Från september 2014 till januari 2015 var Kobane belägrad av Islamiska staten.

Kobane ska återuppbyggas med stöd från Sverige

2015-10-30 | Eva Nikell padlock 1

UTRIKES

Staden Kobane i den kurdiska staten Rojava i norra Syrien är ett unikt experiment i världshistorien – ett samhälle med ett demokratiskt självstyre där kvinnorna går i täten. Det menar Kvinnors fredsinitiativ, som arrangerar en stödgala för återuppbyggnaden av Kobane den 2 november på Rival i Stockholm.

En kväll för Kobane och för demokratin:

Plats: Rival på Mariatorget i Stockholm, 2 nov kl 19–22

Med: Bengin Efrini, Rigmor Gustafsson, Elise Einarsdotter, Mustafa Can & Magnus Hjalmarson Neideman, Systrarna Sahin, Ster Kurdaxi, Marie Selander & Toumo Haapala, Cirkus Cirkör, Nandi Vileika, Joakim Medin, Kemal Görgü, Emilia Amper, Clowner Utan Gränser, Anita Wall, Lena Swanberg & Daniel Bingert, musikgruppen Armanc, Burnt Out Punks, Ruby Rose Productions, Subtopia, 2Funny, Astrid Assefa & Eva Nikell.

Biljetter 200 kronor på Ticnet eller swisha 070-218 82 00. Skriv KOBANE + namn och antal biljetter.

Facebook: En kväll för Kobane och för demokratin

Prod/-kontakt

Arrangörer: Kvinnors fredsinitiativ


RELATERADE ARTIKLAR:

2015-01-27 Kobane befriat

2014-12-03 Hoppet lever vidare bland Kobanes flyktingar

2014-10-07 Kamplust men också sorg och förtvivlan i Kobane

– Vi minns hur de kurdiska gerilla soldater, där kvinnorna hade en framträdande roll, slogs mot terrororganisationen IS/Daesh och efter en kortare belägring lyckades köra ut deras trupper från Kobane. En insats som inte bara räddade Kobane utan stoppade IS/Daesh framfart i regionen. Men priset blev högt, staden är fullständigt raserad. Många av de hundratusentals människor som i panik tidigare flydde in över gränsen till Turkiet har nu återvänt, och försöker bygga upp sitt samhälle, berättar Latife Fegan, en av grundarna av Kvinnors fredsinitiativ som arrangerar stödgalan på Rival.

Kobane är en av tre kantoner som utgör Rojava, den kurdiska stat som bildats i kölvattnet av inbördeskriget i Syrien. Och Rojavas grundlag säger ”... de demokratiska kantonerna Afrin, Jazira och Kobane, som utgör en konfederation av kurder, araber, syrianer, araméer, turkmener, armenier och tjetjener, har ingått i ett samhällskontrakt för frihet, rättvisa, värdighet och demokrati i ett samhälle präglat av jämlikhet och ekologisk hållbar. Fördraget bygger på fredlig samexistens och garanterar grundläggande mänskliga fri- och rättigheter oavsett religion, språk, etnicitet och kön”.


Jämlikhet och jämställdhet

– Ord som jämlikhet och jämställdhet mellan könen förekommer inte i någon av de omkringliggande staternas grundlagar. Kobane slogs inte bara mot IS/Daesh för sin egen skull utan för att inspirera resten av Mellanöstern till att kämpa för rättvisa, fred och demokrati, säger Latife Fegan från Kvinnors fredsinitiativ

– Nu är det vår tur att bistå människorna i Kobane. Alla biljettintäkter går oavkortat till uppbygget av främst skolor i Kobane. Vi siktar på att få in 200 000 kronor.

Kvinnors fredsinitiativ är en religiöst och politiskt oberoende fredsorganisation som består av kvinnor från många olika etniska grupper och folk i regionen. Kvinnors fredsinitiativ har hittills samlat in 160 000 kronor som har gått direkt till befolkningen i Kobane.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20151104 - Anna van der Tol

Rolig läsning! Skriv gärna mer om Kobane!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: