Joao Chicungo och Amina Abude spelar i Ferroviário de Maputo som deltagit i Gothia Cup.

#gothiacup: ”Vi lär oss ha framtidsdrömmar”

2015-07-17 | Bella Frank padlock

SPORT

I måndags inleddes Gothia Cup, världens största fotbollsturnering för ungdomar. Ett av lagen som deltagit är Futebol da Forcas lag Ferroviário de Maputo från Moçambique. Margarida Joao Chicungo och Amina Abude spelar i laget som har gett dem framtidsdrömmar.
– Vi lär oss att ha framtidsdrömmar, och får behålla och utveckla dem, sade de till Feministiskt perspektiv.

Relaterat material:

Isabella Castañeda från Chile: ”Jag vill bli fotbollstränare”

Brett fotbollskoncept bakom succélag i Gothia Cup

Matchen står och väger. Länge står det 0-0, men i andra halvlek gör de rödklädda spelarna från Piteå 1-0 efter en försvarsmiss. Ferroviário de Maputo försöker pressa på men med bara några minuter kvar blir deras målvakt utvisad efter att ha gjort en räddning med händerna utanför målområdet. Ferroviário de Maputo sätter in sin andramålvakt, vid sidlinjen får hon vänta på förstamålvakten får av sig sina skor för hon har inga egna på fötterna. Ferroviário de Maputo jagar kvittering men när slutsignalen går är det Piteå som ger upp glädjetjut och Ferroviário de Maputos spelar hänger med huvudena. Efter matchen faller stora tårar ner för Leia Alcinda Lunguiles kinder, det var hennes miss som ledde till baklängesmålet. Men hon tröstas av sina lagkamrater.
Futebol da Forca är den flerfaldigt prisade organisationen som stöttar tjejers självkänsla och drömmar genom fotboll. Konceptet är enkelt men genialt: de utbildar unga ideella tränare i frågor som socialt arbete, sex- och samlevnad och hur man stärker tjejers självkänsla och självförtroende, allt genom fotbollen. En fotbollsträning blir därefter inte längre enbart bollteknik och passningsspel utan avslutas med temasamtal kring ämnen som tränarna väljer ut. Vid matcher involveras även publiken som dras in i samtal. Futebol da Forca bildades för några år sedan i Moçambique av Cecilia Andrén Nyström.

Intresset var stort kring de lag som bildades och fler lag växte fram över provinserna i landet. Därför drog Futebol da Forca igång en fotbollscup – Mutola Cup för två år sedan. Tanken var att det var viktigt att ta steget från träning till match för att ge alla fotbollsspelande tjejer en möjlighet att få spela riktiga matcher och att möta andra lag. Provinsiella ligor först, där vinnarna går vidare till regionslutspel, och därefter vidare till nationella slutspel. Förra årets final vanns av Ferroviário de Maputo och priset var att komma till Sverige och spela i Gothia Cup. Det är nu andra året i rad som vinnaren från Mutola Cup deltar i Gothia Cup, förra året deltog Academia FC från Nampula i norra Moçambique.


Tung förlust

Margarida Joao Chicungo är 15 år och mittfältare. Hon spelar med nummer 17 på ryggen. Lagkapten Amina Abude är 16 år, mittback och spelar i nummer 6. Det har bara gått några minuter sedan slutsignalen ljöd och den bittra förlusten var ett faktum. Margarida Joao Chicungo är lessen, hon trodde att de skulle vinna. Amina Abude är också lessen:

– Ja eftersom vi hade många skadade, men vi kämpade så hårt och ändå förlorade vi, säger hon när vi sätter oss för att prata med hjälp av Cecilia Andrén Nyström som översätter mellan svenska och portugisiska. De är ändå nöjda med sina insatser under Gothia Cup, det har gått bra att spela. Bättre än det gjorde i Södertälje International Football Cup som spelades förra veckan och där laget också deltog.

– Här har vi mer kunnat visa vad vi går för och vad vi tränat för, säger Amina Abude

– I Södertälje lärde vi oss hur svenska lag spelar, vilka spelsystem de använder, och att de spelar hårt och aggressivt. Nu är det lättare att möta sådana lag, säger Margarida Joao Chicungo.
I Gothia Cup deltar omkring 1 600 lag årligen. Förra året var det 1 650 lag med över 37 000 fotbollsspelare som deltog, från sammanlagt 73 nationer. 30 procent av lagen var flicklag. Det är ett jätteevenemang där spelare har möjlighet att träffa folk från stora delar av världen. Margarida Joao Chicungo och Amina Abude har haft roligt, dansat och träffat nya vänner.

– Vi har sett en ny värld, säger Margarida Joao Chicungo. Hon har spelat fotboll i tre år och har spelat med Futebol da Forca i flera år. Amina Abude har spelat i sju år och med Futebol da Forca sedan två år. På frågan vad de tycker den största skillnaden är mellan att spela i en vanlig klubb och att spela med ett Futebol da Forca-lag, svarar de efter en stunds fundering: Fotbollsskorna.

– Den största skillnaden är att vi får spela med fotbollsskor, innan fick vi aldrig ha fotbollsskor, det är mycket bättre att spela med fotbollsskor och att redan i tidig ålder lära sig att spela med skor, säger Amina Abude.

– Vi får också alltid medaljer oavsett placering, och det är också något som motiverar, säger Margarida Joao Chicungo.

– Det största är också att vi vann priset att åka hit till Sverige, det är vår enda chans att åka till Europa, vi var tvungna att ta den chansen, säger Amina Abude.


”Jag vet vad jag gör”

Cecilia Andrén Nyström som innan Futebol da Forca hade tränat tjejer i Sverige fick en idé om att testa samma sak någon annanstans. När hennes mamma fick jobb i Moçambique följde hon med med intentionen att starta ett lag. Av en slump träffade hon då den erfarna fotbollsspelaren Sara Jacob Simone, mer känd som Sarita, som frågade om hon ville följa med och titta på en fotbollsträning för tjejer. Det visade sig att det var Cecilia Andrén Nyström som skulle vara deras tränare, och snart var idén om Futebol da Forca född. Fotbollen är ett ypperligt verktyg att närma sig svåra frågor menar hon – som att sätta gränser, diskutera sexualitet, att få möjlighet att formulera vad man själv vill och inte vill, sexuellt, och i livet generellt. Organisationen jobbar också sedan flera år även i Sverige, eftersom problematiken för tjejer går igen, även här är tjejer utsatta.

I Moçambique är det fortfarande relativt ovanligt att tjejer spelar fotboll säger Margarida Joao Chicungo och Amina Abude och det är oftast inte så många som tittar på deras matcher.

– Det kan vara några vänner som bor i närheten, men de flesta tycker inte att tjejfotboll är viktigt, våra föräldrar kommer bara när det är viktiga matcher.

Hur känns det när folk inte tycker det ni gör är viktigt?

– Jag ignorerar det, jag vet vad jag gör och varför. Jag spelar för att jag vill spela, säger Amina Abude.

– Flera av mina tjejkompisar pratar illa om att jag spelar fotboll, men eftersom jag också får resa så finns det flera som blir avundsjuka, säger Margarida Joao Chicungo.

En av de frågor som de har pratat mycket om i samband med träningarna är sexuellt överförbara sjukdomar, vilka symtom de kan ge, hur det smittar och vart man kan vända sig om man har problem.

– Det är jättebra att vi får lära oss om det här, många i min ålder har sex men vet inte hur man skyddar sig, säger Margarida Joao Chicungo.

– Många i min ålder är gravida. Vi som spelar får lära oss att ha framtidsdrömmar, och vi får behålla dem och utveckla dem. Det är det bästa, säger Amina Abude.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: