Dömda åklagaren fortsätter förneka våldtäkter mot barn

2015-08-28 | My Vingren padlock

INRIKES

Själv säger han att det handlade om frivilliga, ömsesidiga sexuella handlingar. Men tingsrätten dömde åklagaren till tre och ett halvt års fängelse för bland annat tre fall av våldtäkt mot barn efter att ha haft sex med två flickor som var under femton år.

FAKTA

Åklagaren dömdes för tre fall av våldtäkt mot barn, tre fall av sexuellt ofredande, fyra fall av olovligt anskaffande av alkoholdrycker och 58 fall av dataintrång samt tjänstedel och köp av sexuell tjänst. Han dömdes också till att betala skadestånd till målsägandena med drygt 250 000 kronor. Både försvaret och åklagarsidan har överklagat Falu tingsrätts dom till Svea hovrätt. Fallet ska avgöras i hovrätten under preliminärt tre dagar – 2, 4 och 7 september.

Åklagarkammarens lokaler ligger i polishuset nära järnvägsstationen i Gävle. Det är ett stort grått hus med brandgula fönsterdetaljer och det var i det säkerhetsklassade byggnadskomplexet på Södra Centralgatan som Sebastian Flodström arbetade som åklagare i sex år. Han beskrivs som en omtyckt, respekterad och pålitlig åklagare.

Under de senaste åren har haft huvudansvar i flera uppmärksammande ungdomsutredningar, flera med unga tjejer som målsägande. Bland annat ett från 2012 där över tjugo flickor från en högstadieskola i Hudiksvall polisanmälde att hundratals nakenbilder på dem spridits mellan jämnåriga killar och lagts ut på nätet. I slutet av förra året väcktes brottsmisstankar mot åklagaren själv.


”Frida Bergqvist”

Grycksbo är en tätort tolv kilometer norr om Falun. Sebastian Flodström får kontakt med Frida Bergqvist på en internetsajt under andra halvan av augusti 2009. Snart byter de telefonnummer och en natt några veckor senare sätter sig Flodström i sin svarta Skoda Fabia. Flodström parkerar bilen vid ortens matvarubutik och möter upp Frida Bergqvist på en skogsväg. De sätter sig på en lastkaj.

Hon är under femton år och har periodvis varit placerad på ungdomshem efter att ha haft en svår uppväxt. Flodström och Bergqvist träffas på lastkajen flera nätter i rad. En kväll föreslår Flodström att de ska gå till en bastu. Efter den natten blir Frida Bergqvist gravid och kommer göra en abort. I samband med det blir hon också omplacerad till ett nytt boende.


”Sara Johansson”

På en internetsajt för unga får Sebastian Flodström kontakt med Sara Johansson som då är fjorton år. Hon berättar för honom om att hon inte mår bra och har kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin. De skickar mycket sms fram och tillbaka. I tingsrätten kommer Sebastian Flodström senare att beskriva messandet som ett beroende. Det han gillade med Sara var att hon inte tröttnade på hans sms. Han skickar fler och fler sms, med grövre och grövre sexuella anspelningar. Till slut vill han träffas. Sebastian tar bilen till hennes hemort. Det var tidig kväll och de satt och pratade där i bilen.

– Jag ville bara ha bekräftelse, säger Sebastian Flodström i tingsrätten och förnekar att de hade något sexuellt umgänge.

– Kanske möjligtvis en puss, men det minns jag inte.

Efter det börjar han planera att träffa henne igen. Hon är tveksam men han köper ut alkohol till henne i Hudiksvall. Dagen efter åker han tillbaka till hennes hemort. Han träffar henne på tågstationen. Hon är berusad och några timmar senare övertalar Sebastian Flodström fjortonåriga Sara Johansson att ge honom en avsugning. Efteråt berättar hon att hon är fjorton, att hon fortfarande bor hemma hos sina föräldrar och Sebastian Flodström ber henne att radera alla sms. Han vill inte åka fast för våldtäkt mot barn, säger han. Men han fortsätter skicka sms. Fler och fler. Några veckor senare bokar han rum på ett hotell.

Sebastian Flodström hämtar ut nyckeln från hotellet redan under dagen. Han ordnar så att Sara Johansson får nyckeln. Han har gett henne tydliga instruktioner om att hon ska vara avklädd i rummet när han kommer senare. Arrangemanget beror till viss del på att han är orolig över att åka fast för våldtäkt mot barn. Enligt Flodströms berättelse så hände ingenting den där natten på hotellet. Sara Johansson ville inte. Hon ville bara ligga och prata och Sebastian Flodström sade i tingsrätten att det inte var några problem för honom. Han blev inte sur eller irriterad. Men Johanssons version är annorlunda. Hon beskriver åklagaren som brysk och aggressiv.

– Det stämmer inte, säger Sebastian Flodström. Han var inte brysk. Det finns inget aggressivt i honom och de hade inte ens sex i hotellrummet, menar han.


Över femtio fall av dataintrång

Enligt Anders Jakobsson, som är chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, var det Sebastians Flodströms sökningar i åklagarväsendets interna it-system som först väckte misstankar, men det var efter att en målsägare kontaktat polisen som en utredning på allvar startade. Cåbra, åklagarväsendets centrala system för brottsmålshantering, är åklagarmyndighetens främsta arbetsredskap.

Tjänsten är en omfattande databas som har direkt koppling till polisens system. Som åklagare har du rätt att i tjänsten titta på ärenden i systemet, men gör du det privat är det dataintrång. Sebastian Flodström använde Cåbra för att hitta nya flickor att kontakta, men också för att hitta mer, många gånger integritetskänslig, information om tjejer som han fått kontakt med på andra sätt, via digitala ungdomsforum och på chattar.


Såg till att förundersökning blev nedlagd

Sebastian Flodström träffade Tina Källin 2012, i samband med att hennes kompis var åtalad för brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter. Han hittade hennes nummer i Cåbra och började skicka sms till henne utan att berätta vem han var. Först senare erkänner han för henne att de har träffats tidigare. Ett par månader efter det har de sex inne på hovrättens toalett. När Tina Källin blir misstänkt för narkotikabrott så hamnar ärendet på Sebastian Flodströms skrivbord. Han ser till att förundersökningen blir nedlagd.

Enligt brottsbalken ska försvårande omständigheter särskilt beaktas om den tilltalade har utnyttjad målsägandes skyddslösa ställning och om den tilltalade utnyttjat sin position eller ett särskilt förtroende. Sebastian Flodström hade under en lång tid gjort datasökningar och fått fram integritetskänslig information, uppgifter som inte varit tillgängliga för allmänheten.

Det var soligt och omkring tjugo grader i Gävle när Flodström, bland annat, döms för flera fall av olaga dataintrång, våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. I tingsrätten får han tre och ett halvt år och samtidigt som domen faller beslutar Statens ansvarsnämnd att Sebastian Flodström inte kommer att få behålla sitt arbete som åklagare. Handlingarna har allvarligt skadat förtroendet för åklagarväsendet och i förlängningen även för rättsväsendet i dess helhet, skriver Gävle tingsrätt i domen. Efter omfattande teknisk bevisning så erkänner Flodström en del av anklagelserna, men enligt hans advokat förnekar han fortfarande våldtäkt mot barn.

– Det var frivilliga, ömsesidiga sexuella handlingar, säger hans advokat Per Borgblad och säger till Dagens nyheter att åklagaren är besviken över domen.

– Vi tycker att tingsrätten har fäst för stor betydelse vid målsägandes trovärdighet.


Fotnot: Brottsoffrens namn är fingerade

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: