Moa Svan är på plats i Kanada med fru och barn, följ hennes VM-rapportering.

#fotbollsVM: ”Gött om det riktiga landslaget vann nu”

2015-06-20 | Moa Svan padlock

SPORT

”I Portugal i våras under Algarve Cup var det möjligt för det riktiga landslaget. Det kan också vara möjligt nu” skriver Moa Svan som inför kvällens åttondelsfinal mot Tyskland byter myslivet i en stuga i skogen till hetsig VM-stämning och fortsätter: ”Det hade varit så gött, för att använda Lotta Schelin-språk, om det riktiga landslaget vann nu.”

En spelare i gult viftar mot domaren och pekar på sin arm för att signalera att det är dags att titta på klockan. Det är en australiensisk spelare som viftar, och med 1-1 i resultat, blåser domaren av spelet. Sverige har åkt ut VM. Jag var helt övertygad. Jag hade hört något om att det fanns en chans för någon grupp-trea att gå vidare, men med tre poäng totalt, så var det ju inte ens vi som var bästa grupp-trean. Det var kört. Det var jag inte ensam om att tro. Mitt på plan sitter Caroline Seger. Alla andra spelare, har rest sig upp, men inte Seger. Hon sitter kvar. En efter en kommer de fram och tröstar. Med knäna uppdragna, och huvudet nerböjt, sitter hon länge på konstgräset och stirrar ner i marken. Tre matcher har hon spelat, men inte vunnit en enda. Kanske blir det ändring på det nu?

Jag såg den avgörande matchen som avgjorde Sveriges framtid på ett hotellrum i Hinton, strax utanför Edmonton. På ett annat hotellrum, kvar i Edmonton, satt spelarna i det riktiga landslaget och gjorde exakt samma sak. De satt och tittade på den match som skulle avgöra deras framtid. Sista hoppet för Sverige stod till Brasilien. De hade bänkat Marta och den ena unga spelaren efter den andra sprang in på plan för att krossa Costa Rica. Brasilien behövde inte vinsten, lika mycket som de behövde en pigg och utvilad Marta till nästa viktiga match. Om Sverige vunnit sin match mot Australien, hade det varit Brasilien som varit nästa motståndare. Men i stället blev det Brasilien som hjälpte Sverige vidare.


Om Norge kan, kan vi

I Kanadas huvudstad står nu det riktiga landslaget redo att möta Tyskland. Den stora nationen. De som inledde hela turneringen med att slå in tio mål i sin första match. De verkade oslagbara, men redan matchen därpå spelade de oavgjort mot Norge. De var inte nöjda. Nilla Fischers klubbkamrat Lena Goessling var riktigt sur. Så sur att TSN, den kanadensiska kanal som visar matcherna, valde just hennes sura min till ett av sina kollage från matcherna som gått. Goessling var inte nöjd. Men det var jag. Om Norge kan slå Tyskland, så kan vi. I Portugal i våras under Algarve Cup var det möjligt för det riktiga landslaget. Det kan också vara möjligt nu. De kan få packa sina svarta Rinowa-väskor, sätta sig i sina sköna första-klass-platser och flyga hem. Om Caroline Seger plockar fram sitt humör från USA-matchen, så kommer det vara väldigt svårt för Tyskland att vinna.

Klockan två mitt på dagen ska jag sitta framför en brasa, med en öl i handen, och ha teven på max ljudvolym. Jag har hittat ett hotell i Jasper nationalpark som har en tv. Nu byter jag myslivet i en stuga i skogen, vackra vyer över steniga berg och lugnet från glaciärsjöar mot hetsig VM-stämning. Det hade varit så gött, för att använda Lotta Schelin-språk, om det riktiga landslaget vann nu.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: