Sandra Dahlén fantiserar om ett litet sommaruppror. Börja spara nu så att håret syns ordentligt i juli.

”Jag behöver bli påmind om hur kroppar utan kläder ser ut”

2015-05-21 | Sandra Dahlén padlock 1

KRÖNIKA/INRIKES

”Jag ser med kärlek på alla människor som trängs tillsammans i ett omklädningsrum och jag älskar särskilt att få se hår på andra ställen än på huvudet.” Det konstaterar Sandra Dahlén och delar med sig av några av sina bästa hårminnen samt fantiserar om ett litet sommaruppror.

Jag står i duschen och sneglar på människan mitt emot mig och upptäcker till min förvåning en ordentligt hårig muff i 25-årsåldern. Det är inte så ofta det får vara så mycket hår. Jag ler för mig själv och fortsätter duscha.

Jag älskar variationen av kroppar i damernas omklädningsrum på Friskis och Svettis. Och mest av allt älskar jag att få se hår på andra ställen än huvudet – på just det som anses vara kvinnokroppar. Jag bär några särskilda hårminnen som juveler i mitt feministbröst. Jag minns glimten av så mycket hår runt bröstvårtorna att det vajade som sjögräs när duschstrålen mötte kroppen. Och jag tänker på hårtofsen som uppnosigt stack ut mellan skinkorna.


Avdramatiserad nakenhet

Ja, jag är en smygtittare (och jag är bra på det, blir inte upptäckt eller besvärar någon), och denna aktivitet är viktig för mig. Jag behöver bli påmind om hur kroppar utan kläder ser ut. Jag ser i och för sig ofta nakna kvinnokroppar, men det är på bild, när jag åker kollektivtrafik, läser dagstidning, ser på serier och går förbi reklamskyltar på stan. Dessa bilder kan påverka även den mest hårdhudade feminist och plötsligt glömmer en bort verkligheten. Det är särskilt lätt för sådana som mig, som inte brukar vara intim med riktiga kvinnokroppar. Vi behöver därför fylla på med verkligheten på andra sätt. Jag är i djupet tacksam över den svenska accepterande formen av nakenhet – den där barn får lära sig att byta om och duscha tillsammans med andra så att de när de växer upp kan fortsätta göra det utan att ses som pervon. Visst är det många som blir väldigt utsatta, och som vantrivs i våra könsseparerade omklädningsrum. Men tanken om att nakenhet inte alltid behöver vara laddat och sexuellt är bra, och omklädningsrum kan även föra något gott med sig för en hel del.


”Manlig västerländsk fantasi”

Dagar i omklädningsrum när jag inte irriterar mig på blöta fotspår, folk som släpar in ytterskor eller skvätter ner mig precis när jag blivit torr, ser jag med sådan kärlek på alla människor som trängs tillsammans. De slitna underkläderna som inte matchar. Sladdriga magar. Fötter som luktar illa. Rakade kön på 60-åringar. Inre blygdläppar som tittar ut. Bland dessa kroppar tänker jag ofta på Hollywoodfilmer som har scener med tjejer i omklädningsrum. Det brukar vara någon som tjuvkikar – en pojke genom nyckelhålet, eller ett gäng collegekillar som hittat en springa. De kikar in och ser en manlig västerländsk fantasi – ljushyade smala kvinnor i vita matchande underkläder som silas genom ett vackert ljus. Tjejerna liksom sprätter med sina långa ben och de behöver aldrig sätta sig ner och ta på sig en trång strumpa så magen hänger ner över byxkanten. Inga canceropererade bröst, tofsar i ljumskar eller hudutslag av rakning syns till.

Jag tror inte jag är den enda som behöver nakna kroppar omkring mig. Många av oss behöver detta – som vaccination mot strandångest och kritiska blickar i spegeln. Därför är årets sommartips att ladda inför sommaren genom att hitta bra omklädningsrum. Och för dig som börjar få panik över beach 2015, och undrar när du ska börja använda ditt gymkort, kan detta vara en morot – att du ska få fylla dina sinnen med olika kroppar.


Sommartips

Sedan har jag ett annat tips, eller kanske mer en fantasi: Ett litet organiserat sommaruppror. Vad sägs om att 30 personer med fitta går till samma strand samtidigt utan att ha rakat vare sig ben, bikinilinjer eller armhålor? Med hårsträng kvar på magen ska vi barbröstat ta plats. Ja, topless är i dag provocerande (eftersom kvinnobröst ska shapeas och hållas på plats med bh). För dem som rakar behöver detta planeras redan nu så det utväxta håret syns ordentligt i juli. Fram tills det att aktionen äger rum lägger alla den samlade tid det skulle tagit att få bort hår på något som i stället känns viktigare; förslagsvis inläsning av feministisk litteratur, gå på teater, äta macaroner, meditera, onanera, skapa aktivistgrupp eller hänga med mormor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150522 - Johan Palme

Åh, ni som läser det här borde hänga på och ordna grejer med Feministisk Badgrupp Stockholm i sommar! https://www.facebook.com/groups/feministiskbadgruppsthlm/

Gruppen ordnar alla slags bra badevent som tar stranden tillbaka från normerna, sexualiseringen och kroppshetsen, både separatistiska och ickeseparatistiska. Vi har badat, bastat, solat och skitit i samhällets krav ihop en sommar och vill supergärna att fler hakar på och fixar nya event. :)

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: