Liceo Parroquial San Antonio från Chile ska delta i Gothia Cup

Isabella Castañeda från Chile: ”Jag vill bli fotbollstränare”

2015-07-07 | Per Johansson padlock

SPORT

Många lag ligger nu i hårdträning inför Gothia Cup som invigs i helgen i Göteborg, världens största fotbollscup för ungdomar mellan 11-19 år där omkring 80 nationer brukar delta med sammanlagt 1 600 lag. Feministiskt Perspektiv har träffat det chilenska laget Liceo Parroquial San Antonio och Isabella Castañeda som är på väg till cupen.
– Jag vill bli fotbollstränare så att jag kan hjälpa fram andra tjejer, säger hon.

Tjejerna räknar dagarna tills det är dags att åka till Göteborg för att delta. De har svårt att föreställa sig hur Sverige är. Bara ett par av spelarna har varit utanför Chiles gränser någon gång i livet. Mest av allt ser de flesta fram emot att träffa andra ungdomar, men de oroar sig för språket. En av tjejerna har hittat en svensk- spansk ordbok och försökt lära sig några svenska fraser – men det är svårt. De blir glada när vi berättar att en del svenska ungdomar börjar lära sig spanska i skolan från 12-årsåldern.


Insamling. Foto: Ellinor Eriksson.


För familjerna till tjejerna är det en stor utgift med bara flygbiljetten till Sverige. Man har därför ordnat ett flertal olika insamlingar och jippon för att få in pengar, nu senast bingo. En morbror till en av spelarna, Tito Rojas, bor i Göteborg där han med stort engagemang gör vad han kan för att mobilisera svenskchilenare för att hjälpa till med insamlingen. Tito Rojas har ett förflutet som lärare och socialarbetare i Sverige och han ser resan för ungdomarna, inte bara som en fotbollsresa, utan också som en unik möjlighet till att se en annan värld, att få se att det finns olika sätt att leva på.

– Det är en resa som de kommer ha med sig hela livet, säger han.

Trots stora ansträngningar med att få in pengar kommer man inte att få med sig en full trupp. I stället kommer fyra kanadensiska tjejer och en mexikanska att förstärka på plats. De kommer inte att hinna träna tillsammans innan matchstart, men spelarna i det chilenska laget verkar inte se några stora problem med det. De oroar sig mer för att de skandinaviska tjejerna ska vara stora som jättar. Chilenare är ju normalt något kortare än nordeuropéer. Men det verkar som att chilenskornas fantasi har fått motståndarna att bli bra många centimeter längre än vad de verkligen kommer att vara när de väl står på andra sidan planhalvan.


Vänster- och högerfotad

Något som dock verkligen är sant är att laget ska tävla i klassen sub 18 och att de flesta av spelarna bara är 16 år. De har dessutom med en tävlande som endast är 14 år. Hon heter Isabella Castañeda, och skjuter lika bra med vänster som med höger fot. Ett riktigt tillskott till laget. När jag frågar om hon har någon idol som också är dubbelfotad, svarar hon självsäkert:

– Nej, jag vill gå min egen väg, jag vill inte snegla på någon annan.


Isabella Castañeda. Foto: Ellinor Eriksson.


Isabella Castañeda berättar att hon tränar dubbelt så mycket som de andra då hon både spelar med sina jämnåriga men också med laget som ska till Gothia cup. Hon säger att hon inte vill skryta, men hon gör många mål. Trots sin ringa ålder är hon väl insatt i problematiken med att som tjej spela fotboll Chile, där många tycker att det är en sport för killar. Vid ett tillfälle när de stod och samlade in pengar för resan till Sverige kom det fram en tant som sa att, ”tjejer ska inte spela fotboll”. Med såna tendenser känns det extra speciellt att vara det första chilenska tjejlaget att ta sig till Gothia. När jag frågar Isabelle Castañeda om hon har drömmar om att bli fotbollsproffs en dag, svarar hon direkt:

– Nej, jag vill i stället bli fotbollstränare så att jag kan hjälpa fram andra tjejer i Chile så att fotbollen kan växa.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: