Till höger: Marie Tomicic Olika förlag och Ida Wahlström Futebol da Forca.

Skäggetorps fotbollstjejer i fokus i boken Rekord, Fatima!

2015-12-04 | Bella Frank padlock

SPORT

På Skäggetorps bibliotek i Linköping släpptes i onsdags boken Rekord, Fatima! av Olika förlag i samarbete med Futebol dá Forca vars ena lag i staden har stått som inspiration för boken. Fotbollsspelare och nyfikna flickor och pojkar fanns på plats i biblioteket.
– Det är betydelsefullt att se att vi kan bygga broar mellan idrott och litteratur, säger Ida Wahlström från Futebol dá Forca som var på plats.

FAKTA/Rekord, Fatima!

Rekord, Fatima är utgiven av Olika förlag.

Marin Salto har författat och Matilda Salmén har illustrerat.

Det är en lättläst kapitelbok med många bilder, och fotbollslaget HBK United i Skäggetorp i Linköping har stått som inspiration.

Relaterat material:

Tjejers liv i fokus i Futebol dá forcas arbete

#gothiacup: ”Vi lär oss ha framtidsdrömmar”

Brett fotbollskoncept bakom succélag i Gothia Cup

Öppen fotboll drar igång i Alingsås

Det var sommaren 2014 som Futebol dá Forca började med sina Futebol Aberto-träningar, det vill säga öppna fotbollsträningar där den som kommer varken behöver ha spelat fotboll tidigare, vara med i en förening eller ha särskilda skor eller kläder – dessutom är det öppet för olika åldrar. Syftet är att göra det enklare att spela fotboll och Futebol dá Forca jobbar särskilt för att stärka tjejer i sig själva och i samhället. Sommarträningarna 2014 som leddes av tränarna Diana Wannes and Garine Abraham avslutades med ett fotbollsläger där omkring 30 tjejer deltog och projektet vidareutvecklades när några av tjejerna från fotbollsträningarna som hölls då under året som gått själva har gått Futebol dá Forcas utbildningar för tränare. De började i sin tur träna nya tjejer i åldrarna sju till elva år.

Det är dessa tjejer som har varit inspiration för författarna Marie Tomicic och Karin Salmson – som skrivit under pseudonymen Marin Salto – och för Matilda Salmén som har illustrerat boken. I mars i våras träffade de fotbollstjejerna första gången som fick berätta om sig själva: Varför är fotboll så roligt, vad gör de på sina träningar, saker som har hänt. Från det har Marin Salto alltså skrivit ihop boken Rekord, Fatima! som i onsdags kväll hade en efterlängtad release där Marie Tomicic läste ur boken, Ida Wahlström pratade om Futebol dá Forca och fotbollslaget själva samt deras tränare fick säga några ord.

– De var lite blyga men när jag pratade med dem lite mer enskilt så var de så peppade och glada. De hade sådan entusiasm och bläddrade i boken och pekade på bilderna: Hon ser ut som den och hon har samma namn som jag. Det var ren och skär glädje. Ledarna är superstolta över sina tjejer och stolta över att deras lag får ligga grund till boken.

– För oss i Futebol dá Forca är det så häftigt att kunna bidra till att normalisera att tjejer spelar fotboll, och att vara med och lyfta tjejer som ofta inte kommer till tals. Det är viktigt att alla barn är representerade i böcker och kultur, på samma sätt som att barn får tillgång till fotbollsplanen är det viktigt att de kan se sig själva i alla kulturella uttryck, att de är en lika stor del av sitt samhälle som andra. Det är jättehäftigt att vi kan vara med på resan, säger Ida Wahlström som är Futebol dá Forcas verksamhetsledare i Sverige och Finland.

Boken är den första i en serie böcker som ska utgå från Futebol dá Forcas öppna fotbollslag. Ytterligare en bok är planerad utifrån laget i Linköping, men tanken är att efter det ska man hämta inspiration från lag i andra delar av landet eftersom Futebol dá Forca har aktiviteter i en rad städer runt om i Sverige även om fokus än så länge ligger på Stockholmsområdet och Västra Götaland. För Futebol dá Forca kommer boken också att kunna användas av deras tränare. I flera städer har tränare tänkt att avsluta träningarna med högläsning från kapitelboken:

– Jag tror att boken kan betyda oerhört mycket både för unga tjejer och unga killar. För unga tjejer kan det fungera som en bekräftelse på deras lika värde, och lika möjligheter i livet, och för unga killar en liknande bekräftelse på allas lika värde och rättigheter och potential att göra det man vill – i detta fallet att spela fotboll, säger Ida Wahlström.


Bok om Marta på gång

Olika förlag har i flera år givit ut böcker om tjejer och fotboll där fotbollen får stå i fokus. I sin serie om fotbollsstjärnor har de hämtat inspiration från landslagsspelare som Kosovare Asllani, Charlotte Rohlin och Therese Sjögran. Nu kan Olika förlag också berätta att en bok om världsstjärnan Marta, som spelar i FC Rosengård, också kommer stå inspiration för en kommande bok. Idén till böckerna kom från samtal mellan Marie Tomicic från Olika förlag och Johan Thorén som drivit fotbollsevenemanget Winning Ground i Linköping där tjejer som spelar fotboll står i fokus. När Marie Tomicic började titta på vad som skrivits om tjejer och fotboll såg hon att utbudet var fattigt, kontaktade Charlotte Rohlin, som fram tills i år har spelat i Linköping FC, som gillade förlagets idé om en fotbollsbok baserad på henne. I dagarna har den tredje boken om Rohlin just kommit ut, liksom två böcker om Kosovare Asllani och alltså en första bok om Therese Sjögran.

– Det gemensamma för böckerna är att det är fotbollen som står i fokus – det är fotbollsböcker. Vi har ju hittat bra författare som ser matcher och spelet framför sig när de skriver, säger Marie Tomicic och syftar på Jennifer Wegerup och Anja Gatu, som båda är journalister.

– Fotbollsstjärnorna är så olika som personer, Therese är snabb och teknisk men lite nervös, Kosse är kaxig på plan men blyg utanför planen och Rohlin är en vinnarperson och teamplayer, de är väldigt olika som personer då blir böckerna olika, säger Marie Tomicic som också förklarar att även om böckerna hämtar sin inspiration från fotbollsspelarna är böckerna inte regelrätta historieskrivningar om deras liv. När Rohlin, Asllani och Sjögran började spela fick de ofta spela med killar, men i dag är det så vanligt med tjejer som spelar fotboll så böckernas berättelser har uppdaterats.

– Det blir lite balansgång där hela tiden för vi vill spegla nutiden. Att hålla i att personen ska kännas igen, om de känner igen sig så har vi lyckats.


Varför är de här böckerna viktiga?

– För att det saknas de här berättelserna, ungefär en halv miljon tjejer spelar fotboll och därför behövs fler böcker där tjejer får vara självklara fotbollsspelare, säger Marie Tomicic och fortsätter:

– Boken om Fatima har vi försökt göra så bra så att den hamnar i den allmänna barnbokslitteraturen och barnboksarenan. Målet är att den ska bli en bok för alla barn som gillar fotboll eller som gillar att läsa. Det har varit lite nervöst, vi kommer ju in i barnens värld och ska försöka spegla något men de har ju läst texterna och verkar gilla boken.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: