Making of Sweetie.

Sweetie visade vägar att hindra sexövergrepp på nätet

2015-07-14 | Gordana Malešević padlock

KULTUR

Tioåriga avataren Sweetie användes under tio veckor i forskningssyfte för en kartläggning av pedofili i Filippinerna. Experter menar att de sexuella övergreppen mot barn via webbsajter går mot en industrialisering, men att den utvecklingen kan förhindras. I väntan på beslut i kongressen har kvinnopartiet Gabriela medverkat till utgivningen av en barnbok som ska delas ut till alla tredjeklassare i Manila

RELATERAD ARTIKEL

Filippinernas kvinnoparti kämpar mot fattigdom

Sweetie ser ut som vilken filippinsk tioåring som helst. Hennes användarprofil visar dock att hon tillbringar sina dagar online för att möta förfrågningar från vuxna som erbjuder henne pengar för att visa upp sig i sexuella poser och handlingar framför en webbkamera. ”Är du en arbetande flicka?” och ”Jag tycker om flickor i din ålder” är några av kommentarerna från okända vuxna som vill köpa privat sexshow via till exempel Skype eller Yahoo Messenger.

Att vuxna betalar för att se videoklipp där barn poserar nakna, masturberar och har sex med andra framför en kamera kallas ”barnsex”-turism på webben. En stor del av barnen på dessa webbsajter finns i Filippinerna, men fenomenet finns över hela världen. FN och FBI har kommit fram till att närmare 750 000 förövare agerar på nätet vid varje given tidpunkt och att det finns cirka 40 000 offentliga chattforum på vilka förövarna är aktiva.


Industrialisering av övergrepp mot barn på nätet

Flickor och pojkar utför de sexuella handlingarna under tvång och liksom porr- och prostitutionsindustrin har denna bransch sin grund i fattigdom – oavsett om barnen har blivit kidnappade eller föräldrarna är delaktiga i exploateringen (om än inte alltid medvetna om konsekvenserna för barnet). Tidigare har de sexuella övergreppen mot barn på webben inte varit lika organiserad som barnporr- och barnprostitutionsindustrin, men allt oftare ingår individerna bakom förövarsajterna i kriminella nätverk som även sysslar med människohandel.

Experterna menar att de sexuella övergreppen mot barn via webbsajter går mot en industrialisering, men att den utvecklingen kan hindras. Det saknas inte lagar som skyddar barn, men de flesta är skrivna på det sättet att barnet måste göra en anmälan, med andra ord ger de barnet rätt till upprättelse efter att det har utsatts av förövare. Det som krävs för att intentionen bakom lagarna ska ha verkan i praktiken är riktlinjer för och finansiering av förebyggande arbete – som skyddar barn från att bli utsatta.

Till skillnad från andra filippinska barn på förövarsidor är Sweetie en avatar, skapad av fyra holländska forskare knutna till frivilligorganisationen Terre des Hommes Netherlands. För att visa politiker att man kan nå resultat med förebyggande arbete har forskarna fördjupat sig i sexövergreppen mot barn på webben, de utsatta barnens situation i Filippinerna, relevanta lagar och designat den virtuella låtsaspersonen Sweetie och därefter arbetat tio veckor online.

Genom att jämföra bilder och följa förövarnas aktivitet på webben har de helt lagligt kunnat identifiera 1 000 förövare (999 män och en kvinna från 65 länder) och sända informationen till Interpol, som vidarebefordrat den till respektive hemland.

De som identifierats som förövare har sökt kontakt med chattprofiler som visar att det handlar om prepubertala barn – där ålder ”10 år”, kön ”flicka” och plats ”Filippinerna” är tydlig. Därefter har var och en blivit påmind om att hen talar med en tioåring och därpå valt att betala för en webbkamera-sexshow framförd av en tioåring.

Under forskarnas tio veckor på nätet med Sweetie var 99 procent av all konversation på offentliga chattsajter av explicit sexuell natur. Närmare 20 000 personer kontaktade Sweetie. Vid några enstaka tillfällen fick Sweetie frågan varför ett så ungt barn är på en offentlig chattsajt.

Av Sweetie-rapporten framgår även att en del personer var oförsiktiga medan andra gömde sin identitet mycket väl, men de flesta var villiga att ge något slags identifikationsinformation för att kunna gå vidare med sitt köp. Därför var det möjligt att identifiera förövaren utan att hacka, bryta mot några lagar eller inkräkta på den personliga integriteten.


Förebyggande arbete

En del länder arbetar redan med Sweetie-liknande metoder, men experter är eniga om att mera förebyggande arbete kan göras. I Filippinerna lade kvinnopartiet Gabriela tidigare i år en motion, med den holländska undersökningen som underlag, om att kongressen skall tillsätta en utredning för att få ett bättre grepp om frågan, samt finansiera förebyggande åtgärder och hindra en industrialisering av de sexuella övergreppen mot barn via webbsajter. Och i väntan på att kongressen skall agera har Gabriela tillsammans med tankesmedjan DM9JaymeSyfu och bokförlaget Southern Voices Printing Press nu gett ut May Mumu Sa Loob Ng Computer (Det är ett spöke i datorn).

Barnboken skall, till att börja med, delas ut till alla tredjeklassare i Manila. Den välkomnas av Arlene Brosas, talesperson för huvudstadskommunen, som sätter stor tilltro till barnboken, bjuder in till fler initiativ och säger att det krävs åtgärder på flera fronter för att stoppa denna nya sorts utnyttjande av barn. Liksom Gabrielas kongressledamöter, Luzviminda Ilagan och Emmi de Jesus, menar Arlene Brosas att det är viktigt att göra barn, föräldrar och andra som tar hand om barn, medvetna om farorna på nätet, och liksom Ilagan och de Jesus lyfte Brosas fram regeringens ansvar för de bakomliggande orsakerna, som utbredd arbetslöshet bland kvinnor och extrem fattigdom, särskilt bland kvinnor och barn.

I väntan på att den filippinska kongressen skall besluta om att hindra en industrialisering av sexuella övergrepp mot barn via webbsajter, kan jag konstatera att det förebyggande arbete som nu sker går bortom nationsgränserna och att pedofilen nu agerar på minerad mark när hen söker tillfredsställa sina sjuka lustar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: