Ny kampanj till stöd för asylsökande hbtq-personer

2015-07-11 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

I helgen lanserar Riksförbundet för sexuellt likaberättigande(RFSL) kampanjen ”Jag är fri” för att öka möjligheterna att stödja asylsökande hbtq-personer, både juridiskt och socialt, ett arbete som redan pågår inom ramen för nätverket RFSL Newcomers.

FAKTA/JAG ÄR FRI

En kampanj för att uppmärksamma hbtq-flyktingars situation och samla in pengar så att RFSL kan stötta fler. Att få rätt juridiskt stöd, stöd att hitta boende och ett socialt sammanhang kan vara livsavgörande.

Källa: RFSL:s kampanjsajt jagarfri.nu

Ulrika Westerlund berättar att allt började med låten Jag är fri. Artistduon Sean-Magnus, som ligger bakom låten, kontaktade RFSL och föreslog ett samarbete som ett sätt att stödja nätverket RFSL Newcomers.

Både låten, information om nätverket och ett antal kortfilmer där asylsökande hbtq-personer intervjuas finns tillgängliga på kampanjsidan jagarfri.nu. De asylsökande berättar om vad friheten betyder, och vad den kostat dem. Varje berättelse ramas in av en känd person som uppmanar oss att lyssna och att bidra.

Dessa kända personer ställer sig själva i kontrast till de asylsökande och förklarar sig bortskämda som är fria. En frihet som vunnits utan att de tvingats fly och förlita sig på en ofta godtycklig hantering. Där två personer som kommer från samma land där situationen för hbtq-personer kan få olika resultat av sina asylansökningar. Där den ena avvisas och den andra får stanna. Om detta talar Ulrika Westerlund i sin introduktion.

– Vår erfarenhet visar tyvärr att dina chanser att få asyl ökar kraftigt om du har kontakt med eller hjälp av ett biträde eller om ditt ombud har kontakt med en person som är kunnig om asylsökande hbtq-personers situation. Då ökar dina chanser att få en bra och rättssäker asylprövning helt enkelt, säger Ulrika Westerlund.

RFSL har i dagsläget en jurist anställd. En konkret förhoppning med insamlingen är att lyckas skapa resurser för att kunna anställa en till jurist som kan vara ombud i asylprocesser. Men RFSL newcomers handlar om mer än så.

– Vi samlar också in pengar för direkt stöd till personer som till exempel behöver SL-kort för att kunna ta sig till möten med jurister, men också bara kunna ta sig runt och leva medan man väntar i asylprocessen.

RFSL betalar också resor för personer som bor på asylboenden som ligger långt ifrån städer där det finns möjlighet att träffa inte bara sin advokat, utan även andra i liknande situation, vara med på aktiviteter, fester med mera.

– Det finns olika sätt att stödja asylsökande som har att göra med både juridiskt stöd i asylprocessen och social stödverksamhet som syftar till att göra livet något lite bättre.Bland de kända personer som medverkar i kampanjer filmerna finns artisten Carolina af Ugglas, sångarna Agnes Carlsson och Peter Jöback, rapparen Silvana Imam, politikerna Mona Sahlin och Birgitta Ohlsson med flera. RFSL ligger precis i startgroparna, men har sedan musikvideon börjat delas av artisterna själva fått förfrågningar bland annat om intervjuer och om att framträda på pridefestival.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: