Samira Bouabana är en av de som startat insamlingen Vi gör vad vi kan.

Samira Bouabana: ”Många har fått upp ögonen för vad flykt är”

2015-09-04 | Bella Frank padlock

INRIKES

I tisdags drog Samira Bouabana tillsammans med en grupp vänner igång insamlingen Vi gör vad vi kan till flyktingar som kommer till den grekiska ön Lesbos. Två dagar senare, på torsdagskvällen, hade de redan fått in över sex miljoner kronor, och responsen har varit stor från såväl privatpersoner som företag som vill vara med och hjälpa.
– Det är helt överväldigande, säger Samira Bouabana till Feministiskt perspektiv.

FAKTA/Vi gör vad vi kan

Insamling i Kungsträdgården, den 11 september klockan 11.00–18.00 och den 12 september klockan 10.00-15.30 – endast skor tas emot.

Insamling i Moment:teaters foajé, lördag den 12 september klockan 12.00–15.00, Gubbängstorget 117, Enskede. T-bana Gubbängen. Hygienartiklar (endast i obrutna förpackningar) med mera tas emot.

Insamling på Södra Teatern/Kägelbanan, söndagen den 13 september klockan 11.00-16.00. Hygienartiklar (endast i obrutna förpackningar) med mera tas emot.

Insamling på Used-a-porters lager, Ackumulatorvägen 4, Lidingö, måndag-fredag, den 7-11 september klockan 09.00-16.00. Hygienartiklar (endast i obrutna förpackningar) med mera tas emot.

Den grekiska turistön Lesbos i Egeiska havet är en av de anhalter i Europa dit flyktingar har strömmat. Enligt Internationella röda korset anlände 20 000 flyktingar från krigsområden som Syrien, Irak och Afghanistan på en enda vecka till ön nyligen, och omkring 2 000 personer beräknas komma dagligen. Även om Röda korset finns på ön så har det i stor utsträckning varit lokala volontärer som gått samman som har jobbat för att ta emot flyktingarna och hjälpa dem vidare till fastlandet.

En del av de som bidragit till volontärarbetet är turister som kommit till ön, som Paula Stenström som var på ön tidigare och såg med egna ögon hur stort behovet av hjälp var på ön. Hon och Petra Kauraisa pratade ihop sig och tillsammans med några några vänner satte de alltså i tisdags igång med sin insamling som på kort tid har fått ett massivt gensvar. På gruppens Facebooksida kunde man på onsdagen läsa att de hade fått in 100 000 kronor. Bara en timme senare var den summan uppe i 230 000 kronor. Och när Feministiskt perspektiv talar med Samira Bouabana på torsdagseftermiddagen är hon inte säker på hur mycket som kommit in eftersom hon jobbar som samordnare för insamlingen av skor, kläder och hygienartiklar.

– Det kommer i en stadig ström, jag har inte de senaste siffrorna men det fortsätter. Det är ju över miljonen, det är väldigt mäktigt, säger hon.

När Vi gör vad vi kan uppdaterar hur mycket som kommit in visar det sig att summan är mycket större än så. Hela 3,6 miljoner kronor har samlats in fram till torsdagen: ”Vi är i chock. GLÄDJECHOCK. I skrivande stund har ni hjälpt oss att samla in ofattbara 3 621 000 kronor till flyktingarna på Lesbos! Tillsammans gör vi skillnad!” skriver de på sin Facebooksida.

Och sedan. På torsdagskvällen: ”För fem minuter sedan spräckte vi femmiljonersstrecket! 5 000 000 kronor! Ni är MAGISKA!”

Så på fredagsmorgonen. Över sex miljoner: ”Medan ni sov – insamlingen är uppe i 6 327 436 kronor! Det har sällan känts mer befogat att säga GOD MORGON!”


Alla välkomna att hjälpa

Samira Bouabana som jobbar som frilansande grafisk formgivare och som är lärare i visuell kommunikation på Beckmans designhögskola i Stockholm tror att ett skäl till att de fått sådan respons är namnet:

– Folk vill göra vad de kan när det finns konkreta förslag och namnet ”Vi gör vad vi kan” signalerar att alla är välkomna att göra just det.

Deras insamling går alltså direkt till behövande flyktingar på ön Lesbos, och kommer att ske på flera olika platser i Stockholm. I samband med halvmaran den 11 september, samt 12 september, samlar de in skor – torra, rena och hela skor – och endast skor. Folk uppmanas se till att de är torra så att de inte ska mögla på vägen till Lesbos, samt gärna lägga in rena strumpor, knyta fast skorna i par så att ingen sko kommer bort och lägga dem i plastpåsar som kan överlämnas i Kungsträdgården.

Därefter kommer bland annat hygienartiklar samt nya oanvända underkläder att samlas in på Södra teatern, i Moment Teaters foajé i Gubbängen, i Used-a-porters lager på Lidingö och på Turteatern i Kärrtorp. Något de inte tar emot är leksaker eftersom det är för skrymmande och för att flyktingarna som ska ta emot det sannolikt kommer att fortsätta att vara på flykt en tid framöver och inte kan bara med sig annat än det mest nödvändiga.

– Vi fokuserar på olika saker på de olika insamlingsplatserna. Allt vi gör med insamlingen är sådant vi lär oss medan vi håller på.

– Det har blivit en otrolig ansamling, vi har fått hundratals mejl från folk som vill starta insamlingar runt om i landet, en del vill köra runt och samla ihop saker från olika ställen. En del hör av sig och vill utmana kollegor. I Sundsvall är det apotekare som ska skicka hygienartiklar som också vill utmana andra apotek att göra samma sak. Vi ligger efter med att svara för det är så många som hör av sig, men jag tror att gensvaret betyder att folk kommer att fortsätta engagera sig när den här kampanjen är över.


Får använda Globen

Företag har alltså också hört av sig. Bland annat har de tagit emot 500 barnskor från en skotillverkare, barnstrumpor samt t-shirtar för barn, ryggsäckar och bärselar. Flera företag har hört av sig och vill skänka gamla upplagor av kläder som de har på lager:

– Det vill vi jättegärna ha, vi vill ha dem så rena som möjligt.

Även åkerier har hört av sig och vill hjälpa. Det innebär att de kommer att forsla ner de insamlade hygienprodukterna, skorna, kläderna och sovsäckarna med lastbilar under september månad. De har också fått använda sig av Ericsson Globe, Globen, för sortera sakerna, så att allt är i ordning innan de paketeras och lastas in i lastbilarna. Till själva insamlingsmomenten har de redan fått ihop tillräckligt många volontärer, men till sorteringen kan det behövas fler:

– Vi har fått tillåtelse att använda Globen tills dess att U2 och Bono kommer, de ska tydligen ha konsert där. Det återstår att se om det kommer in lika mycket som det verkar men vi kommer att behöva volontärer till sorteringen och packningen i Globen


Fler förstår vad flykt är

Ni har fått så mycket frågor att ni gjort en fråga/svar-sida, många vill starta insamlingar i andra städer, hur känner du inför den respons ni har fått?

– Jag känner mig helt överväldigad, vi har ryst och gråtit och är starkt berörda av hela frågan. Det är både känslomässiga och politiska aspekter till allas engagemang, man vill ju att flyktingar ska ha en laglig väg att ta sig in i Europa, och när man känner att människor engagerar sig så är det starkt.

Det har varit flera nyheter om liknande initiativ på många platser i Europa bara den senaste veckan, varför tror du detta sker just nu?

– Jag tror att det är just den här belysningen av mellanstationen för flyktingarna. Man vet att det är krig och att flyktingar söker asyl men rapporteringarna kring själva resan har varit fler på sista tiden. Många har fått upp ögonen för vad flykt är.

– Det finns en uppdämd känsla av att känna sig maktlös när man läser om sådana saker som båtresorna. Det kanske har sjunkit in att det pågår hela tiden. Jag tror också att det är fler organisationer som har kommunicerat konkreta saker man kan göra, skänka pengar, bli fadder till flyktingbarn, hyra ut rum, bli en god man, till exempel, inte bara opinionsbildning.

Är det något annat du vill säga till läsarna?

– Tack!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: