Helena Brors.

Helena Brors om året som gick

2016-01-08 | Helena Brors padlock

KRÖNIKA

Framsteg och bakslag, antifeminism och motstånd, humor och allvar, förebilder och förövare. Feministiskt perspektivs Helena Brors har gjort ett urval av signifikativa händelser som dök upp i nyhetsflödet – i Sverige och globalt – under det gångna året.

I januari slopar äntligen den engelska tabloidtidningen The Sun sitt stående porruppslag Page 3. Efter tre slitsamma år har gräsrotskampanjen No More Page 3 gett frukt. Det uttalat antifeministiska Justice for Men and Boys (and the Women Who Love Them) meddelar att det ställer upp med tre kandidater i brittiska valet. Partiet ligger bakom den månatliga utmärkelsen Lying Feminist of the Month och partiledaren Mike Buchanan har författat den egenutgivna boken Feminism: The Ugly Truth. På Stockholms universitet hålls Sveriges första Human-animal studies-workshop. Bland föredragen märks Den kacklande cyborgen: om hönan i kulturen samt Vapnets blick: machomän och döda djur i Grabbarna på Fagerhult. Benin inför förbud mot barnaga.

I februari handlar filmdivan Patricia Arquettes Oscarstal om vikten av att kräva lika lön för lika arbete. Detta inspirerar wrestlingdivan A.J. Lee att tweeta sagda krav till World Wrestling Entertainments märkesansvariga Stephanie McMahon, som (automat-) svarar tonlöst. Hashtaggen #GiveDivasAChance ser dagens ljus och trendar snabbt på Twitter. African American Policy Forum lanserar #SayHerName. Ett lagförslag om att skriva in ett förbud mot könsselektiva aborter i Storbritanniens brottsbalk nedröstas i underhuset. I Rom införs reglerad prostitution inom en avgränsad ”anständighetszon”. Prostitution, men inte sexköp, utanför zonen straffas med böter på 1 000-6 000 €. Senatrix Maria Spilabotte (Demokratiska partiet) motionerar att regleringssystemet ska införas på nationell nivå. Motionen får stöd av Femstjärnerörelsen, Lega Nord och Forza Italia med Alessandra Mussolini i spetsen. Nepal erkänner ett tredje kön.

I mars håller Australiens liberala parti en kvinnodagslunch på en klubb där kvinnor inte släpps in. I Karlruhe högtidlighåller den 19-åriga konstnärinnan Elonë Kastrati nämnda dag genom att smycka stans alla gator och torg med feministiska slagord skrivna på bindor. Hashtag #PadsAgainstSexism. Totalförsvarets forskningsinstitut anordnar Nordens första stora it-krisövning. Av politisk hänsyn är fienden varken terrorgruppen IS eller Boko Haram, utan ”hackande veganer”. I Sydafrika nyttjar Frälsningsarmén en optiskt omdebatterad klänning som folkbildningsverktyg mot kvinnomisshandel. I New Delhi blir en 74-årig nunna gruppvåldtagen av skolrånare.

I april säger Frankrikes senat nej till att kriminalisera sexköp och återinför brottet passiv uppmuntran till sexköp. Föreningen Let Toys Be Toys uppmärksammar könsstereotypa leksaker med hjälp av hashtaggen #NotAnAprilFool. I Iowa blockerar en republikansk delstatsrepresentant en motion om att frånta våldtäktsmän möjligheten till umgängesrätt med barn som avlats genom våldtäkten. I Wales träder ett lagpaket för att stärka kvinnors skydd mot mäns våld i kraft. I Jemen förblöder gravida kvinnor vid vägspärrar. I Nepal dör 9 000 personer i den stora jordbävningen och dess efterskalv.

I maj lägger kanadensiska prostitutionslobbyorgan ut en namninsamling för att webbtidningen rabble.ca ska bryta allt samarbete med den feministiska journalisten Meghan Murphy för att hon kallar prostituerade ”prostituerade”. Nigeria inför förbud mot könsstympning. Amerikanska The Learning Channel börjar visa serien Submissive Wives’ Guide to Marriage. Trots att Ed Miliband förmår övertala Russell Brand, och därmed hans fans, att rösta på Labour vinner de konservativa brittiska parlamentsvalet med egen majoritet och utlovar en fortsatt svångremspolitik. I protest startar elva stora kvinnoorganisationer kampanjen A Fair Deal for Women. Kroatien lagstiftar att offer för krigsvåldtäkt under självständighetskriget ska kompenseras med en engångssumma om 100 000 kuna, ett månatligt bidrag om 2 500 kuna samt gratis terapi och sjukvård. Finska valet resulterar i en SSS-regering (Sipilä, Centern/Stubb, Samlingspartiet/Soini, Sannfinländarna), enligt vilken jämställdhet redan råder i Finland. Regeringsprogrammet innehåller nedskärningar gällande införtjänande av semesterdagar under föräldraledigheten, slopande av den subjektiva rätten till dagvård samt större daghemsgrupper. Irland får en könsneutral äktenskapslagstiftning.

I juni får Nordirland en sexköpslagstiftning av nordisk modell. Hashtaggen #BeingFemaleinNigeria trendar och väcker diskussioner om nigeriansk vardagssexism.

I juli lanserar Arla reklamfilmen/hashtaggen #landetekomjölk för att förknippas med miljöansvar, lesbisk kärlek och glatt sprittande kor. Kombinerad pink- och greenwashing alltså. Världsbanken släpper en rapport enligt vilken antalet döda sjukvårdare i ebolaepidemien 2014 kan leda till ohyggligt höjd mödradödlighet i Västafrika. Visa, MasterCard och American Express upphäver sina kort som betalningsmedel för sexköpsannonser på den amerikanska radannonssidan Backpage.com. Ett museum utlovat som ”Storbritanniens första kvinnomuseum” öppnar i form av ett Jack Uppskäraren-museum med fokus på lemlästning av kvinnokroppar. Upprörda East End-kvinnor går samman för att grunda ett riktigt kvinnomuseum. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter bedömer att Frankrikes slöjförbud strider mot såväl religionsfriheten som kravet på likabehandling.

I augusti blir den fyrtionde Michigan Womyn’s Music Festival den sista. Way Out West-festivalen blir mjölkfri och tar sålunda ställning för de mödrar vars reproduktionssystem torteras och exploateras av mjölkindustrin. För att inte tala om de hundratals ton miljögaser som sparas in. I samband med högtidlighållandet av att det gått 70 år sedan andra världskrigets slut uppmärksammas att tiotusentals filippinska, koreanska och kinesiska kvinnor hölls som sexslavinnor (”tröstekvinnor”) av japanska armén. I Hiroshima grundas ett denshosha-projekt; atombombsöverlevande sammanförs med volontärer, för vilka de beskriver sina minnen av bombningen 1946 så att de kan agera som deras narratologiska ombud efter att de har dött. Under en presidentvaldebatt avfärdar Donald Trump moderatrixen Megyn Kellys frågor om hans kvinnoförakt. Strax efteråt hävdar han att hon uppenbarligen hade mens. Som motreaktion börjar kvinnor menstwittra under hashtaggen #PeriodsAreNotAnInsult.

I september berättar aktrisen Emma Thompson att hon har varit radikalfeminist sedan 19 års ålder. I USA introduceras Lammily, den finniga, fräkniga, cellulitansatta och menstruerande modedockan med en genomsnittlig tonårskvinnas kroppsproportioner. SSS-regeringen kommer med ett arbetsmarknadspaket, vari söndagsersättningarna och barnbidraget sänks, karensdag införs och semestern förkortas i den offentliga sektorn. Allt åtgärder som drabbar lågavlönade kvinnor värst. Generalstrejk utlyses. I Australien hotar Northern Territorys justitieminister John Elferink att örfila delstatsparlamentsledamoten Natasha Fyles. I England tillträder Jeremy Corbyn som partiledare för Labour, vilket gläder den brittiska prostitutionslobbyn, då han vill legalisera koppleri och uppraggning av prostituerade på offentlig plats. Millenniemålen ersätts av 17 nya globala utvecklingsmål. Mensaktivister beklagar att inte mål #6 Säkerställa tillgång till rent vatten och sanitet för alla berör menshygien.

I oktober vinner kommunisten Bidhya Bhandari det nepalesiska presidentvalet och blir därmed Nepals första kvinnliga president. Kvinnogrupper är dock kritiska till hennes stöd för landets medborgarskapslagstiftning. Barn till en nepalesisk mor måste vara födda i landet för att få medborgarskap. Detsamma gäller inte för barn till en nepalesisk far. Barn födda i Nepal av en nepalesisk mor som är ogift eller gift med en utländsk medborgare blir utan medborgarskap. I Irland kräver symfyseotomioffer att staten ska inrätta en sanningskommission.

I november blir den 20-åriga palestinskan Iqbal-Al-Assaad världens yngsta läkare. Sverige granskas av kommittén för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Kanada får en regering med jämn köns- och etnicitetsfördelning under en premiärminister som lovar att utreda landets över 500 fall av mördade eller försvunna kvinnor ur ursprungsbefolkningen. Regeringen Cameron II förkunnar att feminism ska strykas från A-level-kursplanen i politik. Irland inför förbud mot barnaga.

I december lyckas 17-åriga Jessy McCabe få Edexcel, Storbritanniens största privata examinationsnämnd, att inkludera fem kompositriser i sin tidigare helmanliga A-level-kursplan i musik. Japans och Sydkoreas utrikesministrar meddelar att de äntligen har kommit överens om att Japan officiellt ska be om ursäkt för att sydkoreanska kvinnor hölls som tröstekvinnor samt att dryga 70 miljoner kronor ska betalas ur den japanska statsbudgeten till en fond för överlevande offer. Bill Cosby åtalas för grovt våldtäktsförsök. Ett 50-tal kvinnor har anklagat komikern för sexuella övergrepp. Legokreatören Stewart Lamb Cromer firar Ada Lovelaces 200-årsdag med att formge ett legoset. Peru inför förbud mot barnaga.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: