30 personer massakerades i Suruc/Turkiet.

Bombdåd riktat mot unga på väg till Kobane berövade 30 livet

2015-07-21 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

En ofattbar tragedi och ett brutalt terrordåd, som har likheter med Breiviks massmord på ungdomar i Oslo, har skakat Turkiet och kurderna i regionen. En självmordsbombare slog till den 20 juli i staden Suruc, vid gränsen till Kobane, mördade 30 och skadade 100 unga människor.

Det handlar om en massaker på unga turkiska och kurdiska män och kvinnor som samlade böcker och pennor för att åka till den kurdiska krigsdrabbade staden Kobane och starta ett bibliotek och en fritidsgård.

De var aktivister, flertalet medlemmar i Socialist Youth Associations Federation (SGDF) som kom från Istanbul till staden Suruc. När självmordsbombaren slog till satt de vid frukostbordet på Amara Cultural Center, enligt ögonvittnen.

Senare i dag har Selahattin Demirtaş, med-ordförande för det kurdiska Folkets demokratiska parti (HDP), sagt i ett uttalande att ”terrordådet i Suruc inte hade kunnat organiseras utan stöd från den turkiska staten”. Demirtaş kräver att AKP-regeringen bevisar om den står mot IS/Daesh som tycks ligga bakom massakern, eller stöder terroristgruppen.

Enligt HDP var bombdådet noggrant planerat av professionella med syftet att döda och skrämma unga människor som visar internationell solidaritet med den syriska befriade regionen Rojava och staden Kobane.

Frilansjournalisten Joakim Medin, som befinner sig i Kobane, rapporterade på sin Facebook-sida att kort efter attacken i Suruc, skakade Kobane av en kraftig bilbomb. Medin befann sig nära explosionen där, men klarade sig med smärre skador.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: