Fullt på Norrmalmstorg.

Tusentals slöt upp på Norrmalmstorg

2015-08-04 | Arazo Arif padlock

INRIKES

Tusentals människor samlades vid Norrmalmstorg under tisdagskvällen för att manifestera mot att SL låtit Sverigedemokraternas affischering täcka Östermalms tunnelbanestation.

– Det är helt fantastiskt. Människor är här och säger nej till rasism och antiromism, sade Emir Selimi, ordförande för riksförbundet Unga Romer, som var en av talarna under demonstrationen.

RELATERADE ARTIKLAR:

Arrangörer hoppas på massiv anslutning till demonstration

Demonstrationen organiserades under måndagen och på bara två dagar hade arrangörerna lyckats ordna polistillstånd, en lång lista på talare och enorm uppslutning. Emma Dominguez, en av de sju arrangörerna, höll ett politiskt brandtal.

– Alla vet varför vi har samlats här i dag. För att SL sprider SD:s propaganda. Men vi är här för att vi sätter ned foten och protesterar mot rasism. Vi är också här idag för att vi inte ska låta samhället gömma sig bakom yttrandefrihet för att få kränka andra människor. Det är hets mot folkgrupp, sa Emma Dominguez.

Bland talarna fanns Emir Selimi, ordförande för riksförbundet Unga Romer. Han höll ett starkt tal om romernas levnadssituation i Europa och tog upp exempel på förtryck och brott mot mänskliga rättigheter som romerna utsätts för.


Glädjande att så många kom

– När man tryckte ned svarta i Amerika, så var det lagligt. När man tryckte ned sydafrikaner, så var det lagligt. När man förintade judar och romer, så var det lagligt. Ska vi tillåta detta? Nej! ropade han ut till publiken.

– Romerna vill ha sina rättigheter, inte kräva dem med våld. Ska jag slå ned någon för att den ska se mig som en människa? frågade Emir Selimi retoriskt i sitt tal.

Till Feministiskt Perspektiv sa han att det var glädjande att så många kommit dit.

– Det är helt fantastiskt. Människor är här och säger nej till rasism och antiromism. Det är så mycket gemenskap och alla som är här kämpar för mig och mitt folk. Det är fullt med kärlek, inspiration och drivkraft.

Han tror att demonstrationen kommer ge positiv effekt i samhället.

– Det syns i samhället att vi bryr oss om varandra. Vi behöver inte ta massa rasistiska åsikter i våra tunnelbanor. Vi är här och har en gemensam röst, vi säger nej till rasism.


Andra samarbetet

Konferencier var Amie Bramme Sey, en av arrangörerna bakom demonstrationen. Hon presenterade talarna som utöver Emir Selimi från Unga Romer utgjordes av representanter för olika nätverk, bland annat Allt åt Alla, planka.nu, Revolution Poetry och Linje 17 Mot Rasism.

Bland de tusentals demonstranterna fanns Mimie Märak. För henne var det självklart att delta och hon tror att demonstrationen kan leda till fortsatta samarbeten.

– Jag tycker det var en fantastisk demonstration. Jag tycker det känns hemskt att jag inte har några småpengar på mig nu när det är tiggare som går omkring, så många människor som verkligen är i behov. Men jag tror att demonstrationen kommer leda till många organiserade events, det är fantastiskt att så många människor får se varandra, sa hon till Feministiskt Perspektiv.


Ett hundratal tog sig till Östermalmstorgs tunnelbanestation efter demonstrationen.

Polisingripanden i tunnelbanan

När demonstrationen på Norrmalmstorg avslutats fortsatte protesterna i Östermalmstorgs tunnelbanestation. Människorna som samlats sjöng olika antirasistiska ramsor. Det gick knappt att komma förbi spärrarna, ett stort antal poliser var närvarande och demonstranter rev ned affischerna i taket över rulltrapporna.

När ett par personer försökte riva ned affischen precis över spärrarna ingrep polisen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: