Jurister protesterar mot morallag.

Protest för minikjol i Marocko

2015-07-10 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Besattheten av kvinnors klädsel fortsätter i alla länder. Kvinnors val av klädsel stör oavsett om det gäller kort kjol, lång kjol eller slöja. Nu greps två kvinnor i Marocko för att de burit minikjol och som i alla andra fall utlöstes starka protester. Kvinnorna har friats från anklagelserna om att ha stört moralkoden och deras 200 försvarsadvokater går nu vidare för att försvara deras rättigheter.

Förbud mot långa kjolar i Belgien och Frankrike, förbud mot kortbyxor för skolflickor i Israel, förbud mot kort kjol i Italien, Sydkorea, Zimbabwe, Kenya, Uganda och Ungern, kvinnan som cyklade med minikjol i New York och stoppades av polis som oroade sig för trafikanternas skull. Och nu, minikjolar i Marocko.

Det var i mitten av juni som två kvinnor gick på basaren i en liten stad nära Agadir i södra Marocko. De trakasserades av en mobb för sina korta och tajta kjolar. Polisen tog in kvinnorna, 19 och 23 år, till polisstationen för ”deras säkerhet” och behöll dem över natten. Sedan befanns de skyldiga till att ha stört den ”allmänna moralkoden” med sina korta kjolar. Men fallet blev komplicerat och omvandlades till mer än en juridisk fråga.

Händelsen triggade en kampanj i landet och internationellt till kvinnornas försvar. På sociala medier tar folk bilder av sig själva med kort kjol och i Tunisien gick kvinnor ut i solidaritet med sina systrar i Marocko. 200 jurister gick ut i Rabat och protesterat mot att kvinnorna greps och kräver lagändring. Flera tusen skrev under ett protestbrev. Advokaterna ser detta som ett lämpligt tillfälle att verka för en lagändring. Enligt artikel 483 i Marockos strafflag ska den som begår en handling av ”offentlig oanständighet” eller ”grov oanständighet” straffas med fängelse på mellan en månad och två år.

500 advokater anmälde sig frivilligt för att försvara kvinnorna. Men på grund av brist på utrymme i domstolen fick bara 200 advokater lägga fram sina försvar. I den slutliga rättegången befriades kvinnorna från anklagelsen. Detta betraktas som en viktig seger av kvinnorättsaktivisterna i Marocko: ”Att bära kortkjol är inget brott”. De 200 juristerna som engagerades i fallet planerar nu att gå vidare med anmälningar mot männen som trakasserade kvinnorna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: