Fatima Mernissi är en av de mest kända muslimska feministerna i väst.

Fatima Mernissi död

2015-12-01 | Edda Manga padlock 1

KULTUR

Den marockanska sociologen och feministen Fatima Mernissi avled igår 30 november. Hon blev 75 år. Mernissi var en pionjär i feministiska korantolkningar och en viktig kritiker av västerländska fantasier om Orienten och om ”orientaliska kvinnor”. Edda Manga hyllar hennes kapacitet att samtidigt kritisera kvinnoförtrycket i muslimska samhällen och västerländska föreställningar om muslimska kvinnor.

Det är den dubbla kapaciteten att outtröttligt kritisera kvinnoförtrycket i muslimska samhällen och samtidigt kritisera västerländska föreställningar om muslimska kvinnor som för mig karaktäriserar den nyss avlidna marockanska sociologen Fatima Mernissi. Hon var den första feministen från den muslimska världen jag själv stötte på, tidigt på 1990-talet, när frågan om ”slöjan” började återpolitiseras. Mernissi var en fantastisk ögonöppnande och perspektivutvidgande författare.


Betydelsefull flerspråkighet

Den marockanska sociologen föddes i Fez 1940 och har beskrivit sin barndom i ett välbeställt harem i födelsestaden i sin bok Dreams of Trespass – Tales of a Harem Girlhood från 1994. Boken har översatts till 25 språk. Hon berättar att hon var den första läskunniga kvinnan i sin släkt och talade endast arabiska tills hon var i tjugoårsåldern. I samband med universitetsstudierna lärde hon sig franska och engelska och skrev på dessa språk snarare än arabiska.

Efter studier i statsvetenskap i Marocko, studerade hon vid Sorbonne och doktorerade 1974 vid Brandeis universitet i USA. Efter detta återvände hon till Marocko och var verksam vid Mohamed V-universitetet i Rabat.


Den andres blick

Hennes mest kända bok är Beyond the Veil utgiven 1975. Mernissi hade, efter att ha studerat Koranen, kommit fram till att profeten Mohammed hade varit en feministisk och progressiv man för sin epok och att det var andra män som hade börjat betrakta kvinnor som mindre värda. 2001 gav hon ut en av de få av hennes texter som översatts till svenska, Scherezade reser västerut. Där studerar hon västerländska föreställningar om orientaliska kvinnor och hur västerländsk könspolitik kan te sig för en tillfällig besökare som skulle kunna sägas tillhöra den kategorin.

Mernissi har belönats med stora internationella utmärkelser såsom Príncipe de Asturias och Prix Grand Atlas.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20151201 - gudrun tiberg

Får en sörja någon en inte visste existerade? Jag skäms att jag inte kände till Fatima Mernissi annat än att det finns en bok som heter "Beyond the Veil". Och nu får jag aldrig höra henne i livet eller träffa henne på något feministiskt forum. Jag känner mig ignorant, jag som ändå var i Fez på 1970-talet! TIBBE

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: