Kvinnolagar i Kobane

2015-10-30 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-10-30 Kobane ska återuppbyggas med stöd från Sverige

2015-03-31 Revolutionär takt för att nå jämställdhet i Rojava

Kvinnorådet i Kobane i Rojava (västra Kurdistan-norra Syrien) har skrivit nya kvinnolagar som ska gälla i kantonen. Barnäktenskap och polygami förbjuds enligt den nya lagen som kvinnorådet har fattat beslut om. Arrangerat äktenskap (berdel) begränsas. Andra kantoner i Rojava rapporteras vilja anta dessa nya lagar.

”Vi måste utbilda folk och informera om de nya lagarna så de uppfattas korrekt i samhället. Det är endast genom utbildning vi kan förändra ett samhälle som formats av 5000 år mansdominerade och patriarkala mentalitet. Migration på grund av kriget har påverkat vårt arbete negativt. Men detta betyder inte att vårt arbete stoppas. Enligt beslut som vi har tagit kommer vi att fortsätta med folkbildning i alla delar av samhället. Med hjälp av råden i närliggande kantoner kommer vi att nå varje person. Alla kantoner måste lösa kvinnors problem i samhället”, enligt Ruken Ehmet, från Kobane administrationen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: