Lucy Rist och några av de medverkande på Women in Sports and Adventure.

Umeå: Sportfestival för kvinnor vill skapa årlig mötesplats

2015-08-14 | Bella Frank padlock

SPORT

Om en knapp månad hålls festivalen Women in Sport + Adventure i Umeå. Föreläsningar, paneldiskussioner och workshops för att diskutera idrott och genus och skapa en mötesplats som arrangörerna hoppas kommer att bli ett årligt evenemang.
– Så många unga flickor och kvinnor går miste om sport och idrott på grund av strukturer i samhället, säger Lucy Rist, en av initiativtagarna.

På festivalen, som kommer att hållas den 7-8 september, kommer flera kända idrottsprofiler från olika sporter att delta. Till Umeå kommer till exempel ishockeyspelaren Danijela Rundqvist som vann tv-tävlingen Mästarnas mästare i år, liksom fotbollsstjärnorna Hanna Ljungberg och Frida Östberg som båda spelat i landslaget, liksom armbrytaren Jonna Blind, och boxaren Åsa Sandell. Dessutom kommer representanter för olika organisationer som Tatiana Håkanson, styrelseledamot i Ungdom mot rasism och Frida Persson från Futebol da Forca.

Lucy Rist är ursprungligen från Storbritannien men har bott i Sverige de senaste fem åren. Det var också här hon kom i kontakt med tyngdlyftning för första gången – en sport hon föll för och som hon sedan har jobbat för att få fler flickor och kvinnor att komma i kontakt med.

– Jag slogs av hur ovanligt det var för kvinnor att hålla på med tyngdlyftning, och människor reagerade när jag berättade att jag tränade det eftersom jag är rätt liten, det stämde inte med bilden folk har av tyngdlyftare, säger Lucy Rist som ville ändra på det och sökte pengar för att kunna locka fler flickor och kvinnor till sporten:

– Vi ordnade tyngdlyftning för tjejer förra året, och det fick stor uppmärksamhet och många ville prova.

Projektet har sedan utvecklats till att uppmuntra fler flickor och kvinnor att utbilda sig till tränare och till domare. Under arbetet har Lucy Rist också träffat andra likasinnade som Jenny Lidqvist. Tillsammans bildade de stiftelsen Girls in Sport. Jenny Lidqvist har till skillnad från Lucy Rist utövat sport större delen av sitt liv som fotbolls- och ishockeyspelare. Hon var med och startade Trixa hockeyskola 2011 för att locka fler tjejer till att spela ishockey.

Framöver kommer de att börja jobba med ett projekt de kallar Strong Girls – starka tjejer. Syftet är att hitta nya vägar för att locka tjejer till idrotten och att få dem att vara kvar i idrottsvärlden, och innebär ett samarbete med skola och föreningar. Tanken är att deltagarna ska få prova på olika lagidrotter, äventyrssporter och styrkeidrott samt få kunskaper om hälsa, kost och ledarskap.

– Vi har stöd från skolor i Umeå, nu måste vi bara hitta finansiering. Och under den här tiden har vi träffat på många andra kvinnor som sysslar med liknande saker och har insett att det inte finns någon mötesplats. Så vi har tänkt, jäklar vi ska skapa en, säger Lucy Rist och förklarar att de har fått bidrag till festivalen från Visit Umeå och Umeå kommun.

Lucy Rist menar att många unga flickor och kvinnor på olika sätt utestängs från idrottsvärlden och framhåller vikten att hitta en idrott som man känner starkt för. Stereotyper omger många idrotter – ishockey och inte minst tyngdlyftning är maskulint kodade, och mycket av idrottens infrastruktur i Sverige och världen är kraftigt mansdominerad. Att ta plats som flicka i den världen kan både vara svårt och ses som en provokation. Lucy Rist pekar på reaktionerna på sociala medier när internationella fotbollsförbundet Fifa i våras meddelade att höstens nya fotbollsspel för första gången någonsin kommer att innehålla fotbollsspelare som Kosovare Asllani och Lotta Schelin. Många män reagerade med ilska på nyheten trots att alla herrspelare också finns kvar att välja på i fotbollsspelet, man har bara lagt till spelare som tidigare inte funnits.

– Reaktionerna var vidriga, men var samtidigt en sådan tydlig inblick i problemen i vårt samhälle. Mäns attityder till kvinnor som idrottar hänger samman med synen på våld, och idrotten trycker på knappar som får män att reagera. Både jag och Jenny bryr oss om sport men vi vill också förändra samhället. Men vi vill inte bara prata, vi vet att det finns problem och vi vill förändra så att vi inte står kvar på samma ställe om 20 år, säger Lucy Rist.


Vad hoppas ni att festivalen kan bidra till?

– Vi hoppas att den ska bli årligen återkommande. Det handlar om att skapa en mötesplats, det saknas inte bara i Sverige utan även i Europa och internationellt. Vi tror att små projekt kan få stor effekt genom att man förstår vad problemen är och är engagerade i att åstadkomma förändring.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: