Skådespelaren och aktivisten Jonas Franksson.

Bostadsort avgör villkoren för personlig assistans

2015-09-04 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Socialstyrelsen vill att lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ses över. På tisdagen presenterade myndigheten en kartläggning som visar att kommunernas olika riktlinjer skapar ojämlika villkor för assistansanvändare.
– Det här är helt oacceptabelt, säger Jonas Franksson, politisk talesperson för Stiftarna av independent living i Sverige (Stil), vars egen rapport om rättsosäkerheten nu bekräftas.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-07-03 Samtycket är vårt att ge!

2015-06-12 ”Mänskliga rättigheter är ingen välgörenhet!”

2015-02-08 ”Det är tid för oss som förtrycks att gå samman”

Såväl ersättningsnivåer som möjlighet att få assistans vid arbete, studier, fritidsaktiviteter och städning beror på vilken kommun som gör bedömningen. Socialstyrelsens nya kartläggning visar att kommunernas olika riktlinjer skapar ojämlika villkor för de knappt 20 000 som använder assistans i Sverige.

– Det här är helt oacceptabelt, och vi är glada över att Socialstyrelsen har tagit till sig Stil:s rapport och nu på allvar hanterar frågan, säger Jonas Franksson.

Enligt Socialstyrelsens kartläggning har ungefär hälften av kommunerna satt upp egna avgränsningar och riktlinjer för personlig assistans. För att minska olikheterna och tillämpa LSS mer lika i landet anser Socialstyrelsen alltså att lagen bör ses över. Socialstyrelsen efterlyser också en mer enhetlig bedömning av ersättningsnivåer och ser behov någon form av av boendestöd för bättre hjälp i hemmet.

Det senare är Jonas Franksson skeptisk till:

– Vi har redan en väldigt bra insats i och med den personliga assistansen. Den ger maximalt inflytande över det egna livet, och är dessutom i princip självfinansierad.

– Alla som är i behov av stöd och service ska ha fullständig kontroll över insatsen, istället för att erbjudas någon halvt vissen boendeservice, som dessutom riskerar att skapa mer byråkrati och onödiga kostnader.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: