Ensamkommande barn nekas sjukvård i asylboende

2015-11-27 | Ina Blomster padlock

INRIKES

Ensamkommande asylsökande barn nekas sjukvård. Barnombudsmannen, BO, är starkt kritisk och kallar till sig Socialstyrelsen, Migrationsverket, Folikhälsomyndigheten och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för ett möte nästa vecka.

BO har besökt boenden och sammanlagt talat med 270 barn som väntar på att registreras.

– Vi känner stor oro över det som framkommit i samtal med barnen och det vi själva kunnat notera vid våra besök, säger barnombudsman Fredrik Malmberg, i ett pressmeddelande.

Enligt BO finns det allvarliga brister i mottagandet, många barn har dessutom vårdbehov som negligeras. Myndigheten menar att det är vanligt att personalen på boendena säger till barnen att de inte har rätt till sjukvård förrän de kommer till en anvisningskommun. Men det är fel. Asylsökande barn har samma rätt till gratis hälso- och sjukvård och skolgång som alla andra barn i Sverige.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: