”Ropen skalla, kärlek åt alla – Bergshamra prides starkaste röst tillhörde en av de mindre bland medverkande.

Bergshamra Pride i bilder

2015-05-22 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Pride-säsongen har kommit igång och förra helgen firades Bergshamra pride för andra gången i historien, tack vare fyra eldsjälars engagemang, i Solna-stadsdelen som blivit ännu lite bättre tack vare #bergispride. Det anser Feministstiskt perspektivs Jenny Rönngren, som bor där och var där.

Bergshamra Pride samlades vid södra tunnelbaneuppgången och tågade via Pipers väg upp till norra stadsdelen.


Bergshamra Pride tågar in på torget, där en scen ställts iordning bredvid biblioteket, som också hade särskilda aktiviteter med anledning av evenemanget.


Moderator Johan Eriksson påminde om att hur stärkande pride kan bli hänger ihop med hur alla bemöter varandra och värmde upp publiken med förberedelser för att hissa de medverkande talarna och artisterna med värmande och kärlekfull respons.


Andrés Esteche, musiker, och Ulrika Westerlund, ordförande i RFSL. I sitt tal satte hon Bergshamra pride i ett internationellt perspektiv, om parader som hotats av högerextremister, parader som stoppats på grund av förtryck eller hot, och om parader som den i Madrid ett år då två miljoner deltog – i en stad med 3,3 miljoner invånare.


Jesper Lindholm höll ett personligt och mycket uppskattat tal, och konstaterade bland annat att pride för många varken är lättsamt eller enkelt, utan att stolthet kan vara ett både välkommet och radikalt avbrott i en vardag där samhället, familjen, vänner (så kallade) belägger en med skam.


När Wendel Buster Maria Strömbeck väste fram hen hade hon alla som samlats på Bergshamra torg i sitt grepp.


Barnen på första parkett.

Andrés Esteche and the Acoustic Combo fick torget att gunga. Fr v: Homero Alvarez, Claudia Noeched Escaped, Andrés Esteche och Guille Esteche.


Nino Ramsby förtätade stämningen med sin musik och berättade hur betydelsefull låten Hjärta av guld varit då han själv brottats med sin transidentitet, och konstaterade att det troligen blir sista året som publiken får höra den sjungen med hans nuvarande, änglalika stämma.


Lina Persson, Nicklas Udd och Anna Jansson drar vinnare i lotteriet som volontärerna delade ut lotter till under paraden.


Anna Jansson betonar att de har haft hjälp av många och på slutet tackades en rad sponsorer som möjliggjort evenemanget, men i grunden har Bergshamra pride kommit till på fyra privatpersoners initiativ och arbeta, förutom Anna Jansson är det Nicklas Udd, Lina Persson (samtliga på bilden), och Hanna Blomström, som inte själv kunde medverka.

Första året deltog ett par hundra personer i paraden, och i år uppskattades antalet till omkring 300. Fler har hittat till #bergispride och det är inte otänkbart att formatet växer.


Wirena Lopez och Anna Strömberg från Stjärnjouren.

Varken Wirena Lopez eller Anna Strömberg bor i Bergshamra. De paraderade med banderoll från Stjärnjouren i Sundbyberg, stannade för samtliga framträdanden och uppskattade formatet på evenemanget.

– Det var jättefint. Jag blev mer berörd än på Stockholm pride, det är så kommersiellt. Det var bra partierna inte talade, det öppnar dörrar så att alla kan komma, säger Wirena Lopez.

– Jag känner mig lycklig. Det var fett nice att kunna se de som talade i ögonen. Och jag fick koppen... säger Anna Strömberg, som blev en av vinnarna i utlottningen och pratar om vinsten – en kopp med #bergispride-tryck.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: