Idag firade Rossana Dinamarca (V) med alkoholfri cider och tårta.

Fängelse för sextrakasserier mot rödgröna politiker

2015-12-10 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Mannen som trakasserade elva rödgröna politiker dömdes på torsdagen av Lunds tingsrätt till tre månaders fängelse samt mellan 5 000 och 15 000 kronor i skadestånd till var och en av dem han utsatt. Rossana Dinamarca (V) som trakasserades av mannen i flera månader firade domen som en seger för demokratin.

TIDIGARE ARTIKEL:

2015-12-08 Banbrytande rättegång med viktigt politiskt budskap

Enligt domen handlar brottet om systematiska och återkommande kränkande sms-meddelanden som riktat sig mot förtroendevalda politiker. ”Han har gjort sökningar på målsägande på internet, använt olika telefonkort vid olika tillfällen och har skickat ett antal meddelanden med liknande innehåll till olika personer samtidigt”, skriver domstolen.

Domstolen anser att det var bevisat att mannen har haft ett politiskt motiv och skickat sexuellt kränkande meddelanden till representanter för politiska partier som han inte sympatiserar med. ”Avsikten med meddelandena har inte inskränkt sig till att kränka målsägandenas sexualitet utan har också innefattat ett angrepp på dem som förtroendevalda politiker”.

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V), en av de politiker som utsatts för mannens trakasserier, säger till Feministiskt Perspektiv att hon är nöjd med dagens besked. På sin Facebook-sida delade hon en bild där hon firar domen men tårta. Rossana Dinamarca ser rättegången och domen framför allt som en politisk markering och en seger för demokratin.

– Jag är nöjd med det som skrivits i domen. Domstolen bedömde att han har haft politiska motiv och att det inte handlade enbart om sexuella ofredanden utan att avsikten varit ”att skrämma och tysta oss”. Domen uppger att han riktar sig mot politiker med andra politiska sympatier än sina egna, att han har sympatier för Sverigedemokraterna.

Vad betyder domen utifrån ett politiskt perspektiv?

– Det är en tydlig signal till polisen när domstolen ser detta brott som ett allvarligt brott. Man har till och med sett till att det ska leda till fängelsestraff. En viktig signal som innebär att polisen ska prioritera den här typen av brott som ett hot mot demokratin. Domstolen har tydligt sagt att syftet med hoten var att skrämma och tysta oss politiker som inte delade hans politiska åsikter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: