Sandra Bland hittades död i en fängelsecell i Texas.

Afroamerikansk aktivist hittades död i cellen

2015-07-28 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Sandra Bland, 28, aktivist i kampanjen #BlackLivesMatter greps för en mindre felkörning. Ett par dagar senare hittades hon död i en fängelsecell i Texas. Polismyndigheten förnekar brott och meddelar att Bland tog sitt liv. Hennes anhöriga och rörelseaktivister avvisar polismyndighetens uppgifter om självmord.

Sandra Bland talar om rasism.

Sandra Bland, 28, en känd aktivist mot polisbrutalitet, hittades död den 13 juli i en fängelsecell i Waller County Jail i Texas, USA. Enligt den första medicinska undersökningen hängde Bland sig i sin cell med en plastpåse från papperskorgen. I den preliminära undersökningen klassades Sandra Blands död uteslutande som självmord. Något som Blands familj vänder sig emot och kräver ytterligare en opartisk undersökning. Familjen menar att Sandra Bland saknade anledning att begå självmord, hon såg fram emot att börja nytt jobb och väntade på att släppas mot borgen inom några timmar, säger anhöriga. Det finns inspelade telefonsamtal som delvis styrker deras bild.

Den 10 juli, tre dagar innan Blands kropp hittades i fängelset, stoppade polismannen Brian Encinia hennes bil efter ett oförsiktigt filbyte. Hon greps och misshandlades brutalt. Trafikkameran och en förbipasserande har filmat händelsen som visar hur brutalt hon behandlades av Texaspolisen. Waller County, där Sandra Bland befann sig på väg hem, har ett rykte om sig av polisbrutalitet i allmänhet och i synnerhet mot afroamerikaner. En liknande händelse med oklara omständigheter hittar man i kommunens historia från år 2012 när en vit man greps för trafikbrott och senare hittades hängd i sin cell.


Inte självmord

Det var Waller Countys sheriff Glenn Smith som först officiellt meddelade att Sandra Bland dött i sin cell. Enligt bland annat Democracy Now, avskedades Smith 2007 från sitt förra jobb som polischef i Hempstead i Texas, anklagad för rasism och brutalitet mot afroamerikanska unga män.

Sandra Bland kommer från en högutbildad medelklassfamilj. På begravningen där hundratals deltog, sade hennes mor Geneva Reed-Veal att ”jag ska ta reda på vad har hänt min baby… nej, hon har inte begått självmord”.

Utanför kyrkan säger pastor Theresa Dear till medierna att Bland borde hyllas för sitt mod och att hon stod på sig. ”Hon utmanade polisen och frågade varför! Varför måste jag släcka min cigarett... Hon ställde frågan 12 gånger och frågade varför hon greps". ”En aktivist och en kämpe tar inte sitt liv”, betonade pastorn.

Huffington post rapporterar om Texaspolisens nya bud som i en presskonferens bekräftar att den fortsatta undersökningen inte visar några tecken på mord. Polisen hävdar dessutom att de har hittat spår av en ovanligt stor mängd av marijuana i Blands kropp. Polisen misstänker att hon har tagit marijuana kort innan hon greps eller under häktningsperioden. Något som inte bekräftas av tidigare rapporter.


Bristfällig dokumentation

Nyheten dominerade amerikanska medier. Röster som säger att man måste lyda trafikpolisen oavsett hur de beter sig för att slippa bli skjuten, misshandlad eller gripen, har fått stort utrymme. ”Det gäller att bara säga 'yes sir', om man vill behålla livet", anser de som tycker att Bland hade sig själv att skylla.

I en intervju med Democracy Now säger Blands syster och familjens advokat att de inte har fått tillräckliga bevis på hur Bland dog. Advokaten Cannon Lambert menar att polismyndigheten har presenterat minsta möjliga information om nödvändiga detaljer, vilket inte följer rutinmässig rapportering i sådana allvarliga fall. Lambert meddelar upprepande gånger under intervjun att han inte har fått några uppgifter om Blands medicinska tillstånd förre och efter döden, inga bilder eller några väsentliga rapporter. Blands syster säger att det mesta de har fått veta om händelsen är genom medierna. Advokaten menar att det finns stora brister i dokumentationen och det sätt på vilket polismyndigheten har skött undersökningen.

I en artikel i Rolling stone av Matt Taibbi för han ett resonemang om varför, trots de bevis som nu läggs fram av polismyndigheten, man ska kalla Sandra Blands död ett mord och inte självmord. ”Varför stoppades hon och häktades till att börja med ... det handlar om en systematisk kampanj att trakassera folk med våld och kränkningar, en pågående kampanj som det inte går att försvara sig emot”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: