Amie Bramme Sey en arrangörerna bakom dagens demonstration mot SD:s kampanj i tunnelbanan.

Arrangörer hoppas på massiv anslutning till demonstration

2015-08-04 | Arazo Arif padlock

INRIKES

Sverigedemokraternas affischkampanj på Östermalms tunnelbanestation i Stockholm har väckt starka reaktioner och även omtalats i internationella medier. I dag 18:00 arrangeras en demonstration på Norrmalmstorg för att protestera mot kampanjen och dess rasistiska budskap. Arrangörerna hoppas på massiv anslutning.

Demonstrationen äger rum 18:00 på Norrmalmstog i Stockholm. Här kan du läsa mer om evenemanget.

Sverigedemokraternas affischkampanj på tunnelbanestationen Östermalmstorg i Stockholm har väckt starka reaktioner. Under natten har flera aktioner genomförts, bland annat ska stora delar av affischerna ha rivits ned av aktivister. Två personer omhändertogs av ordningsvakter i tunnelbanan vid Östermalmstorg igår i samband med protester mot affischeringen.

Sammanlagt har 39 personer anmält kampanjen till Justitiekanslern enligt Svenska dagbladet.

Sedan igår har också över 11 500 människor anmält sig till en demonstration mot att SL sprider rasism och mot normalisering av rasism i Sverige. Bakom demonstrationen ligger ett flertal privatpersoner, bland annat skribenten och aktivisten Emma Dominguez, Bangs chefredaktör Mireya Echeverría Quezada och journalisten Amie Bramme Sey.

Demonstrationen som skulle ha hållits vid Östermalmstorg har nu flyttats till Norrmalmstorg eftersom det förväntas bli stor uppslutning, säger Amie Bramme Sey till Feministiskt Perspektiv.

– Folk är så trötta på det som händer just nu. Om du är antirasist så blir du ifrågasatt hela tiden. Sen vi började planera demonstrationen har så många frågat oss saker som ”vadå, är ni emot yttrandefrihet?”. Men hur kan man inte ifrågasätta något som är så stort som den här kampanjen? Dels är det inte sanning i den, men man kallar också en folkgrupp ”a mess” – skräp som ska torkas bort? Men jag är väldigt glad att 11 000 personer har anmält sig.

Bland talarna finns representanter från Unga Romer, planka.nu, Seko Stockholm och Revolution Poetry. Evenemanget för demonstrationen på facebook har blivit flitigt kommenterad av personer som uttrycker sig rasistiskt, men annars har planeringen gått väldigt smidigt. Arrangörerna har fått polistillstånd och intresset har varit stort från samtliga mediehus, berättar Amie Bramme Sey.

– Jag hoppas att så många som möjligt kommer dit och att det går fredligt till. Många har ju fortfarande relativt färska minnen från det som hände i Kärrtorp, en enorm uppslutning som ändå slutade med en attack av nazister. Det som hände då får inte hända idag. Vi hoppas bara att SL tänker om, när de ser hur missnöjda deras konsumenter är. Och att det här får bli ett exempel på att vi är fler än dem [rasisterna reds anm.] och vi sitter på sanningen. De här människorna ljuger! Deras rasism är idioti och jag hoppas att många vill stå upp mot det.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: