Journalisten och författaren Annika Hamrud

”Hetsar man mobben har man utdefinierat sig”

2015-09-01 | Anna-Klara Bratt , Bella Frank padlock

INRIKES

I helgen utsattes journalisterna Annika Hamrud och Niklas Orrenius för mordhot. Detta sedan de blivit måltavlor för ett omfattande drev initierat av pseudonymen Julia Caesar, flitigt citerad i högerextrema kretsar, som också eldats på av mer etablerade skribenter.

Skribenternas adresser och telefonnummer spreds snabbt via kända rasistiska sajter och under helgen har båda journalisterna mottagit stora mängder hat och hot, inklusive mordhot. I söndags bloggade dessutom journalisten Marika Formgren under rubriken ”DN har förklarat krig” till stöd för Julia Caesar, med kraftiga anklagelser mot Niklas Orrenius, och uppmaning till bojkott av DN.

Upprinnelsen till att Niklas Orrenius och Annika Hamrud har hängts ut just nu är att båda har sökt personen bakom pseudonymen Julia Caesar för intervju om hens rasistiska skrivande på bland annat sajten Snaphanen.

– Krönikören som går under namnet Julia Caesar har skrivit om mig och Niklas Orrenius. Anledningen är att vi på mycket enkla sätt ett fåtal gånger oberoende av varandra försökt ta kontakt med henne. Hon bestämde sig för att hänga ut oss och det ledde till att vi fick motta hot, säger Annika Hamrud till Feministiskt perspektiv och fortsätter:

– Hon ville framställa sig som ett offer och hon visste förstås att om hon skriver så kommer hatmobben att sätta igång.


Vad har du vidtagit för åtgärder?

– Jag har polisanmält. Polisen är alltid bra med att ta emot anmälningar. 


Journalisten Niklas Orrenius har blivit utsatt för motsvarande drev i helgen – känner du till fler som har blivit drabbade?

– Det är många som utsätts för drev ständigt. Det är ändå skönt numera att vi är fler som skriver om hatet – inte alltid samma personer det hetsas mot. Men Niklas och jag har hållit på länge så reaktionen blir starkare, säger Annika Hamrud.

Annika Hamrud pekar på att mer etablerade personer som Jan Sjunnesson, medarbetare på den rasistiska sajten Avpixlat, och Marika Formgren som under sommaren har varit gästkrönikör på Göteborgsposten och som sitter i tidningen Neos redaktionsråd, i detta senaste drev vände sig till nazistsajter för att få dem att enas med mer rasistiskt populistiska aktörer

– Det fick genast effekt. 

Journalisten Lisa Bjurwald har i en krönika i Medievärlden skrivit om Marika Formgrens uppseendeväckande blogginlägg och tar där upp att Neos chefredaktör Paulina Neuding på Twitter tagit Marika Formgren i försvar och kallat henne en ”uppskattad medlem av vårt redaktionsråd”.

– Att Neo hittills endast sagt att Formgren är en uppskattad medarbetare gör mig bedrövad. Det jobbar intelligenta människor på Neo. Men att ta avstånd från vänner verkar svårt för många. Det är samma med Jan Sjunnesson, han blir inbjuden till tv-soffor för att han tidigare var en etablerad person med demokratiska åsikter. Det saknas civilkurage när man bjuder in människor som hetsar hatmobbar – deras tidigare position i samhället gör dem inte respektabla. Har man hetsat mobben en enda gång har man utdefinierat sig från det demokratiska samtalet. 

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: