Lisa Palm (överst t v) och Jorge Londoño (t h) kritiserar regeringens åtgärder mot flyktingar tillsammans med Streetgäris och Ungdom mot rasism.

Regeringen ansvarig för ekot av förd politik

2015-12-18 | Undertecknarna padlock

OPINION

”Det är avskyvärt att det finns människor i Sverige som tar sig rätten att sätta skräck bland de vuxna och barn som flytt från våld och krig genom dessa terrorhandlingar. Det är något vi aldrig kan acceptera. Regeringen behöver ta ansvar för det eko som blir av den politiken som de för.” skriver Unga feminister, Rädda barnens ungdomsförbund, Streetgäris och Ungdom mot rasism i gemensamt inlägg.

Natten mot måndags morgon sattes en villa i Södertälje i brand och i natt stod ytterligare ett hem för ensamkommande flyktingbarn utanför Helsingborg i lågor. Bränderna är bara två i mängden av bränder som totalförstört asylboenden redo för inflyttning runt om i Sverige under den senaste tiden. Politikerna behöver nu agera och fördöma den terror som det är att människor tar sig rätten att sätta skräck i landet genom brandattentat.

Så länge världen är uppdelad och präglad av orättvisor – krig, tortyr, miljökatastrofer, statligt förtryck, förföljelse, fattigdom, våld, hot, sexuella övergrepp och rättslöshet – kommer det att finnas människor som väljer att resa över gränser eller fly för att söka skydd och ett värdigare liv i ett annat land. Det är tydligt att det är varje människas rättighet att leva ett liv i trygghet, fritt från våld och förtryck.

Den asylpolitik som nu förs från Rosenbad har givit människor med rasistiska hat- och våldsmotiv vatten på sin kvarn. Vi ser hur styrande politiker med den “feministiska” regeringen i spetsen just nu deltar i en kapplöpning mot en allt mer rasistisk politik som döljs bakom formuleringar om ”harmonisering med övriga EU-länder” och ”andrum”. Att stänga gränserna för att skapa ”andrum” är samma retorik som användes under exempelvis andra världskriget och krigen i forna Jugoslavien.

Det är alltså både en historielös politik och en politik som strider mot internationella konventioner och asylrätten som sätts ur spel.

Välkommen till Sverige. Människor som flyr från krig, tortyr och förföljelser söker ett liv i trygghet. Men som möts av vad? Bränder och stängda gränser. Ett direkt hot mot demokratin och de mänskliga rättigheterna. Det är avskyvärt att det finns människor i Sverige som tar sig rätten att sätta skräck bland de vuxna och barn som flytt från våld och krig genom dessa terrorhandlingar. Det är något vi aldrig kan acceptera. Regeringen behöver ta ansvar för det eko som blir av den politiken som de för.


Lisa Palm sammankallande för Unga feminister


Jorge Londoño

Förbundsordförande för Rädda barnens ungdomsförbund


Styrelsen för Streetgäris


Styrelsen för Ungdom mot rasism

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: