Cynthia Marie Graham Hurd (54), Susie Jackson (87), Ethel Lee Lance (70), Depayne Middleton-Doctor (49), Clementa C. Pinckney (41) , Tywanza Sanders (26), Daniel Simmons (74) , Sharonda Coleman-Singleton (45) , Myra Thompson (59)

Mord och rasism ursäktas som försvar av vita kvinnor

2015-06-24 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

”Ni våldtar våra kvinnor. Ni tar över vårt land. Och ni måste dö”. Det var med dessa ord som mördaren Dylann Roof sköt ihjäl sex kvinnor och tre män i en kyrka i Charleston, i delstaten South Carolina onsdagen den 17 juni.

Det faktum att flertalet mördade i terrordådet i kyrkan var kvinnor och att vit makt-rasister mördar i vita kvinnors namn, har väckt debatt. Dessutom uppmärksammas den senaste tidens många fall av polisbrutaliteten mot svarta i USA i relation till terrordåden mot svarta, och hur den institutionaliserade rasismen mot svarta genom avhumanisering, uppmuntrar rasistiska organisationer och personer att begå sina dåd.

I en artikel i The Guardian skriver krönikören Rebecca Carroll att ambitionen att rädda världen från svarta män ofta i praktiken har inneburit misshandel, våldtäkt och mord på svarta kvinnor och flickor.


Blod på händerna

Chloe Angyal kallar i New Republic det senaste terrordådet för ett led i den anti-svarta terrorism som pågått länge i USA och som i regel utförs i den vita kvinnans namn:

”I mitt namn. I namn av min perfekta kvinnlighet, min renhet och dygd. Vi får inte ignorera den vita kvinnlighetens roll i vit makt-våldet... Vi får inte återigen hitta på ett sätt att undvika att tala om vithet. Och tills vi vita kvinnor bestämmer oss för att vägra utnyttjas som en ursäkt för våld, tills vi bestämmer oss för att vi inte längre av taktiska skäl accepterar och gynnas av detta våld, fortsätter vi ha blod på våra bleka, 'perfekta' händer.”

Försvaret av vita kvinnor har historiskt varit och förblir en viktig aspekt i logiken om den påstådda vita överlägsenheten och har under den senaste tiden använts som motivering för de mest fruktansvärda våldshandlingar mot svarta människor, särskilt mot svarta män, i USA.


Vithet och moral

Sophie Bjork-James skriver i Rasism Review att mördaren Roofs så kallade manifest klart visar att han tillhör den vita nationaliströrelsen med anknytning till organisationen Council of Conservative Citizens.

Vit nationalism knyter samman sex och ras, moral och politik, hem och nation i sin propaganda. Grundläggande för dessa grupper är inbillningen att vithet motsvarar god moral och därmed överlägsenhet. De drivs ofta av paranoian att den vita rasen är under attack och måste bevaras till vilket pris som helst. Vita nationalistiska grupper ser som sin uppgift att försvara vit maskulinitet och vit femininitet och därmed vita heterosexuella familjevärderingar som källan för godhet. Det är just försvaret av den vita familjens godhet som motiverar vitas våld enligt vit nationalism.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: