Rossana Dinamarca är vänsterpartiets feministiska talesperson.

Banbrytande rättegång med viktigt politiskt budskap

2015-12-08 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Den 25 november ställdes en man i 35-årsåldern inför rätta i Lunds tingsrätt. Mannen står åtalad för sexuella ofredanden mot elva rödgröna politiker genom bland annat sms, flera månader under 2014. Dom väntas falla på torsdag. Åklagaren har yrkat fängelsestraff.

Enligt advokat Claes Borgström, som företräder flera av de trakasserade politikerna, har den åtalade mannen erkänt att han skickat hotfulla och kränkande sms:

– Den åtalade mannen har i princip erkänt, han sa att han inte kommer ihåg det mesta men ifrågasatte inte att han har skickat dessa sms, så han blir dömd.

Tio av de elva som utsattes för upprepade hot och ofredanden av den åtalade, är kvinnor. Samtliga är politiker och har blivit utsatta för kvinnoförakt och sexuella ofredanden, utom en, Ali Esbati (V). Han utsattes mest för rasistiska kränkningar, förklarar Borgström.

Straffet vid fällande dom för sexuellt ofredande är upp till två års fängelse.

– Åklagaren hade yrkat fängelsestraff. Huvudmålsägarna kräver skadestånd för kränkningarna, inte för att mina klienter vill ha pengar. Det handlar om en markering att sexuellt ofredande är allvarligt. Vi har krävt skadestånd lite över schablonen man brukar få. För att det inte handlade om bara sexuellt ofredande, utan även kvinnoförakt mot politiskt aktiva vilket är allvarligt, tillägger Borgström.


Är den åtalade sverigedemokrat?

– Den åtalade har i en del av de sms han skickade identifierat sig som sverigedemokrat: ”Vi sverigedemokrater…”, skrev han. Han erkände att han regelbundet besöker högerextremistiska hemsidor som Nordfront och personer som Dan Parks hemsida. Det erkände han, men sedan när han fick frågan om han tycker att de sidorna är rasistiska, höll han inte med eller svarade att han inte vet. ”Vet inte”, ”minns inte”, ”kommer inte ihåg”, var de mest utförliga svar som den åtalade kom med under rättegången.

Domen och åtalet är betydelsefulla av två skäl, enligt Claes Borgström:

– De visar att polisen kan spåra sms som skickas från oregistrerade kontantkort. En del tror att om de köper ett telefonkort och sedan slänger det, går det inte att spåra dem. Så det är en viktig signal till dem som tänkt sig göra detsamma. Det andra är det viktiga politiska budskapet. Att det är särskilt allvarligt att rikta hot och trakasserier mot politiker.


Viktigt med rättegång

En av de politiker som den åtalade mannen under flera månader utsatt för sexuella trakasserier och hot är vänsterpartisten Rossana Dinamarca, riksdagsledamot från Trollhättan. Innehållet i sms och telefonsamtal, som kom från olika nummer fast samma man, var grovt sexuellt och hotfullt. Efter många polisanmälningar och nedlagda utredningar är Dinamarca nu glad att det äntligen blev en rättegång.

– Det är viktigt för mig att det blev en rättegång. Jag har levt med hot hela mitt politiska liv och det är första gången som någon ställs till svar för det brott den har begått. Det visade sig att det inte går att dölja sig bakom dolt nummer, så enkelt är det inte längre.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: