Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ.

Schyman om #DÖ: Kanske får den blockpolitiken på fall

2015-10-09 | padlock 1

OPINION

UPPDATERAD: Kristdemokraternas riksting beslutade under fredagseftermiddagen att lämna Decemberöverenskommelsen, DÖ, och därmed menar nu alliansföreträdarna att DÖ fallit. Vilka konsekvenser detta kommer att få är ännu oklart. Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman konstaterar att det kanske kommer att bli just DÖ som fick blockpolitiken på fall. Hon ser också allvarligt på KD:s beslut att förespråka medlemskap i Nato.

Under eftermiddagen beslutade Kristdemokraternas riksting att partiet ska lämna Decemberöverenskommelsen, DÖ. Kongressbeslutet beskrivs som ett nederlag för nya partiledaren Ebba Busch Thor och är bland annat ett resultat av en hård kampanj av ungsdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal.

Såväl moderatledaren Anna Kinberg Batra som övriga partiledare i Alliansen har under kvällen bekräftat att DÖ härmed är upphävd, men också att de har för avsikt att rösta på sina egna budgetar i enlighet med överenskommelsen.

Just nu tycks konsekvenserna ovissa, inte minst med tanke på att Moderaterna har sin stämma nästkommande helg.

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman konstaterar att det nu spekuleras vilt:

– Beslutet att partiledningen ska ”verka för” att DÖ rivs upp ska tolkas. Av partiledningen i steg nummer ett, och av de övriga alliansledarna i steg nummer två. Vill de övriga hålla ihop överenskommelsen får beslutet inte nödvändigtvis någon praktisk betydelse vid röstning i riksdagen. Men Moderaterna har samling nästa helg och där pyr ett missnöje som nu får luft under vingarna.

– Nu slapp Anna Kinberg Batra konfrontera den interna opposition som nu fått luft under vingarna. Rent praktiskt har upphörandet av DÖ ingen betydelse så länge alla partier håller håller sig till parlamentarisk praxis, det vill säga röstar på sitt eget budgetförslag och sedan lägger ner rösterna när andras kommer upp. Kanske visar det sig att det var DÖ som tog död på blockpolitiken? Då gjorde den i alla fall någon nytta!

– Det skulle kunna gynna Löfven och Socialdemokraterna eftersom det öppnar för blocköverskridande lösningar, som statsministern säger sig vilja ha.


Endast SD vill se nyval

Även frågan om nyval och misstroendeomröstningar har dykt upp med anledning av Kristdemokraternas beslut. Schyman konstaterar att det endast är Sverigedemokraterna som rest det kravet:

– SD är ensamma om att resa det kravet och jag tror inte de får något annat parti med sig. Att dra igång en valrörelse i ett läge när vi behöver samla alla goda krafter för att ta emot alla de människor som just nu flyr för sina liv vore en grov felbedömning, på gränsen till oanständigt, säger hon till Feministiskt perspektiv.

Gudrun Schyman menar att det KD-beslut som långsiktigt kommer att ha en större politisk betydelse egentligen är frågan om svenskt Nato-medlemskap:

– Att vi nu har en samlad borgerlighet som är beredda att genom medlemskap ansluta Sverige till Natos kärnvapenstrategi kräver att vi omedelbart startar en bred debatt om säkerhetspolitiken!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20151014 - Johan Carlfors

Ursäkta, men jag lämnar "politikernas" sandlåda åt sidan, och lämnar istället en kommentar till frågan om NATO-medlemskap. Det som mest bukar imponera om Sverige, på utländska gäster, är att vårt land inte varit i krig sedan 1815, då vi var med och besegrade Napoleon. Vi har inte haft fientliga soldater på vår mark sedan 1743, då med "Ryss-härjningarna" längs Svenska Östersjö-kusten. - Vilket annat land kan slå det rekordet ? Sverige kan bäst medverka till fred i Världen om vi forsatt står neutrala. Vi utgör då en relativt neutral part, som andra länder kan lysssna på och förhandla med. Jag är mycket trött på den ensidigt negativa propagandan mot Ryssland, som i alla tider, med enstaka undantag, endast tagit till vapen i självförsvar mot de många angrepp som riktats mot landet. Att Ryssland idag rustat upp sin krigsmakt och markerar sin styrka, bl a med militärflyg nära Sveriges territorium, är bara en signal till NATO om ett fungerande försvar mot NATOs provocerande militära uppladdning och EUs ökande inflytande i f d Sovjet-republiker längs Rysslands gränser. - Gå med i NATO vore ett STORT STEG BAKÅT i utvecklingen !

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: