Kronans skola, Trollhättan och Sverige i sorg.

Tyst minut för offren i Trollhättan

2015-10-22 | FemPers padlock

INRIKES

Terrorattentatet på Kronans skola i Trollhättan har uppmärksammats i hela världen. Säpo har kopplats in för att utreda brottet. Stödet och sympatierna med offren och deras anhöriga och personalen på skolan har varit massivt och en tyst minut för de drabbade har utlysts till klockan 14:00 på söndag.

Omkring klockan 10 kom larmet till polisen i Trollhättan. En man med mask och cape befann sig på Kronans skola i Trollhättan med ett svärdliknande vapen i hand. Han gick till attack och flera elever och personal blev illa skurna. Två av offren avled under dagen, Ahmed Hassan, 15 år, och elevassistenten Lavin Eskandar, 20.

Gärningsmannen sköts av polisen i samband med ingripandet och avled under eftermiddagen av skottskadorna. Ytterligare två offer – en vuxen och en ungdom – vårdas på Norra Älvsborgs länsjukhus och deras läge beskrivs som kritiskt.

Elever och personal var kvar i skolbyggnaden under ytterligare någon timme efter gripandet då skolan förvandlats till en brottsplats. Skolan, som ligger i området Krongården, har nu stängts för fortsatt teknisk utredning.

Under dagen kunde tidningen Expo berätta att gärningsmannen, vars identitet blev känd under eftermiddagen, uppvisat högerextrema sympatier på sociala medier. Händelsen har också rönt uppmärksamhet i nationalistiska medier, och i kommentarsfält finns de som uttrycker stöd för dådet.

På torsdagkvällen meddelade polisen att Säpo kopplats in för att utreda brottet. På fredagsmorgonen meddelade polisen att de rubricerar attentatet som ”ett hatbrott med rasistiska förtecken”. Attentatet har uppmärksammats i hela världen.

Stödet och sympatierna med offren och deras anhöriga och personalen på skolan har varit massivt under dagen. Såväl politiska företrädare, som medborgare har uttryckt bestörtning och medkänsla för de drabbade. På olika håll i Sverige hålls ljusmanifestationer. På fredagsmorgonen ordnar Kristinehamn för mångfald en ljusmanifestation. Tillsammansgrupper på många orter runtom i hela Sverige bjuder in till ljusmanifestationer på fredagskvällen, 23 oktober.

Ett civilt initiativ till stöd för de drabbade är en tyst minut i hela landet klockan 14:00 på söndag. Över 75 000 personer hade vid 22-tiden på torsdagskvällen anmält sitt deltagande i evenemanget.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: