Pingis och Raffe, Olika förlag.

Vad finns det i ägg?

2015-09-25 | Ida Gardell padlock

KULTUR

Pingis och Raffe påträffar ett ägg under sin promenad. Fyndet föranleder existentiella frågor. Ut kommer plötsligt Kras och lika gåtfullt som existensens fråga har tett sig, lika naturligt uppstår gemenskapen med nykomligen: ”Nu går dom tillsammans, alla tre. Pingis, Raffe och Kraa i det soliga vädret. Han, hon och hen. Tre vänner, alldeles nära varandra går dom. Mot stranden!”, sammanfattar Ida Gardell.

Pingis och Raffe hittar en vän

Text: Åsa Nordström

Bild: Mikael Sjömilla

Pingis och Raffe är goda vänner. En solig dag bestämmer dom sig för att gå till stranden. Raffe bär en stor badboll och ett parasoll sticker upp från den lila ryggsäcken. Vägen till stranden är lång. Dom turas om att bära. När en stock ligger i vägen hjälper Pingis Raffe att komma över. Dom går upp och ner för backar. Ljusgröna backar med vita prickar. Plötsligt får de syn på något! Det ligger ett ägg på vägen! Ett stort jätteägg. Dom undersöker det, ropar för att se om någon svarar. Inget svar. Dom provar att knacka. Inget svar. Då sätter dom sig ner och väntar. Klockan tickar och till ljudet av tiden som går funderar dom på varför ägg finns och vem som kan vara däri.

Raffe leker med badbollen, kastar den upp i luften och fångar den igen. Så händer något, det knackar innefrån ägget. Knackar och knakar. Och ut kommer någon. Någon som heter Kraa. Dom hjäper hen ut och plockar fram ett äpple att dela på. När dom ätit färdigt äpplet frågar dom om Kraa vill följa med till stranden. Det vill hen. Och bara för en liten stund sen satt dom och åt äpple. Men nu. Nu går dom tillsammans, alla tre. Pingis, Raffe och Kraa i det soliga vädret. Han, hon och hen. Tre vänner, alldeles nära varandra går dom. Mot stranden!

En varm och glad saga. Med fina bilder och ursöta figurer. Ett litet men stort äventyr. Om två vänner som blir tre. Om att hjälpa varandra, turas om och dela med sig. Ta hand om varandra. En självklarhet som är.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: