Therese Gunnarsson, kampsportsmästare.

Therese Gunnarsson i världens största thaiboxningstävling

2015-08-11 | Bella Frank padlock

SPORT

På fredag börjar den stora thaiboxningstävlingen Royal World Cup i Thailand med över 2 000 deltagare från runt om i världen. Sverige, som ska stå värd för thaiboxnings-VM i Jönköping nästa år, har ett landslag som redan på plats i Bangkok men Feministiskt Perspektiv pratade med Therese Gunnarsson innan avresan.
– Det här är det största, det är superkul att få vara med om det här.

Fotnot: Therese Gunnarsson vann sin första match och möter under tisdagen en holländska i kvartsfinalen.

När vi hörs är hon på väg till sin thaiboxningsklubb Halmstad Muay Thai för att köra ett löppass på 45 minuter och sedan en och en halv timmes thaiboxning. Inför Royal World Cup, som inte är ett regelrätt VM men har samma eller högre status (vinnaren får kalla sig världsmästare) har hon tränat än mer intensivt för att toppa formen inför tävlingen. I åtta veckor har hon haft mellan 8-10 pass i veckan, men har nu börjat trappa ner tempot.

– Där blir det lugnare, då handlar det om att kroppen ska återhämta sig, och att gå ner några kilo i vikt för att hamna rätt, säger hon men förklarar att hon lägger rätt bra till vad gäller vikten och haft bra sparring.

Det svenska landslaget i Thailand består både av damer, herrar och juniorer, under ledning av förbundskapten Pelle Bånghäll. Therese Gunnarsson har också med sig två klubbkompisar som följer med och coachar henne speciellt. Tidigare var det vanligt inom thaiboxningen att klubbarna stod i centrum, men nu är det som representanter för Sverige de tävlande reser och de hade landslagssamling på Bosön utanför Stockholm innan avresan.

– Det är jättebra, man åker som ett lag och har laget i ryggen. Nu känns det verkligen som att man åker och tävlar som det svenska landslaget och det är ett stöd inte bara minuterna vi är ringen utan hela resan, vi är ju borta i 17 dagar, säger hon.

En fördel för henne är att hon var i Thailand i början av året och tränade en månad, och känner sig hemvan i Bangkok och gillar att tävla i värmen i sportens förlovade hemland.

– Jag utvecklade både min teknik och min fysik ett snäpp och kunde träna så bra ihop med min tränare. Jag känner väl till Thailand, det är det land jag tävlat i mest förutom Sverige och Danmark.

Under tävlingen kommer en rad utmärkelser att delas ut, förutom medaljer. Under A Night of Olympism kommer priser att delas ut för att hedra personer som bidragit till thaiboxningens utveckling. Svenska Isa Tidblad Keskikangas, som vann VM-guld förra året och som kommer att tävla i 67-kilosklassen, är nominerad både i kategorin ”årets idrottskvinna” och ”årets genombrott” till exempel.


”Superkul att vara med”

För fem år sedan deltog Therese Gunnarsson i en liknande tävling i Thailand, då hölls det på ett köpcentrum, och hon vet att det kommer att bli en intensiv period med flera matcher på kort tid. Att vara tillbaka i landslaget är viktigt:

– Det känns annorlunda. Då halkade jag in på bananskal och var mer kickboxare till stilen. Nu har jag skolat om mig, är mer förberedd, då visste jag inte så mycket om vad som väntade. Då vann jag en och förlorade en. Nu kan jag tänka mig att man får gå en fyra-fem matcher för att få guldet.

Therese Gunnarsson har många medaljer i sin samling sedan tidigare. Hon tog sitt första SM-guld bara två år efter att hon börjat träna kickboxning, och sammanlagt har hon tagit sex SM-guld i kickboxning, flera VM-medaljer och blivit världsmästare två gånger, dels som amatör och dels som proffs. Detta trots att hon började med kampsport först i 20-årsåldern. Men för ett par år sedan valde hon att fokusera på thaiboxningen – för att få nya utmaningar. Skillnaden mellan thaiboxning och kickboxning består dels i att man kan använda sparkar mot ben och får använda armbågar i thaiboxning, men det finns också skillnader i poängsättningen, tekniken i thaiboxningen kräver också renare och hårdare träffar. I vintras tog hon SM-guld i thaiboxning, och det är ingen tvekan om vad hon siktar på nu:

– Guld. Det är det enda målsättningen.

– Det här är det största, och det är superkul. Jag är så glad att jag får vara med om detta, och det är riktigt roligt att det är just i Thailand som tävlingen arrangeras, det kan inte bli mer genuint. Sporten är stor där och alla tar den på allvar, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: