Turkiska valrörelsens senaste kampanj: "Vi ska vända ryggen vad du än säger Erdoğan!".

Kvinnor vänder Erdogan ryggen

2015-06-05 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Först var det kurdiska kvinnor som under ett besök under valrörelsen i Igdir vände Turkiets president Tayyip Erdoğan ryggen samtidigt som de visade segertecknet. En upprörd Erdoğan tilltalade kvinnorna med fula ord. Då slöt feminister upp i ”vända ryggen”-kampanjen inför parlamentsvalet i Turkiet den 7 juni. Valet blir historiskt. Det kommer att avgöra inte bara Turkiets framtid, utan även regionens.

– Det är ett historiskt parlamentsval. Ett val som allt mer handlar om valet mellan det styrande partiet AKP med Erdoğan i spetsen och Folkets demokratiska parti HDP säger svensk-turkiska kvinnorättsaktivisten Latife Fegan.

Den senaste opinionsmätningen visar att HDP:s möjligheter att klara 10 procents-spärren, och därmed ta sig in i parlamentet, ökar. Turkiets framtid hänger på detta även om AKP som det största partiet kommer att fortsätta styra landet, anser Fegan som själv stödjer HDP.

– AKP och Erdoğan planerar en grundlagsändring som innebär en allomfattande maktkoncentration i presidentens händer. Om HDP kommer in innebär det att Erdoğan inte får den majoritet han behöver för att genomföra sina maktfullkomlighetsplaner. Om HDP, trots en fantastisk valrörelse, inte lyckas komma in, får AKP de 60-70 mandaten till sitt parti som landets största parti, enligt Turkiets underliga vallagar. Detta försöker landets progressiva krafter, olika minoritetsgrupper, intellektuella och kvinnogrupper att stoppa.


Figen Yüksekdağ och Selahattin Demirtaş leder tillsammans Folkets demokratiska parti, HDP.


Kvinnors aktörskap

HDP räknas som ett av de mest kvinno- och hbtq-vänliga politiska partierna i regionen. Partiet har delad ledning, en man och en kvinna. Något som västerländska medier inte uppmärksammat och synliggjort. Kvinnor utgör inte bara 50 procent av kandidaterna, de står på valbara platser. Kvotering tillämpas för hbtq-personer på 10 procent av platserna.

– I en del städer har kvinnorna egna vallokaler, bland annat i Diyarbakir. Kvinnor syns i vallokalerna och leder valkampanjer. Hela kvinnorörelsen stödjer HDP! I alla deras demonstrationer är det kvinnorna som står i fronten. Det blir en ny era i Turkiets historia om HDP vinner. Även om det är ett litet parti i jämförelse med AKP kommer det att visa vägen, mobilisera mot de värdekonservativa krafterna i landet och vara en högljudd opposition mot AKP. Det är ett politiskt parti som behövs, precis nu i det historiska läget i Turkiet. Då kan vi hoppas på att Turkiet i nästa val kommer att se ett annat politiskt styre, hoppas Fegan.


HDP påstår att partiet ställer sig bakom kvinnornas krav och låter dem prägla valrörelsen. Vilka krav handlar det om?

– Till att börja med gäller det högre kvinnorepresentation i det politiska sfären. Det andra kravet handlar om det utbredda våldet mot kvinnor i samhället, som måste bekämpas. Varannan dag mördas en kvinna av en närstående man. Våldet mot kvinnor, i hemmet och utanför, har ökat drastiskt under AKP:s 13-åriga styre. Och det har mycket med regeringens och Erdoğans inställning till kvinnors rättigheter att göra, hans hotfulla och nedlåtande uttalanden mot kvinnors delaktighet i samhället. Inte minst handlar det också om kravet på arbete för kvinnor, kvinnor vill komma ut på arbetsmarknaden i större utsträckning.



Etniska grupper

Folkets demokratiska parti, HDP, har sina rötter och största stöd i den kurdiska befrielserörelsen. Ledarna har kurdiska rötter men partiet öppnar sig allt mer mot andra folkgrupper i det turkiska samhället. Det är första gången som till exempel aleviterna får en chans att bli representerade i parlamentet.

– Man kan säga att HDP står på den vänstra sidan av den politiska skalan men det är inte alla inom Turkiets vänsterrörelse som stödjer HDP. En del nationalistiskt orienterade vänstergrupper är skeptiska mot HDP.

Latife Fegan är hoppfull men samtidigt orolig för Turkiets framtid. Oron för valresultatet delas av många andra i hela regionen. En maktfullkomlig Erdoğan kommer att ändra den politiska balansen i regionen samt försämra kvinnors ställning i ett land som ändå historiskt förespråkat sekularism.

– Om Erdoğan lyckas ändra grundlagen och genomföra sina planer, står Turkiet inför en mörk period. Landet är klart uppdelat, hälften av de som lever i Turkiet har inget förtroende för AKP.

Fram till den 18 maj hade HDP:s vallokaler och fordon, medlemmar och valarbetare attackerats vid 60 tillfällen, enligt ett pressmeddelande från partiet. HDP:s lokaler i Adana och Mersin sprängdes. Det regerande AKP:s valkampanj handlar allt mer om att varna väljare för att rösta på HDP. I likhet med Rysslands Putin brukar Erdoğan skrämma väljare för de ”onda”. I ett tal nyligen sade Erdoğan att ”HDP får stöd av armenier, homosexuella och aleviter”.

– HDP:s valarbetare terroriseras, partiet smutskastas av regeringstrogna medier, som utgör minst hälften av medierna. Det rapporteras om två mördade HDP-aktivister under de senaste dagarna. Trots den massiva kampanjen mot HDP, går det utmärkt bra när det gäller opinionssiffrorna. Hundratusentals deltar på deras valmanifestationer. Kvinnor är partiets största stöd och styrka. Sedan handlar det om stort stöd och engagemang från minoriteter som aleviter och armenier, vilka är representerade på partiets kandidatlistor.



Kurder vänder ifrån AKP

Mitt under valrörelsen krävde president Erdoğan livstidsstraff för Can Dündar, journalisten som avslöjade Turkiets vapensmuggling till terroristgruppen Daesh (IS).

– Erdoğan har redan total kontroll över polis- och rättsväsendet. Om han vinner valet som han vill, då kommer han att kunna utsträcka sin kontroll över parlamentet också. Hur kan man då kalla Turkiet en demokrati, när 20 miljoner kurder, miljoner liberaler och vänsterorienterade inte är representerade, frågar sig Fegan.


Under sina första år vid makten satsade AKP stort på välfärd och förbättrade levnadsstandarden för många lågavlönade. Detta ökade partiets popularitet, även bland kurderna. Vilka kurder stödjer HDP?

– Allt fler bryter med AKP efter att regeringen stoppade fredsprocessen med kurderna. Kurderna tar fredsprocessen på allvar. Många tog illa upp när Erdoğan vägrade hjälpa Kobane att stå emot IS. Erdoğan och hans närmaste är nu bland de rikaste i världen och lever sedan flera år i enorm lyx, medan samhällsklyftorna ökar allt mer. Enligt troende muslimer strider detta mot islams påbud. Detta gör att många av de kurder som röstade på AKP på grund av sina islamiska övertygelser, verkar avstå. Förhoppningsvis går de rösterna till HDP, säger Latife Fegan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: