"Jag gläds åt att alla är kvinnor. Alla sju pirater".

Förlaget Olikas pirater väcker dotterns läslust

2015-06-02 | Ida Gardell padlock

KULTUR

Piraterna och regnbågsskatten är ett fint illustrerat och spännande äventyr som uppskattades både av recensenten Ida Gardell och hennes dotter. Berättelsen är skriven i rim vilket ger både spänning och trygghet. ”Roliga och oväntade formuleringar ger en lättsam känsla och en tro att vad som helst kan hända på nästa sida”, skriver Gardell.

Piraterna och regnbågsskatten

Text: Sara Berg och Karin Frimodig Bild: Maria Poll

2015 (mars)

38 sidor

Inbunden

3-6 år

OLIKA förlag

Jag visar boken för min fyraåriga dotter. Hon hajar till direkt. Det färgglada omslaget, med ett skepp fullt av pirater på, fångar henne. Det är en fin bild. Här vankas äventyr, det ser vi direkt och min dotter som älskar pirater vill läsa omgående. Det är med förväntan jag öppnar boken.

På första sidan presenteras de sju piraterna, som vi snart ska få möta, med varsin bild och namn. Denna sida vill min dotter gärna se mer på. Peka, titta. Om igen. Jag gläds åt att alla är kvinnor. Alla sju pirater. Hon reflekterar inte över det. Hon ser på bilderna, på personerna och ler åt deras namn. Redan här smakar vi på äventyret, det är spännande personer som vi ser men det är först på nästa sida som resan verkligen börjar...


Läskiga hajar

Ett skepp står i hamnen. Men inte vilket skepp som helst, utan ett piratskepp! Med en spetsad korv på bogsprötet. Hon gör sig redo för avgång. Ombord finns sju pirater och ett gäng möss. Väl ute till havs badar de tillsammans i det regniga vädret. Kroppar i olika former plaskar i det blå. De badar nakenfis. Min dotter skrattar åt ordet. Nakenfis. Piraterna är glada. Så blir det för kallt, alla kvinnor upp på däck. När solen kommer fram syns en regnbåge. Och vid regnbågens slut finns en skatt. Det vet Ragnhild Rysare! Och snart vet alla vart de ska – de har en skatt att finna! Och äventyr att vinna!

Men i havet lurar läskiga hajar. Hungriga sådana med vassa tänder. Vilken tur att skeppet är lastat med modiga pirater! Dessa låter sig inte slukas utan gör sig redo för fajt. Men alla kan råka illa ut – även de modiga – och när Olga Os faller i hajens gap kommer den finaste meningen i denna berättelse. Det är Marulks-Mia som säger den, innan hon räddar Olga Os från en säker död: Ingen är fri förrän alla är fria.


Vill läsa om igen

När alla pirater är samlade ombord och resan kan fortsätta skymmer dimma deras sikt. Plötsligt syns en liten ö i stället för regnbågens klara färger. På ön bor en gumma. När de lägger bort sina vapen och ler sitt allra bredaste leende får de en karta till regnbågens slut. Vägen dit är lång. Över fyrtioelva hav seglar de innan de når sitt mål. Och mycket riktigt, där är en skatt. På en liten ö, i en skattkista med döskallar runt. Bara det att en sabeltandad tiger vaktar den. Hur får man bort en tiger, som ligger på självaste kistan? Jo! Med list! De lurar bort tigern och skatten blir deras. När skatten är deras firar de. Alla sju! På ett spegelblankt hav drar de fram, dessa starka, glädjefyllda och äventyrslystna pirater. Till ljudet av Tilde Träbens dragspelsmusik!

Piraterna och regnbågsskatten är en berättelse skriven på rim. Roliga och oväntade formuleringar ger en lättsam känsla och en tro att vad som helst kan hända på nästa sida. Upprepningar i rim ger trygghet att vila i berättelsen och dit den tar oss. Färgstarka detaljrika bilder ger glädje och föder nyfikenhet.

Dottern min ville läsa boken igen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: