Fanna Ndow Norrby skriver sommarkrönikor i Feministiskt perspektiv.

”Vi måste prata om vad rasismen gör med människor”

2015-10-09 | Aleksa Lundberg padlock

FEMPERSPODDEN/WEEKEND

Skribenten och aktivisten Fanna Ndow Norrby saknade de personliga vittnesmålen i debatten om rasism och startade instagramkontot Svart Kvinna, för att där kunna publicera speglingar av verkligheten. Inom ett dygn hade sidan 10 000 följare och i dag är skaran uppe i dryga 30 000. Sedan i måndags finns berättelserna även utgivna som bok.

– Vi måste prata om vad rasismen gör med människor, hur den känns och var den kommer ifrån, säger hon till Aleksa Lundberg i FEMPERSPODDEN WEEKEND.

FEMPERSPODDEN WEEKEND – FANNA NDOW NORRBY


FAKTA/Fanna Ndow Norrby

Ålder: 25

Gör: Grundare av instagramkontot Svart Kvinna, Skribent på PolitismX

Aktuell: Redaktör för boken Svart Kvinna

En feministisk bok jag rekommenderar: Egalias döttrar av Gerd Brantenberg

Feministisk rulle att spana in: Taikon av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi

Hen är min feministiska förebild: Katarina Taikon

Instagramkontot Svart Kvinna har över 30 000 följare och består av fler än 200 berättelser, om hur en kan bli bemött som svart och kvinnoidentifierad i Sverige i dag. Det hela började med en utekväll, då grundaren Fanna Ndow Norrby drabbades av av flertalet rasistiska kommentarer, och fick nog. Hon ville göra något för att belysa rasismen i Sverige ur ett personligt perspektiv. Kanske genom att producera sketcher, om hur det är att bli utsatt, eller genom att göra en konstutställning. Efter mycket om och men valde hon att helt enkelt skriva ned kommentarer och händelser för att publicera på det nyöppnade instagramkontot Svart Kvinna. Initiativet fick genast en stor publik, inom ett dygn hade hon 10 000 följare och media blev nyfikna på vem som kunde ligga bakom.

– Jag tror jag gjorde det här i rätt tid. Strax innan jag startade kontot hade Afrofobirapporten kommit. Jag älskar statistik och politiska åtgärder, men vi måste också prata om vad rasismen gör med människor, hur vi behandlar varandra, hur det känns och var det kommer ifrån.


Chockerande illa

Den som besöker Svart Kvinna-kontot hittar chockerande vittnesmål från ett Sverige som uppenbart ännu inte gjort upp med sin rasistiska historia.

Jag har aldrig blivit åtalad, dömd eller ens misstänkt för ett brott. Men har blivit pepparsprayad av polisen vid tre olika tillfällen. Ingen av gångerna var jag i bråk eller påverkad.

Gå inte på våra vägar, era n****horor!

Kan du dansa lite afrikansk dans för mig?

– Jag tror alla följare, även jag, chockades över hur illa det kan se ut. Jag visste att det var såhär, men när man ser det samlat, svart på vitt, blir det så vidrigt tydligt. Såhär är det. Det går inte att bortförklara. Det blir också tydligt vem avsändaren är. Man förstår att man nog själv har varit i de här situationerna. ”Jag har varit den som sagt något liknande” eller ”det där sa min partner”. Det blir ett annat sätt att prata om rasism. Det handlar inte om ”dom där”, läraren som är socialdemokrat kan lika gärna vara rasisten.

Att ständigt ta emot nya vittnesmål på mejlen och på Facebook har påverkat Ndow Norrby mer än hon först trodde. Det har även uppstått en osäkerhet, vid vissa tillfällen, om när det är läge att publicera nya berättelser. ”Hur påverkar det följarna att bli påminda om de här attityderna?” I september förra året valde hon därför att ta en paus från kontot. Det blev helt enkelt för intensivt.

– Jag gjorde ett inlägg där jag skrev att ”vi pausar lite nu”. Efter det har jag gjort flera avbrott, fast utan att kommentera. Det sa något i sig självt att det kunde ta tre veckor innan nästa inlägg. Att det här påverkar en. Jag är stolt över mig själv att jag har pallat, men gud vad jag inte riktigt har pallat. Man blir väldigt trött.


Viktiga perspektiv

I måndags kom boken Svart Kvinna ut i handeln. Den använder fler historier än vad som finns publicerade på nätet och kategoriserar händelserna i kapitel. ”På stan”, ”Skolan”, ”Kroppen”, ”Hudfärg” är några exempel på dessa. Vittnesmålen varvas med nyskrivna texter av bland andra Judith Kiros, Adam Tensta och Bilan Osman, som getts fria händer att skriva mer djuplodande om hur rasism kan se ut och te sig.

– Fördelarna med boken är att berättelserna blir tydligare och lättare att förstå, när de finns sorterade under kapitel. De fördjupande texterna hade ju inte heller kunnat publiceras på kontot. Det som saknas är kommentarsfältet, vilket varit jätteviktigt på flera plan. Där har tankar kunnat utvecklas som varit väldigt lärorika.


Det känns som att cirkeln sluts lite i och med boken. Kommer du avsluta Svart Kvinna-kontot nu?

– Jag tror aldrig att jag kommer stänga det. Det finns så många intressanta konversationer där. Kontot är ett bevis på någonting som har skett. Men för mig så blir det lite av ett avslut, även om det kanske aldrig riktigt kommer bli det. Jag kommer sluta posta, men fortsätta prata om kontot och boken.

Nästa steg i kampen mot förtryck är att aktivister ska komma närmare varandra för att bättre kunna kämpa tillsammans, anser Ndow Norrby. Hon menar att det redan nu pågår en organisering där antirasistiska aktivister lägger till varandra på Facebook och deltar i varandras evenemang. Det är någonting häftigt som vi ska fortsätta med, slår hon fast. På det personliga planet ska hon försöka att inte bränna ut sig.

– I vinter ska jag se till att komma bort ett tag, säger hon och ler innan det är dags att bege sig till det allra första författarsamtalet, på Hedengrens bokhandel, för att prata om Svart Kvinna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: