte vara att bekämpa våldet mot kvinnor utan att ta poäng i en diskussion om flyktingar. Då är det viktigt att komma ihåg att sexuella trakasserier inte är något nytt fenomen, varken i Sverige eller i världen. Snarare är det väl så att när övergreppen i Köln fick så stor publicitet vågar många lätta på locket och det kommer anmälningar och rapporter från flera länder, inklusive Sverige.

Vi accepterar inte att debatten om kvinnors mänskliga rättigheter kidnappas av reaktionära och rasistiska krafter och förvandlas till en diskussion om att vi ska stänga våra gränder eller inte. Det är fruktansvärt att vi fortfarande har ett samhälle som tillåter att kvinnor får sina liv kringskurna. Men det som är upprörande är inte vilken bakgrund förövarna har, utan att brott kan begås utan påföljd.

Rätten till kroppslig integritet, yttrandefrihet och rörelsefrihet gäller alla och alltid. Varken den utsattas eller förövarens bakgrund, nationalitet eller religion ursäktar våldet. Feministiskt initiativ välkomnar polisens utredning av händelserna. Att mäns våld mot kvinnor fortfarande inte tas på allvar är en skam för det svenska rättsamhället. 

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: