Mobilbilder från demonstrationen 30 augusti i Wien.

En ny folkrörelse växer fram i ett polariserat Europa

2015-09-01 | Sholeh Irani padlock 3

UTRIKES

Tiotusentals gick ut på gatorna i Österrikes huvudstad, och manifesterade för öppna gränser och krävde att Europa tar sitt ansvar för en av historiens största mänskliga katastrofer. Den stora demonstrationen i Wien överraskade Europa och uppfattas som tecken på ett polariserat Europa. Feministiskt perspektiv talade med en av demonstranterna i Wien, forskaren Lukas Oberndorfer som menar att en ny social rörelse växer starkt i Europa till följd av den politiska polariseringen som högerextremisterna underblåser.

Lukas Oberndorfer forskare vid Critical European Studies/Wien Universitet. Han forskning fokuserar på socialarörelser och EU-policy i den neoliberala krisen. Han är dessutom politiskt aktiv inom Mosaik-bloc, mosaik-blog.at.

En stor demonstration på måndagskvällen samlade mellan 20000 och 30000 människor på Wiens gator. Folk ropade: ”Öppna gränser, flyktingar är välkomna!” Medan de flesta europeiska stater stänger sina gränser, avsäger sig ansvar och avvisar asylsökande, hörs andra röster i Europa.

14 000 islänningar sade via ett Facebook-upprop att de kan ta emot var sin flykting. Fotbollsfans i Tyskland gick i en manifestation för flyktingar som en reaktion mot de senaste våldsamma högerextremistiska attackerna mot flyktingförläggningar. På tåget i Tyskland samlade passagerare pengar för att betala biljetter åt de asylsökande som reste från Budapest. På Tysklands tågstationer mötte frivilliga på tisdagen nyanlända flyktingar med förnödenheter. I flera länder såsom Grekland och Italien växer självorganisering och frivilliggrupper fram som ställer upp och hjälper till med flyktingmottagandet.

Uppropet till den mäktiga demonstrationen i Wien kom från en rad individer på Facebook. Inga politiska partier eller organisationer stod bakom, säger Lukas Oberndorfer, forskare vid universitetet i Wien och aktivist som själv deltog i demonstrationen på måndagen.

– Det är personer från olika politiska håll som har organiserat sig för att stödja flyktingarna. Till exempel bygger de nya bostäder för flyktingar som bor i en överbefolkad flyktingförläggning nära Wien.

Demonstranterna var enligt Lukas Oberndorfer människor från olika grupper i civilsamhället. Det som mobiliserade så många att komma ut på gatorna denna måndagskväll för att försvara rätten till asyl var främst den tragiska händelse där 71 människor på flykt dog i en lastbil. Det hölls en minnesstund för de omkomna och sedan fylldes gatorna av människor.

– Många gick också till tågstationerna i tre städer i Österrike för att ge mat och vatten till de, mestadels syriska flyktingar, som fick ta tåget från Budapest.


En ny social rörelse

Oberndorfer anser att vi nu bevittnar ett intressant socialt fenomen växa i Europa till följd av ett allt djupare polariserat samhälle.

– I Österrike finns det, precis som i Sverige, ett högerpopulistiskt parti som får 25-26 procent av rösterna och blivit det största partiet i landet.

Lukas Oberndorfer menar att det samtidigt finns en växande motkraft som i hela Europa blir allt mer kritisk till det Europa som definieras av både staterna och extremhögerpartierna. Han vill kalla detta sociala fenomen för en ny social rörelse i Europa. En rörelse som även kopplas till anti-åtstramningsrörelsen i en del av de europeiska länderna. Han menar att åtstramningspolitiken som drabbat många européer har lett till att folk börjar fundera på vilket Europa de lever i kontra vilket Europa de faktiskt vill leva i. Det handlar om två skärningsrörelser som nu manifesterar sig i flyktingfrågan, betonar Lukas Oberndorfer.

– Vi kan tala om ett genomsnitt på 20-30 procent av de starkt kritiska rösterna mot den högerextremistiska diskursen. Deras röst får ingen chans att reflekteras i stora medier, med undantag för när de manifesterar sina vrede. Denna grupp börjar få mer sympati och blir allt fler när flyktingarna närmar sig Europas gränser, när verkligheten och tragedin fångas av inhemska media. Nu är det är möjligt att se bilder av dessa människor och höra deras historier.

Oberndorfer berättar hur de stora etablerade medierna agerar i Österrike. Något som påminner om vad som är fallet även i Sverige. Det pågår en normalisering av rasistiska åsikter.

– Inte bara medierna utan även de liberala politiska partierna ger efter och legitimerar till exempel muslimhatet och islamofobin. De i genomsnitt 20-30 procent av människorna i Europa som motsätter sig dessa verklighetsbeskrivningar och som har andra samhällsanalyser hörs inte och representeras inte av dagens liberala mainstream medier eller liberala politiska partier som allt mer vrider sig åt höger, anser Lukas Oberndorfer.

Som forskare anser han att denna folkrörelse, som organiserar sig bortom partipolitiska gränser, nu tar ställning för ett Europa som kan och ska stå upp för sina ideal. En rörelse med en annan vision för Europa än den som bygger på de sönderslagna ideal högerextremisterna satsar på.


Tyskland hyllas

Under tiden har tusentals flyktingar och asylsökande fastnat på tågstationer i Östeuropa, bland annat i Ungern där människor hindras från att resa vidare till Tyskland. Angela Merkel har fått ett nytt namn av syrier, som hyllar landet för dess generösa asylmottagning – hon kallas för ”Mama Merkel”.

I en intervju med CNN:s Christiane Amanpour sade Tysklands intergrationsminister Aydan Özoğuz att i Tyskland finns det många som känner igen sig när de ser bilderna av människor som flyr genom taggtråden. Det finns en stor solidaritet med de som flyr, hävdade hon. Vidare menade hon att många europeiska regeringar känner sig hotade av högerextremismens uppgång som stärks av flyktingkrisen. Men lösningen är enligt Özoğuz att rika europeiska stater går ihop och delar rättvist på bördan. Ministern betonade vikten av att stärka de krafter som är positiva och solidariska med människor som flyr krig och social misär.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150902 - Per Larsson

Fint med denna rörelse men att det står i ingressen "en av historiens största mänskliga katastrofer" är väldigt fel och historielöst.

Men ja ett mycket större helhetsgrepp måste tas för att hjälpa de människor som är på flykt och här måste européer hjälpas åt.


20150903 - Sholeh Irani

Hej Per, förstår va du menar. Men när 60 miljoner människor är på flykt, blir det en av de största i vår historia, tycker jag.


20150903 - Per Larsson

Ja framförallt är kriget i Syrien en anmärkningsvärt stor katastrof i modern tid och det är en stor skam för samtiden och ett gigantiskt misslyckande för FN att det kunnat gå så här långt.

2,5 miljoner har flytt från Syrien och EU kan relativt enkelt erbjuda dem ett drägligt liv inom sina gränser om bara den politiska viljan finns och människor hjälps åt.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: