#eurogames: Ett annat omklädningsrum är möjligt

2015-10-02 | Bella Frank padlock

SPORT

För transpersoner är idrottsvärlden ofta särskilt svår att ta plats i. Detta gäller både i själva idrottsutövandet liksom i förberedelserna inför det. Omklädningsrummet, ett för många skrämmande rum, stod i fokus för ett panelsamtal under Eurogames i somras. Förslag på hur det kan göras tillgängligt och tryggt för fler presenterades.

I själva idrottsutövningen fungerar kategorierna tjej/kvinna och kille/man utestängande, antingen för att du inte definierar sig som någon av de binära könskategorierna eller för att det inte är din egna könsidentitet som räknas. Samma sak gäller också omklädningsrummen, rum som sorteras efter vilket kön en person läses som snarare än vilket kön en identifierar sig som.

Catalyst McIlroy, transaktivist och tidigare medordförande i Transgender Europe (TGEU), berättade om sitt idrottande på Nordirland under 1990-talet, och hur hen då brukade läsas av omgivningen som butch eller som en maskulin kvinna:

– Det var en fientlig atmosfär i omklädningsrummen, sade Catalyst McIlroy och fortsatte:

– Jag ville inte gå in i omklädningsrum och det gällde inte bara omklädningsrum i samband med lagsporter, utan också omklädningsrum i affärer eller offentliga toaletter. Du måste rättfärdiga din närvaro på den ena eller andra toaletten, sade hen och vittnade om erfarenheter då hen upplevt extrem fientlighet och blivit beordrad att lämna platsen.

Aleksa Lundberg som modererade panelsamtalet på Kulturhuset i Stockholm frågade varför det finns könsseparata omklädningsrum.

– I de flesta aktiviteter vi utövar läses vi antingen som det ena eller andra och när det inte är tydligt leder det till förvirring och ibland våld. Ser vi på idrottsvärlden så har den Internationella olympiska kommittén och idrottsförbund sina regler över vem som får och inte får delta i tävlingar. Det är inte så förvånande att vi har de här två rummen, många passar in i dem – men många gör inte det. Historiskt sett har få ifrågasatt dessa regler men transidrottare, queera eller intersexuella idrottare gör det, sade Catalyst McIlroy .


Könsneutrala rum på gång

Och transpersoners kamp för rätten till tillgänglighet och inkludering börjar visa resultat. I januari i år blev Sundbybergs badhus det första i landet att få hbt-certifiering. Som en del i certifieringen fick simhallen också ett tredje omklädningsrum för personer som inte definierar sig som män eller kvinnor, men också för personer som av religiösa skäl inte vill byta om bland andra eller om en som funktionsnedsatt har en ledsagare av annat kön. I augusti införde Umeå badhus ett könsneutralt omklädningsrum och ett sådant finns också på badhus i Norrtälje och Lund. För två år sedan blev gymnasiet Södra latins införande av ett tredje könsneutralt omklädningsrum en stor nyhet och fler ställen är i färd med att införa ett tredje omklädningsrum. Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, berättade att Friskis och Svettis i Jönköping nu har ett tredje omklädningsrum och att diskussioner har förekommit på andra Friskis och Svettis-anläggningar:

– Jag tycker att Friskis och Svettis vore ett bra ställe att börja påverka mer, det är en medlemsorganisation och de har redan gjort det så vi borde satsa på det.

Ulrika Westerlund menade att även om ett tredje omklädningsrum inte är lösningen på allt så är det ett viktigt första steg, inte minst när det gäller våra gemensamt ägda utrymmen:

– Vi borde åtminstone kunna öppna upp ett tredje rum, samtidigt som vi fortsätter jobba med frågan om det binära. Det är löjligt att anläggningar som ägs kommunalt inte är tillgängliga för alla.


Transpersoner hotas

Ifrågasättandet av nuvarande könsseparata omklädningsrum sker dock inte utan konflikter och motstånd. Nyligen möttes 17-åriga transpersonen Lila Perry av fientliga demonstranter på skolan i närheten av St: Louis i USA för att hon fått tillåtelse av skolledningen att byta om i flickornas omklädningsrum. Trots att hon stöddes av en annan grupp elever tvingades hon upphöra att använda omklädningsrummet av säkerhetsskäl.

Paneldeltagarna berättade om hur de förhållit sig till omklädningsrummet och förväntade fördomar. Bent Williger, som tränar tillsammans med Sveriges första simklubb för hbtq-personer – Stockholm Dolphins Swim Club, förklarade att innan han genomgick sin transition och könskorrigering så bytte han om i kvinnornas omklädningsrum, och var då oftast helt själv där – vilket innebar en förlust av den sociala gemenskapen med de andra i simklubben i Basel i Schweiz. När han började själva transitionen upphörde han länge att simma helt:

– Du kan inte undvika att duscha när du simmar, det var väldigt svåra situationer. Jag simmade inte på länge, inte förrän jag hade genomgått vissa förändringar och gjort kirurgi på överdelen av kroppen, sade Bent Williger.

För Kian Sigge, idrottslärare och personlig tränare, har det framför allt varit i samband med sina barn som hen har känt sig mest begränsad, eftersom hen inte velat utsätta barnen för det eventuella hat som kan komma att riktas mot henom:

– Jag tar aldrig med mig barnen och simmar, jag kommer aldrig att låta någon säga något dåligt om min kropp så att de hör det.

Nova Colliander spelade tidigare ishockey men slutade eftersom det tog så mycket energi, och har lagt ner energi på att undvika att riskera att hamna i konflikt i omklädningsrum,.

– Efter jag opererades så har jag gått på kickboxing, men jag känner att för att gå in i ett omklädningsrum så ska jag har en nära vän med mig som känner de andra. Den första gången jag gick var jag skräckslagen, inte för min egen säkerhet utan för att de skulle bli obekväma, jag vill inte hamna i diskussion och vill inte orsaka obehag, sade Nova Colliander.


Fler rum för fler behov

Flera förslag till hur olika behov av trygghet och tillgänglighet ska tas tillvara på gavs av panelen:

– Jag skulle vilja se ett könsneutralt omklädningsrum, med individuella bås eller draperier. Jag fattar att en del människor vill ha könade rum, men många bryr sig inte. Ett mer gemensamt omklädningsrum där det också finns privata alternativ skulle vara mitt ideal, sade Catalyst McIlroy.

Aleksa Lundberg berättade om en artikel hon läst om ett offentligt badhus i Schweiz där flera olika typer av omklädningsrum finns att välja på:

– Där kan en familj byta om i samma rum, eller så kan du välja ett helt privat rum, det finns många olika typer av rum och möjligheter. Det skulle kunna vara en idé för när nya byggnader planeras.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: