#cop21: Allvarliga hot mot världens miljöjournalister

2015-11-27 | FemPers padlock

UTRIKES

Rapport: Hotfullt klimat för miljöjournalister

I samband med att FN:s klimatmöte i Paris kommer allt närmare, släpper press- och yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser en rapport som belyser de svåra arbetsförhållanden som råder för journalister som täcker miljö- och klimatfrågor.

I rapporten ”Hotfullt klimat för miljöjournalister”, belyser Reportrar utan gränser behovet av ökad uppmärksamhet kring hoten mot miljöjournalister vilka tar stora risker att utmana starka intressen. Deras noggranna arbete med att samla in och sprida information är nödvändig för att uppnå ökad medvetenhet kring de faror som hotar vår planet.

”Journalister som bevakar miljöfrågor lever i ett farlig klimat och utsätts för potentiellt förödande krafter”.

Med dessa krafter menar Reportrar utan gränser inte naturkatastrofer, orkaner, skyfall eller blixtnedslag utan trakasserier, hot, våld och ibland till och med mord som möter de journalister som granskar miljöfrågor.

”Representanter från hela världen förbereder sig för att delta i Paris klimatdiskussioner (COP21). Händelsen kommer att bevakas av mer än 3 000 journalister. Med anledning av detta har Reportrar utan gränser undersökt hoten mot rätten till information om miljön. De ackrediterade journalisterna som bevakar COP21 i Paris riskerar inte mycket (förutom risken för påtryckningar från lobbyister) men det kan man inte säga om många av deras kollegor, som ofta utsätts för fruktansvärda faror”, enligt Christophe Deloire organisationens generalsekreterare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: