Valerie Kyuyene Backström och Judith Kiros tog emot Stora Feministpriset å hela RUMMETS vägnar.

​Stora feministpriset 2015 går till kollektivet Rummet

2016-01-08 | FemPers padlock

KULTUR

Mediekollektivet Rummet är tidernas första mottagare av Stora feministpriset för arbetet med boken Rummet, som utkom 2015. Priset utdelades i samband med Feministiskt perspektivs femårsjubileum på hotell Malmen i Stockholm.
– De har på ett innovativt sätt utvecklat både demokratin och journalistiken – och har bara börjat, säger Anna-Klara Bratt, tidningens chefredaktör och grundare.

Stora Feministpriset syftar till ”att uppmärksamma en person eller en medieaktörs insats inom offentligheten som på ett berikande vis testat gränser för vad journalistik och debatt kan vara – och som därigenom medverkat till en demokratisk utveckling för både kår och läsare.”

Priset är årligen återkommande, prissumman är 5 000 kronor och utdelas för första gången i dag till mediekollektivet Rummet och dess grundare Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström, Camila Astorga Díaz och Mireya Echeverría Quezada för arbetet med boken Rummet som utkom under 2015.

I ett gemensamt uttalande med anledning av priset skriver de:

”Självklart är det lite konstigt att få pris, det är liksom inget som någon av oss är särskilt vana vid. Däremot så är det svinfett att antirasism uppmärksammas och belönas. Även om vi lever i en tid då vi som antirasister upplever många förluster, så utvecklas ju också det antirasistiska samtalet parallellt. Med boken RUMMET har vi fått lov att prata till punkt, vara lika delar tramsiga och allvarliga, och framförallt har vi fått göra det tillsammans. I och med den här utmärkelsen hoppas vi att det kanske kan peppa fler icke-vita att tillåta sig att formulera och beskriva världen utifrån sig själva.”


Motivering:

I boken RUMMET som utkom 2015 lyckades medie- och bloggkollektivet RUMMET förena folkbildning, underhållning, samhällskritik och allvar i en och samma bok. Dessutom i en redaktionellt nydanande form där diskussioner i sociala medier på ett förtjänstfullt sätt försetts med fakta och referenser som behövs för att fördjupa samtal och förståelse om vår samtids verkligt stora fråga.

Boken RUMMET fungerar både som en stödjande väninna för unga rasifierade tjejer, uppslagsbok för alla som arbetar med ungdomar och en blixtbelysning av den strukturella rasismen och öppnar därmed också dörren för välvilliga krafter som i brist på förståelse eller insikt inte nått ända fram.

Med boken RUMMET lyckas författarna Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström, Camila Astorga Díaz och Mireya Echeverría Quezada också påvisa hur yttrandefriheten inte heller är fri utan självklar för vissa och villkorad för andra.

RUMMET har på ett berikande vis testat gränser för vad journalistik och debatt kan vara – och som därigenom medverkat till en demokratisk utveckling för både kår och läsare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: